Miért a Trilulilu az első számú szórakoztató weboldal Romániában?

2012. augusztus 9. – 10:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román Youtube-ként ismert portál versenyképesnek tartja magát a nemzetközi internetes óriások között. Reklámbevételei azonban apadtak. Interjú a marketing-menedzserrel.

Călin Biriş a Trilulilu marketingmenedzsere, saját szlengjükön a marketing-krokodil a csapatban. Az elnevezés az logóból ered: a megosztó portálon minden rovatot egy-egy bájos krokodil-figura keretez. Hasonlóan a Youtube-hoz, itt is fájlokat lehet megosztani, azzal a különbséggel, hogy a videók mellett hanganyagok és képek is megtalálhatók az oldalon. Az egyéb kiegészítők is azonosak: kedvelni és kommentálni is lehet az anyagokat, sőt, speciális csatornákat is lehet nézegetni.

A leginkább román anyanyelvű körökben népszerű portál jelenleg francia többségi tulajdonban van, alkalmazottainak száma 15. A kérdés azonban adott: meg tudja-e vívni a versenyt a hazai social media képviselője a nemzetközi óriásokkal? A marketing-krokodil szerint igen. A médiaguruval a kolozsvári Business Days kávészünetében beszélgettünk.

Az utóbbi években számottevően megnőtt a Youtube és a Facebook. Véleményed szerint mennyire maradt versenyképes eközben a Trilulilu?

– A Trilulilu továbbra is az egyik leglátogatottabb site maradt Romániában, ezt meg lehet nézni a sati.ro -n is. Úgy gondolom, hogy most is versenyképesek vagyunk, természetesen attól függ, hogyan értelmezzük ezt a fogalmat.

Ti hogyan értelmezitek a versenyképességet?

– Úgy gondoljuk, hogy ugyanazt a közönséget célozzuk meg, mint a legnagyobb nemzetközi és hazai weboldalak Romániában, mégis másak vagyunk. Egy életvidám, játékos branddel rendelkezünk, amellyel elsősorban a romániai lakosok felé fordulunk. Elismerjük, hogy a Facebook határozott bővülést mutatott Romániában és elvett a hazai siteok piacából. Azonban nem csak a miénkből harapott le, hanem az összes versenytársunkéból egyaránt.

A Trilulilu-t 2007 január 22-én indította útjára két romániai vállalkozó, Sergiu Biriş és Andrei Dunca. 2008 májusában a francia Alexis Bonte megvásárolta a részvények 41%-át egy millió euróért, korábban már a tulajdonjog 10%-ával rendelkezett. Az alap megosztási funkciók mellett az oldalon egy webshop is található, ahol a jellegzetes brand elemeivel ellátott tárgyakat lehet megvásárolni. Tavaly a regisztrált felhasználók száma meghaladta az 500 ezret, a feltöltött anyagok hossza pedig elérte a 23 ezer órát.

Mégis hogyan határoznátok meg a Trilulilu célcsoportját? A romániai lakosok egy elég tágan értelmezett közönség...

– Elsősorban két célcsoportunk van: a 14-25 év közti fiatalok, és a foglalkoztatott lakosság, körülbelül 35 éves korig. Ez az elsődleges célcsoport, de minden romániait megpróbálunk megszólítani, mert egy széles körben fogyasztható weboldal vagyunk. Nem meglepő, hogy változó korosztály látogat el az oldalra: kezdve a gyerekektől, akik rajzfilmeket néznek, egészen az 50-60 éves urakig/hölgyekig, akik a régi korok slágereit hallgatják meg.

2010-ben a Trilulilu a második leglátogatottabb site volt Romániában a Hi5 után. Hogyan változtak azóta a pozíciók?

– 2011-ben nyolc hónapon keresztül a leglátogatottabb romániai site voltunk, azonban a top folyamatosan módosul, hasonlóan az internet piacához. A Trilulilunak jelenleg 2,1 millió egyedi látogatója van, amellyel a 12. helyet foglalja el a hazai oldalak rangsorában. A szórakoztatást célzó weboldalak közül most is az elsők vagyunk.

Hogyan alakult az utóbbi években a cég forgalma és reklámbevétele?

– Az online reklámpiac növekszik, ugyanakkor nagyon telített, sok site verseng ugyanazért a büdzséért. Ebből az okból kifolyólag a reklámbevételek ugyan nőttek, de nem számottevő mértékben. A válság miatt egy gyengébb periódust is átvészeltek az online hirdetések – ez minket is negatívan érintett, ugyanúgy, mint az egész média iparágat.

