Számos intézkedést jóváhagyott az IMF Románia számára

2012. augusztus 13. – 06:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány adókedvezményekkel serkentheti a munkahelyteremtést, a privatizálásokat elhalaszthatja, az áfát pedig csak pénzbevételezés esetén kell kifizetni. Az áfacsökkentés és a többkulcsos jövedelemadó azonban még várat magára.

Románia teljesítette a nemzetközi hitelegyezmény első félévre vonatkozó feltételeit, a privatizálások és a magánmenedzserek kiválasztásának határidejét azonban nem sikerült tartani. A Ziarul Financiar szerint a Ponta-kabinet a tervezett adómódosító intézkedések hatástanulmányai nélkül érkezett a találkozóra. „Az IMF és az EB képviselői nyitottak a kormány javaslataira, csupán számításokra lenne szükség a várható következményekről” – fejtette ki Eugenia Barna, a képviselőház pénzügyi-költségvetési bizottságának elnöke a Mediafaxnak.

Az alapélelmiszerek áfájának 9%-ra történő csökkentését és a jövedelmek progresszív megadóztatását ezért egyelőre nem hagyta jóvá a nemzetközi küldöttség, ugyanis úgy vélik, negatív hatással lennének a költségvetési bevételekre. Az alacsonyabb áfa helyett az IMF egy mezőgazdasági támogatással értene egyet, amely csökkentené az ágazatban terjedő adócsalást.

Az elemzők nagy része nem bízik abban, hogy Románia idén tartani tudja államháztartási hiánycélját, tekintve a lassuló gazdasági növekedést jelző prognózisokat, és az ezzel járó alacsonyabb költségvetési bevételeket. A kormány nemrég a korábbi 1,5%-ról 1,2%-ra csökkentette az idei évre szóló növekedési előrejelzését.

A kormány és a nemzetközi hitelezői küldöttség a hétvégén záruló tárgyalás-sorozatán egy sor intézkedésben is megállapodott. Így például 2013 januárjától az 500 ezer eurónál alacsonyabb forgalmat lebonyolító cégek csak a számlák bevételezésekor kell kifizessék az áfát, emellett elhalasztják egyes állami vállalatok privatizálását és a vizitdíj bevezetését, illetve számos munkahelyteremtő intézkedés mellett kötelezték el magukat a kormány képviselői. Florin Georgescu pénzügyminiszter sikeresnek értékelte a hitelegyezmény hatodik felülvizsgálatát. „Elégedetten távozhatott az Európai Bizottság, az IMF és a Világbank delegációja. Az eddigi feltételeket teljesítettük és megállapodtunk a szeptember 30-ig követendő pályáról” – nyilatkozta a tárcavezető. Hozzátette, hogy megegyeztek a közalkalmazotti béremeléshez és a nyugdíjasoktól jogtalanul levont egészségügyi járulék visszaszolgáltatásához szükséges összegek elkülönítéséről. 2012 végéig összeállítanak egy törvénytervezetet a magas jövedelmek megadóztatásához, a kirovási rendszert a Világbank szakértőivel közösen fogják kidolgozni.

Adókedvezmény a munkahelyteremtés érdekében

Georgescu a vasárnapi sajtótájékoztatón kifejtette, hogy októbertől több munkahelyteremtést célzó intézkedést is foganatosít a kormány. Ezek között szerepel a kutatás-fejlesztési költségek leírhatósági körének kibővítése, munkanélküliek alkalmazása esetén társadalombiztosítási járulék-mentesség, illetve költségvetési források elkülönítése a fogyatékkal élők megsegítésére. Emellett a központi büdzséből a helyi önkormányzatok felé irányoznának elő pénzeket, annak érdekében, hogy azok törleszteni tudják adósságaikat és a szállítók felé felhalmozott tartozásaikat.

