Keressük a legolcsóbb nyaralást

2012. augusztus 22. – 04:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szicíliai álomnyaralás, világjárás busszal, román vagy bolgár tengerpart: összeállításunkban néhány már letesztelt nyaralási alternatívát mutatunk be. Lehet-e annál is olcsóbb, mintha otthon maradnál?

A nyaralás megtervezésénél talán az egyik legfontosabb szempont a rendelkezésre álló büdzsé mérete. Ilyenkor kiürítjük az év során lejenként felduzzasztott bankszámlát, összetörjük a malacperselyt, és a családdal vagy a baráti társasággal összedugjuk a fejünket: mégis hova lehetne menni ennyi pénzből? Azonban mielőtt még elkeseredve a földhöz vágnánk az útikalauzokat, nézzük meg, mit is lehet kihozni néhány száz euróból, vagy akár ugyanennyi lejből.

Szicíliai álomnyaralás: kulcs az időzítés

Négyen utaztunk barátokkal tavaly májusban Szicíliába, ahol négy éjszakát töltöttünk el, és elmondhatom, hogy a lehetőségekhez mérten hihetetlenül olcsón megúsztuk. A repülő Bukarestből indult Cataniába, oda-vissza 180 lejbe került. Marosvásárhelyről sajnos nem volt repülő Bukarestbe, ezért onnan elmikrobuszoztunk a fővárosba. Ez fejenként, oda-vissza 100 lejbe került. Cataniában négy éjszaka egy három csillagos hotelben 80 euróba került személyenként, ez magába foglalta a reggelit is. A körülmények pedig ideálisak voltak: a szobák mindennel fel voltak szerelve, az étel pedig nagyon finom volt.

Autót is béreltünk, amely három napra benzinnel együtt 120 euróba került, egy főre leosztva tehát 30 eurós költséggel számolhatunk. Nem elhanyagolható részlet, hogy az autó egy vadiúj Renault Megan 1,2-es volt: ezzel a teljes keleti partot bejártuk, autópályadíjként fejenként körülbelül öt eurót fizettünk. A strandok között volt szép számmal ingyenes is, a part néhol homokos, máshol pedig köves volt, attól függően, hogy épp hol voltunk. Még hajókáztunk is: négyen voltunk plusz a kapitány, aki amellett, hogy navigált, még a DJ-szerepét is betöltötte, így egy órán keresztül zenei kíséret mellett bujkálhattunk a barlangokban.

A nyaralás megtervezésénél szerintem az a kulcs, hogy időben kell foglalni: a repülőjegyet és a hotelt három hónappal a kirándulás előtt foglaltuk le, amikor odaértünk, megkérdeztük, hogy mennyibe kerülne aznap a négy ágyas szoba négy éjszakára. 750 euró lett volna. Azért van egy kis különbség... 500 lejes zsebpénzzel, és az akkori euróárfolyammal számolva egy főre a költség 1200 lej volt, bár lehet, hogy nem is költöttünk el ennyi pénzt. (S.I.)

Helyszín: Szicília, CataniaKomfort fokozata: 3 csillagos hotel, szobában TVExtra költségek: autóbérlés, hajókirándulásPozitívumok: csak az vanNegatívumok: elvesztett napszemüveg a barlangos hajó-kirándulásonKöltség egy főre: 700-800 lej, plusz zsebpénz

Ki mondta, hogy Kolozsváron nem lehet nyaralni?

Bár a tengeren szerettünk volna idén nyaralni, nem jött össze: egy könnyednek szánt hétvégi kiruccanáson kiderült, legkisebb, 9 hónapos fiunk nagyon rosszul bírja az utazást. Felborul a napirendje, rendkívül nyűgös, így egyszerűen kínszenvedés lenne leautózni a tengerre. Éppen ezért valami olyan nyaralást kellett kitalálnunk, amelyhez csak keveset kell utazni, és persze legalább olyan olcsó, mint egy sátoros-kempinges román tengerparti nyaralás.Mivel Kolozsvár környékén is számtalan olyan hely van, ahova valahogy sosem sikerült eljutni, adta magát az ötlet: idén Kolozsváron nyaralunk. Ellátogatunk Tordára, megnézzük a sóbányát, az (épülő) állatkertet és a tordai-hasadékot, ott van még Kolozs, a zsibói Wesselényi-kastély és a Sárkánykert – sőt, lehet hogy még Torockóra is ellátogatunk. Sztánán például jurtában lehet lakni, és lovagolni is lehet. Ki mondta, hogy Kolozsváron és környékén nem lehet nyaralni?