Naponta hány videót, hangfájlt és képet töltenek fel az oldalra?

– Naponta több mint ezer állomány kerül fel az oldalra, ebből körülbelül 25 óra zene és 10 óra videó. A kezdetektől körülbelül 6 évnyi videót és 16 évnyi zenét gyűjtöttünk össze.

Hogyan látod a Trilulilut öt év múlva?

– Továbbra is a legfontosabb hazai, szórakoztatást célzó weboldalként látom, ahova az emberek a felfedezés öröméért jönnek, és azért, hogy megosszák a barátaikkal azokat a minőségi online tartalmakat, amelyek nekik legjobban tetszenek.

2008-ban Alexis Bonte befektető megvásárolta a vállalat 41%-át egy millió euróért, az ügylet akkor a teljes céget 2,5 millió euróra értékelte. Mennyit ér most a Trilulilu?

– Nehéz ezt most felmérni, mert általában adás-vételkor állapítják meg egy cég értékét. Először egy teljes auditvizsgálatra lenne szükség, majd csak ezután lehetne felbecsülni.

A Trilulilu is részt vesz a Kolozsvár 2020 – Európa Kulturális Fővárosa projektben. Hogy néz ki az együttműködés?

– Több támogatási lehetőséget is felajánlottunk. Először is beszállunk a Kolozsvár – Európa Kulturális Fővárosa 2020 egyesület projektjeinek, és egyéb helyi kulturális projektek promoválásába. Másodsorban egy versenyt is hirdetni fogunk a kolozsváriak között, jelenleg a szponzorok keresésénél tartunk, azért, hogy nyereményeket is fel tudjunk ajánlani. A verseny során videók feltöltésére buzdítjuk a kolozsvári lakosokat, amelyek témája az lenne, hogy mit jelent számukra Kolozsvár kulturális jellege. A 2014-ig szóló teljes költségvetés 150 ezer euró lesz, ez tartalmazni fogja az egyesület projektjeinek teljes promócióját, a verseny lebonyolítását, és mindennemű járulékos projekt költségét. Ha minden tervezett elem megvalósul, 2014-ig elérjük ezt az összeget.

Lehetett olvasni az Aducativ elnevezésű projektedről, amely álláskeresőket és munkáltatókat célozna meg. Hogyan működne ez az online platform?

– Az Aducativ a saját projektem, nincs köze a Triluliluhoz. Bekerültünk vele a „Restart Edu” verseny döntöjőbé, ahol a romániai oktatás megváltoztatására hivatott projektek bírkóztak meg egymással. Az eredményhirdetésre már sor került, az Aducativ bekerült az első 7 projekt közé, de sajnos támogatás ezért nem járt. Az első három projektet 5000 euróval díjazták. Azt szeretném, hogy a projekt haladjon tovább, őszre legyen egy alpha verziónk, amelyet egy kisebb felhasználócsoport már tesztelhetne. A projekt önmagában arról szólna, hogy ingyenes kurzusokat bocsátana a felhasználók rendelkezésére, amelyeket bárki letölthetne, miután ingyenesen regisztrált a site-on. A kurzusok már meglévő online anyagokból lesznek összállítva, és bárki, aki szakértőnek tartja magát egy témában, rendszerezheti azokat. A kurzusokat ezután moderáljuk, és csak a legjobbakat tesszük közzé a platformon. Miután a kurzusokat elvégezték a felhasználók, állást szerezhetnek és egyúttal pénzt is kereshetnek.

Hogyan?

– Azoknak a cégeknek, amelyek az Aducativon keresztül szeretnének munkaerőt toborozni, fizetniük kell, mint bármely más fejvadász-portálon. Ezt a pénzt a tanulókhoz fordítjuk vissza. A cél, hogy minél több felhasználót gyűjtsünk össze, akiknek fontos a szakmai fejlődésük. Tulajdonképpen azt szeretném elérni, hogy az emberek megértsék, a tanulás nem ér véget az iskolapadban. A középiskola/egyetem elvégzése után tovább kell folytatni a tanulást, vagy a tanulmányok végzése alatt folyamatosan kell keresni az új fejlődési lehetőségeket.

Végülis sikerült finanszírozót találni a projektre?

– Nem. Nehéz finanszírozást találni, mivel egy non-profit szervezetről van szó, a befektetők pedig általában a jövedelmező üzleteket keresik. Egyelőre önkéntes alapon dolgozunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!