Tovább halasztják a privatizálásokat

A találkozó során kitolták az állami vállalatok magánosításának határidejét is. Az új tervek szerint a Transgaz, az Olténiai és Hunyadi energetikai komplexumok privatizálása szeptemberre tehető, az Electrica Distribuţie és az Electrica Furnizare jövő év elején kerül át magánkézbe, a CFR áruszállító részlegét pedig decemberig privatizálhatják. Szeptember közepéig a kormány egy stratégiai befektető bevonásával értékesítené az Oltchim vegyipari kombinátot, illetve áruba bocsátanák a Transgaz 15%-át. A kormány akár a Tarom többségi részesedését is magánkézbe adná, amennyiben nem kapnak vonzó ajánlatot a tulajdonjog 20%-ára. Septimiu Buzaşu szállításügyi államtitkár szerint több fontos közel-keleti és ázsiai vállalat is érdeklődött már a nagy veszteséget felhalmozó állami légitársaság iránt.

Magánvezetőket az állami vállalatok élére

A terv itt is csúszásban van. Első körben tíz állami vállalat élére állítanának szakértői privát vezetőket, akiket szigorú teljesítménykritériumok alapján választanának ki. Az Electrica Furnizare élére szeptember végéig neveznek ki egy menedzsert, a Romgaz-nak, a Transgaz-nak, Nuclearelectrica-nak és Transelectrica-nak az idei év végéig lesz magán-vezetése. A gazdasági minisztérium szerint a Hidroelectrica abban a pillanatban kap új ügyvezetőt, és a részvényeit is akkor vezetik be a tőzsdére, ahogy kilépett a fizetésképtelenségi eljárás alól.

Mit fogadott el az IMF a kormány javaslataiból? - 25 évnél fiatalabb, vagy 55 évnél idősebb munkanélküliek alkalmazása esetén a munkaadó egy évig nem kell fizessen utánuk társadalombiztosítási járulékot, amennyiben még egy évig alkalmazásban tartja az illető személyeket. A munkavállalóra háruló járulékokra nem lesz érvényes a kedvezmény.- A kutatás-fejlesztési beruházások esetén a leírható költségplafon 20%-ról 50%-ra emelkedhet. – A központi költségvetésből forrásokat irányoznak át a helyi önkormányzatok felé a fogyatékkal élőket illető segélyek kifizetésére és a fennálló tartozások törlesztésére. – Az áfát a számlák bevételezésekor, és nem azok kibocsátásakor kell befizetni az 500 ezer eurónál alacsonyabb forgalmat bonyolító cégeknek. Az intézkedést várhatóan csak jövőre lehet alkalmazni, nem idén, ahogy azt a kormány tervezi. – A privatizálásokat és a magánvezetők kinevezését eltolják: – az Oltchim vegyipari kombinátot stratégiai befektető segítségével privatizálják szeptember közepéig – a Transgaz, az Olténiai és Hunyadi energetikai komplexumok jegyzése szeptemberben lesz esedékes – az Electrica Distribuţie és az Electrica Furnizare tőzsdei jegyzése jövő év elejére tolódik – az Olténiai energetikai komplexum augusztus végéig, az Electrica Furnizare szeptember végéig magánvezetőt kap – a Romgaz, Transgaz és Nuclearelectrica élére az idei év végéig kerül egy szakértő vezető, a Hidroelectrica esetén ez akkor történik meg, ha kilép a fizetésképtelenségi eljárás alól – a CFR Marfăt december végéig fogják privatizálni – akár a Tarom többségi tulajdona is befektetők kezébe kerülhet Folyamatban lévő intézkedések - Az idei év végéig a Világbank szakértőinek segítségével kidolgozásra kerül a nagyon magas jövedelmek-re kirótt többletadó rendszere. – Elhalasztják a vizitdíj bevezetését, a törvényről először konzultálni fognak a páciensek érdekvédelmi egyesületeivel. – Az áfát is el lehet számolni az EU-s projektek esetén- Az állami tartozással rendelkező cégek mentesülnek a büntetés alól, amennyiben szeptember 1. és december 31. között kifizetik az adósságukat és a rászámolt kamatokat. Elutasított javaslatok - Az alapélelmiszerek áfájának 9%-ra történő csökkentése – Progresszív jövedelemadó

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!