A program még nem alakult ki, de valami ilyesmi lesz: kötelező módon minden nap egy kisebb-nagyobb kirándulás, majd délben ebéd valamelyik városbeli vendéglőben. Mindig másikban, mert gourmand feleségem minél több kolozsvári vendéglőt ki akar próbálni. Délután új játszótereket fedezünk fel, illetve lemegyünk a Szamos-part homokos partjára játszani, mely – hunyorítva ugyan – de hozza a tengerpart-fílinget. És a srácok a homokban garantáltan ugyanolyan jól szórakoznak majd, mint mondjuk a horvát tengerparton.

Ami a költségeket illeti, az odautazás költségei eleve kiesnek (1400 km, ez körülbelül 600 lej), nem kell költeni szállásra sem (ötünknek legalább 1500 lej egy hétre). Ebből máris igazán nagy lábon élhetünk Kolozsváron pár napig. Igaz, naponta autózunk majd, azonban így is nagyságrendekkel olcsóbban jövünk ki, mintha a tengerparton nyaraltunk volna. A megspórolt pénzből pedig jövőre befizetünk valami igazán vagány utazásra. (S.Z.)

Helyszín: Kolozsvár és környékeKomfort fokozata: otthonos, családiasExtra költségek: autókázás, éttermekPozitívumok: hosszú utazás megspórolása, gyermekek nyűgölődésének elkerüléseNegatívumok: azért a Szamos nem a Fekete-tenger Költség egy főre: 300-400 lej

Világjárás busszal

Az olcsó-utazás topból nem maradhatnak ki a Taizé-kirándulások sem, hiszen egyre kevesebb olyan fiatal van, aki nem buszozott volna el valamikor a festői francia városkába. Tavaly barátaimmal közösen vettünk részt egy közel háromhetes kiránduláson, amelyet a kolozsvári Taizé csoport szervezett. 220 euróért talán nem tűnik a legolcsóbb nyaralásnak, de ha azt mondom, hogy láttuk Frakfurtot, Versailles-t, Avignon-t, Saint Tropez-t, Monte Carlo-t és Ljubljiana-t, máris másképp fest a buli. Minden városban csak egy napot maradtunk, éjjel a buszban aludtunk, hogy reggelre már egy másik látványosságot tekinthessünk meg, egy hetet pedig Taizé-ben, az Ökumenikus világifjúsági találkozón töltöttünk.

A buszos utazás alatt értelemszerűen szendvicseken és egyéb boltból vásárolt kajákon éltünk, néha beugrottunk egy-egy Mc'Donaldsba, hogy együnk valami „rendes, főtt ételt is”. Zuhanyozni a benzinkutaknál lehetett, a folyamatos buszos alvás pedig egy nyaktörő mutatvánnyal ért fel. A világtalálkozón biztosított volt a napi háromszori étkezés, az étel nagyon fincsi volt, és akik nincsenek megszokva a rendszeres evéssel, garantáltan felszednek pár kilót egy hét alatt. A világtól elszigetelt kis városban teljes a relax és a testi-lelki felfrissülés. Egyáltalán nem kell arra gondolj, vajon mennyibe is került ez a nyaralás... (Sz.Cs.)

Helyszín: Európa sok városa és TaizéKomfort fokozata: ultra fapados, busz-ülésesExtra költségek: a városlátogatás során felmerülő apróságokPozitívumok: ennyi pénzből, ennyi várost!/ kiváló ismerkedési lehetőségNegatívumok: kényelmetlen alvás, Taizé-ben nincs alkohol, sem koedukált elszállásolásKöltség egy főre: 930 lej, plusz zsebpénz

