A lej gyengüléséből is profitál a központi bank

2012. augusztus 7. – 07:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az IMF-hitel első részletének visszafizetéséből hatalmas hasznot húzott a jegybank, köszönhetően a lej leértékelődésének. Eközben minden eszközzel védeni próbálják a hazai fizetőeszközt. Megtalálható az egyensúly?

Augusztus 6-án Románia hozzákezdett a 2009-ben felvett IMF hitel törlesztéséhez: az első, jegybankra háruló részlet 655 millió eurót tett ki. A Nemzetközi Valutaalap 2009 és 2011 között 13 milliárd eurót hagyott jóvá Románia számára, amelyből az ország 12 milliárd eurót hívott le, és összesen 13,4 milliárd eurót kell visszafizetnie a kamatokkal, egyéb költségekkel együtt.

A 12 milliárd euróból a központi költségvetésbe közel két milliárd euró folyt be, a többi a jegybank valutatartalékát gyarapította, a törlesztés is a pénzelosztás arányában történik majd a két fél között. A pénz jelentős részét – 9,8 milliárd eurót – a központi bank állja a valutatartalékaiból, a fennmaradó 3,6 milliárd eurót a kormánynak kell biztosítania.

Romániának 2016-ig kell törlesztenie a kölcsönt, idén összesen 1,9 milliárd eurót kell visszafizetnie. A törlesztés a jövő évben éri el a csúcsot, amikor 5,1 milliárd eurót kell kifizetni az IMF-nek: 2014-ben újabb 4,7 milliárd eurót, 2015-ben pedig 1,4 milliárd eurót kell folyósítaniuk a román hatóságoknak.

A pénzügyminisztérium idén 121 millió, a jegybank pedig 1,44 milliárd eurónyi tőkerészletet kell visszafizessen az IMF-nek, ehhez még hozzájön 34 millió eurós kamat. A BNR-nek elméletileg nem okoz gondot a törlesztés, hiszen a tartalékai elérik a 32 milliárd eurót. Ugyanakkor a Ziarul Financiar arra figyelmeztet, hogy a bank tartalékai képezik „az egyedüli pajzsot” a lej számára, amely az elmúlt egy hónapban jelentős mértékben gyengült az euróval szemben a belpolitikai bizonytalanságok miatt.

Nagy Ágnes , a BNR igazgatótanácsának tagja szerint sem fog gondot okozni a hitel törlesztése, tekintettel a valutatartalék jelenlegi mértékére. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy ügyelni kell arra, hogy a tartalékot olyan szinten tudjuk tartani, amely nem veszélyezteti a gazdasági folyamatokat. Továbbá kihangsúlyozta, hogy „a lejre nehezedő leértékelési nyomás miatt egyáltalán nem jelent gondot a tartalékokból történő hitelvisszafizetés. Probléma egyedül akkor lehet, ha ebből a tartalékból olyan kötelezettségeidet fizeted ki, amiből árfolyamveszteséged is származik” – fogalmazott Nagy Ágnes.

Még a hitel visszafizetése is nyereséges?

Mugur Isărescu jegybankelnök szerint az első hitelrészlet visszafizetésével a jegybank akkora profitra tett szert, mint a teljes első féléves nyeresége. „Nem azért mondom, hogy dicsekedjek, de meg fognak lepődni azok, akik veszteséget jeleztek előre. Kijelenthetem, hogy jelentős profitra tettünk szert” – fogalmazott a jegybankelnök a negyedéves inflációs adatok bemutatásakor. A jegybank a tavalyi évet 301,4 millió lejes nyereséggel zárta, amely közel ötször kevesebb volt a 2010-ben elért eredményénél. A bankszektorban eközben 430 millió lejes veszteség keletkezett, szemben a 2010-es 516 millió lejes mínusszal. Isărescu szerint ugyanakkor a BNR célja nem a profitszerzés, hanem az ár- és a pénzügyi stabilitás fenntartása. „Úgy próbáljuk elérni ezt a célt, hogy közben nem termelünk veszteséget. Fedeznünk kell a működési kiadásainkat, hogy ne kelljen az egyébként is túlterhelt költségvetésből kölcsönt kérjünk” – emelte ki a bank kormányzója. Nagy Ágnes elmondása szerint a jegybank nyeresége az árfolyamkülönbözetből származik. „Meg kell vizsgálni, hogy milyen árfolyamon jött be, és milyenen ment ki a pénz. Ha gyengébb az árfolyam, tehát nem erősödött a lej, abból mi csak profitot tudunk csinálni. Egyébként mivel tetemes összegekről van szó, minden év végén lefedezzük (hedging) az árfolyamkockázatot, hogy ne okozzon nagy elbillenést a nemzeti bank mérlegében” – fogalmazott a közgazdász.

