Elidegenít a közösségi média?

2012. július 28. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélyes lehet az is, ha lemaradunk, de túlzásba sem szabad vinni az internetes alkalmazások használatát. A magyar médiaszabályozás külön osztálya foglalkozik a közösségi médiával. Tusványosi kerekasztal.

A közösségi média elidegenítő hatásáról megoszlottak a vélemények a tusványosi Infotér kerekasztalán. Oroján Sándor , a magyarországi Infokommunikációs Munkacsoport ügyvivője szerint mivel a közösségi média definíció szerint a közösségről szól, az emberek egymással megosztják érzéseiket, élményeiket, ezért nem okozhat elidegenedést. Nem mondható el ugyanez a korábbi offline számítógépes játékokról. Valószínűleg mégsem ennyire egyszerű a helyzet, felmerül például annak a kérdése, hogy mennyire tekinthetőek felszínesnek az így kialakított és ápolt kapcsolatok?

Sík Zoltán , a magyar Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség tanácsadója szerint igenis beszélhetünk elidegenedésről, hiszen sokszor nem azokkal a személyekkel beszélgetünk, akiket a profiljuk takar, ezáltal pedig idegen személyeket engedünk be a legszűkebb személyes szféránkba. A közösségi oldalak már nem a régi ismerősök felkereséséről szólnak, hanem az ismerkedésről. Soltész Attila , az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke hozzátette, hogy már az is egyfajta elidegenedést jelent, hogy sokszor társaságban is a mobiltelefonunkkal foglalkozunk és nem szentelünk elég figyelmet a valós környezetünknek. Fromann Richárd , az NT Nonprofit Közhasznú Kft. projektvezetője szerint inkább egy eszközként kell tekinteni az internetre, amely érett személyiség esetén nem kéne problémát jelentsen, egyébként viszont olyan, mint egy fókuszlencse, amely a gyengeségeket felnagyítja és teret enged azok kibontakozásának.

Pont ezért kijelenthető, hogy

a virtuális tér nem hű leképezése a valós világnak,

ugyanis az előbbiben refletorfénybe kerülnek a szélsőségek – fejtette ki Sík Zoltán. Elmondta, hogy sok olyan deviancia jelenik meg az interneten, amelyért a valóságban már börtönbüntetés járna.Fromann Richárd egy felmérést idézett, amelyből kiderült, hogy a fiatalok információszerzési forrásai között előkelő helyet foglalnak el a közösségi oldalak. Miért is nem kéne meglepődjünk azon, hogy a huszas éveiben járó gyilkos a bűntény elkövetése után „facebookolt”? Mert ezek a cselekedetek szinte már automatizálttá váltak. Sokak az internet által nyújtott anonimitás miatt sokkal jobban megnyílnak, mint a valóságban: példa erre a 2000-es évek fórumos időszakai. Értelemszerűen felmerül a biztonság kérdése is, hiszen csak egy kis okos program kell ahhoz, hogy egy

valós profil mögé vírusszóró chat-robotot rejtsenek.

Oroján megosztotta a közönséggel, milyen beszélgetést folytatott egy Kovács István név mögé bújtatott „robotlánnyal”: a hölgy angolul írt, elmesélte, hogy épp most dobta ki a barátja, bosszúból pedig meztelen fotókat mutatna magáról. A chat-robot felismerte a válaszként kapott szavakat, amennyiben azok nemleges tartalmúak voltak, tovább erősködött, ha lelkes választ kapott, a képek megosztására buzdított.

Egy másik példa a biztonság sérülésére, amikor az önkormányzati szavazás napján az Erdélyország honlapon egy photoshopolt plakát fotója jelent meg, amely illuminált állapotban ábrázolta Tőkés Lászlót, az elhíresült választási szlogent eltorzították: „Iszunk Erdélyben”. A legkínosabb pedig az volt, hogy az oldalt az EMNP is lájkolta, így az ő falán is megjelent a fake-fotó. Mátrai Gábor , a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság alelnöke szerint az elsődleges lépés nem a szabályozás, hanem a rendszer megértése, a veszélyek meghatározása. Az elidegenítésnél a két végletet kell megvizsgálni: aki teljesen kimarad, és ezzel együtt lemarad a technológiai újításokról, illetve azokat, akik túlzásba viszik az online eszközök használatát. A hatóságon belül megalakult egy, a

közösségi és új médiát monitorizáló ágazat.

A digitális bizalom és biztonság felügyelete mentén négy irányvonalat neveztek meg:

– kiskorúak védelme

– személyes adatok és magánélet védelme

– szerzői jogok védelme

– hálózatok, rendszerek integritása, biztonsága.Mátrai hozzátette, hogy a definíciós kör még nem zárult le, konzultációk nyomán még bővülhet. A szabályozást is közösen, társszabályozás keretében képzelték el: párbeszédek során létrejött szabályrendszert állítanának össze, amelyre önszabályozást vállalnának a társaságok.

Mi a jövő?

Nyírő András index.hu alapító szerint egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi felületek, formák megmaradnak, de az biztos, hogy a technológiát használni fogjuk. Nyírő a bicikli végleges formájának eléréséhez hasonlította a kütyük fejlődését. Emellett pedig az integrált megoldásokban, a kiterjesztett valóságban látja a jövőt, ennek része lesz a közösség is, de még nem egyértelmű, milyen módon. A közönség soraiból érkezett hozzászólás összegezte az új trend és a témaként szolgáló elidegenedés jelenségét: a médiatermékek egyre személyreszabottabbak lesznek, ezért nehezen lehet bevonni az élménybe a közösséget. „A TV-t nem fogja együtt nézni a család: külön-külön tapadnak majd a képernyők elé”. Emellett felértékelődnek a offline élmények, menőbbé válnak a kirándulások, az online jelzések háttérbe szorulnak. Az előadásból tanulságként kiderült, hogy az „internet nem felejt”: az egész életünkre kihatással lehet egy rossz kép, amit feltettünk az internetre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!