Román tengerparton, zsebpénzből

Kimerítően hosszú utazás, drága szolgáltatások, mocskos tengerpart, hangos zene – de a miénk: jellemezhetnénk a román tengerpartot. Mindezek ellenére valahogy minden évben késztetést érzünk arra, hogy leruccanjunk a röpke 700 kilométerre lévő Vama Vechére. Mert ez a legelviselhetőbb az összes partszakasz közül: itt lehet bikini-felső nélkül zavartalanul napozni, éjszaka alternatív zenére táncolni, az emberek lazák, party-facek. Noha az elmúlt évek során sokat veszített korábbi hippis vonzerejéből, megsokasodtak a hotelek és az üzletek, azért az igényesebb fiatalok körében most is ez az első számú tengerparti üdülőhely Romániában. Egyetemistaként korábban Kolozsvárról 100 lejért megjártuk oda-vissza vonattal, viszont autóval sem sokkal drágább, fejenként 150 lejből kijön a benzinköltség. Az igazán spórolósak a tengerparton is sátrazhatnak, ez elméletileg ingyen van, bár az idén már nagy bannereken hirdették, hogy a „taxa de bun simţ” 5 lej egy éjszakára. Sátrazás a kampingben 10-11 lejbe kerül fejenként egy éjszakára, itt olyan extra szolgáltatásokat kínálnak, mint árnyék, tusoló, gáztűzhely. Az evés-ivás költségei már teljesen idomulnak az egyéni igényekhez: ABC-kajával és 3 in 1-es kávéval is ki lehet húzni egy hétig, de Papa la Sanihoz is be lehet térni egy-egy 25 lejes ebédre. Alkoholt is bőven kínálnak a parti boltok, a városi áraknál körülbelül 20%-kal drágábban – de még mindig nagyságrendekkel olcsóbban, mint a szórakozóhelyeken.

Hozzá kell tenni, hogy az utóbbi években nagyon megdrágult Vama: egy hét alatt fejenként közel 800 lejt elköltöttünk, pedig nem flancoltunk: naponta egyszer meleg ételt ettünk, közben fagyiztunk, söröztünk (szigorúan ABC-ből), átmentünk Bulgáriába is egy rövid kirándulásra, fülbevalókat vettem (de csak kettőt, visszafogtam magam). Ja, és hazafele már busszal utaztunk, fejenként 150 (!) lejért. A Vama-s feelingről többet itt lehet olvasni. (K.E.)

Helyszín: Vama VecheKomfort fokozata: hippis-bulisExtra költségek: sör, fülbevaló, sült halPozitívumok: más tengerpartokhoz képest kulturált, manele-mentesNegatívumok: hosszú utazás, sok szemétKöltség egy főre: kb 800 lej egy hétre, utazással együtt

Horvátország autóval, barátokkal

Igaz, hogy kicsit messzebb van, mint a hazai tengerpart, de ha már egyszer nyaralunk, mit számít az a néhány száz kilométer pluszba? Kolozsvártól 1100 kilométerre fekszik a horvátországi Vir-sziget, de mi Budapestről indultunk, innen már csak 640 kilométert kellett kocsikázni, és még belefért egy éjszakai balatoni csobbanás is. Óvatosan kikerültük az autópályákat, nehogy egy lejjel is többet fizessünk a kelleténél, és persze azért, hogy hegyi utakon és a tengerparti szerpentineken szlalomozva nézegethessük a tájat. Egy horvátországi magyar ismerősünkön keresztül 10 euróért találtunk szállást egy nyaralóban, ahol összesen három éjszakát töltöttünk. Ételt és italt bevásárlóközpontból vásároltunk, esténként főztünk, így ezt nagyon olcsón megúsztuk. Egyedül fagyit és sört vásároltunk a parton – sikerült is átverjenek néhány lejjel, de ennyi még jobb helyeken is belefér.

A sziget egyébként valódi turistabázis, telis-tele nyaralókkal, panziókkal. A házigazdánk hobbi-hajós volt, és egy pár sörért körbevitt minket a környező szigetvilágon. Autóval még meglátogattunk más partokat, kikötőket is, hazafele pedig a közelben lévő városban jártunk egyet. Tuti-low cost kirándulás volt, hazaérkezés után összeszámoltuk és fejenként összesen 90 eurót költöttünk, utazással együtt. (K.E.)

Helyszín: Horvátország, Vir-szigetKomfort fokozata: kényelmes, nyugatiasExtra költségek: nincsenekPozitívumok: pálmafák, kék víz, kulturált környezetNegatívumok: kicsit zsúfolt part, egymást érik a nyaralókKöltség egy főre: legtöbb 400 lej, négy napra

Bulgária az új Fekete-tengeri paradicsom!