Érdekesség ebben az, hogy eközben az jegybank minden eszközzel védeni próbálja a lej árfolyamát, hétfőn például bejelentette, hogy legtöbb hat milliárd lejt bocsát a kereskedelmi bankok rendelkezésére repohitelek formájában. 2008 novembere óta most először léptet életbe ilyen jellegű korlátozásokat a BNR. Lépésével lecsökkenti a bankközi piacon lévő lej-likviditást, ezzel visszafogja az árfolyam emelkedését. A megoldás ára ugyanakkor a hitelköltségek emelkedése lesz – figyelmeztetnek az elemzők.

Honnan lesz pénze a kormánynak törleszteni?

A kormány „csak” 3,6 milliárd eurót kell visszafizessen a periódus lejártáig, amely egyes elemzők szerint komoly gondot okozhat az állami költségvetésnek. Olyanokat is lehetett olvasni, hogy a kormány kénytelen lesz adókat emelni vagy kiadásokat csökkenteni, ha nem áll rendelkezésére a szükséges összeg. Más elemzők szerint a kormány újabb bankhitelekhez, az IMF-hitelkeret megnyitásához is folyamodhat, vagy az állami vállalatok privatizálásából is szerezhet némi pénzt adósságai törlesztéséhez. Mihály Csaba gazdasági szakértő szerint a költségvetést a jelenlegi kormány elődei úgy készítették el, hogy számoltak a nemzetközi hitelek törlesztésével, ilyen értelemben nincs veszélyben a feladatok teljesítése. „Azonban kellemetlen meglepetéseket okozhat az euróárfolyam alakulása, illetve az ország megítélésének változása a pénzpiacokon. Kérdéses ugyanis, hogy az elmúlt másfél hónap politikai eseményeinek hatására mennyire nőnek meg a hitelfelárak, amelyekért a kormány a meglévő adósságait finanszírozni tudja” – mondta a közgazdász. Kiemelte, hogy nem újkeletű dolog, hogy egy állam a meglévő adósságát újabb hitelekkel finanszírozza. „Ez más országban is így történik, viszont fontos, hogy milyen kamatláb mellett jut újabb hitelhez. Akkor jó, ha az új hitel kamata kisebb, vagy megegyezik a refinanszírozott hitelével, illetve ha a kamat nagysága nem haladja meg az illető ország teljesítőképességét. Egy 1,5-2%-os GDP növekedéssel rendelkező országnak rendkívül nehéz egy 7-8-9%-os kamatot kifizetnie” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a gazdaság szempontjából a legjobb, ami történhet, hogy valamilyen megoldás születik a politikai csatározásokra.

Van még hitel

Romániának 2015-től kell elkezdenie törleszteni az Európai Bizottság tól lehívott körülbelül 5 milliárd eurós kölcsönt, 2022-től pedig a Világbank által biztosított 600 millió eurót kell visszafizetnie. Az EB 5 milliárd eurós kölcsönét teljes egészében az államkasszába utalták, így a törlesztés is egyedül a központi költségvetést fogja terhelni. A kormány az elkövetkező nyolc évben tehát összesen hét milliárd eurót kell fizessen az IMF-nek és az EB-nek – és ez csak a tőkerészlet, kamatok nélkül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!