Sunny beach-et (és a Várnától délre fekvő üdülőtelepeket) az észak- és nyugat-európai turistáknak építették ki. Alig lehet bolgár, román, ukrán vagy orosz szót hallani. A szállodák és a kocsmák is ennek megfelelően vannak berendezkedve: a szállodai all inclusiv ellátás temérdek mennyiségű italt tartalmaz (ezt főként a brit turisták használják ki), a kocsmákban délutánonként élőben vetítik a német, skót, angol vagy akár a norvég bajnokság meccseit, esténként pedig minőségi élőzene szól. A nagyobb szállodák alkalmazottai (és ide beleértem az utolsó sörcsapost is) ha nem is folyékonyan, de tudnak angolul, németül és oroszul. A szórakoztató programok is olyan tevékenységeket tartalmaznak, amelyek leginkább ezeknek a turistáknak a köreiben kedveltek: bingózás, kvíz, darts, meg valami hülye golyós játék. A parton egymást érik a McDonald’s-ok és a Burger Kingek, sőt, az üdülőtelepnek külön plázája is van.Tavaly szeptember elején 200 euróért foglaltunk 7 éjszakára egy 4 csillagos szállodát, teljes ellátással. A nyolc nap alatt 4 kilót híztam, pedig rengeteget úsztam a szálloda szupermedencéjében. Költőpénzként 30 eurót vittem, aminek felét hazahoztam. A többit hűtőmágnesekre, meg ajándék borokra költöttem, semmi egyéb költségem nem volt.

Most utánanéztem és a szeptemberi periódusra ugyanez a szálloda 400 euróba kerülne – ez kétszerese a tavalyi árnak. De az összes szállodára érvényes ez a hatalmas drágulás az ezelőtti évekhez képest. Nem tudom, mi lehet az oka. Talán kezdték felismerni, hogy a jó szolgáltatásaikért ennél többet is elkérhetnek. Ettől függetlenül egyik barátom augusztus végére a booking.com -on 50 (!) euróért foglalt szállást 6 éjszakára egy Sunny Beach-en fekvő hotelben, a tarifa még a reggelit is tartalmazza.

A nyár eleji vizsgálódásunk során arra jutottunk, hogy jobban megéri elmenni Egyiptomba, mint Sunny Beachre. A tavalyi szállodánk teljes ellátással (Hrizantema) a június 21. és július 15. között hét éjszakára 555 euróba került volna – és ez az ár nem tartalmazza az utazás költségeit. Ezzel szemben 400 euróból eljutottunk Egyiptomba: repülővel, négy csillagos szállodába, ugyancsak teljes ellátással, ráadásul a szállodának saját partja is volt, amivel időt és pénzt is meg lehet takarítani. Más a helyzet a Balchiktól északra fekvő üdülőtelepeken: ezeket szó szerint ellepték a románok, de a bolgárok körében is inkább ezek a kedveltebbek. Olcsó, tiszta és sziklás partszakasz. Angol, vagy német szót alig lehet hallani, a szállodák alkalmazottai sem beszélnek más nyelven, csak bolgárul vagy oroszul. Megéri itt félpanzióval, vagy reggelivel foglalni szállást, mivel a közeli falvakban olcsó és finom ételt kínálnak: 2,5 léváért (5,7 lej) lehet vásárolni egy nagy adag halászlevet, másfél léváért (3,4 lej) pedig Kamenitza sört, amely körülbelül a Bergenbierrel megegyező minőség. (M.T.)

Helyszín: Bulgária, Sunny Beach Komfort fokozata: luxus, all-inclusiveExtra költségek: hűtőmágnesek, ajándékok igény szerintPozitívumok: kényelmes, pihentető, igényes tengerpartNegatívumok: leginkább csak First World Problem, mint a hízlaló all-inclusive vagy a túl sok ingyen piaKöltség egy főre: tavaly 900 lej (7 éjszaka, teljes ellátás), idén 225 lej (6 éjszaka, reggelivel), plusz utazás (600 lej, oda-vissza)

Várjuk kommentben a hasonló, vagy ezeknél jobb nyaralási tippeket, beszámolókat!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!