Újra divat vidéken élni, a zöld turizmus székelyföldi sikersztori lehetne

2012. július 27. – 07:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre többen választják a természethez közeli életmódot, ami hosszútávon az egyetlen ésszerű életvitellé válhat Kolumbán Gábor szerint, aki úgy véli: a gloabilizáció eddig negatívan hatott Székelyföldre, de ezen lehet változtatni.

A vidéki környezetet leginkább pozitív ismérvek mentén érdemes jellemezni, ezek közül a legfontosabb a természetközeli életforma. A falun élő lakosság a természeti erőforrásokkal közvetlen kapcsolatban van, ha pedig az infrastruktúrát úgy fejlesztjük, hogy ez megszakadjon, akkor urbanizált falvak jönnek létre – vezette fel Tusványoson tartott pénteki előadását Kolumbán Gábor egyetemi tanár. A Civitas Alapítvány elnöke kifejtette, hogy nem hobbiból vagy divatból költözött vidékre, hanem mert egy fenntartható életformát szeretett volna választani. Meggyőződése szerint az agresszív környezetrombolás miatt életvitelünkkel a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal kell a Földre nehezedjünk.

Nem olyan, mint egy Nyírő-regény

Kolumbán már '90-ben elkezdett Énlakán szocializálódni, azonban a végleges „betelepülésre” 2008-ban került sor, amikor Boros Csabával, a Merkúr üzletlánc tulajdonosával közösen bivalyokat kezdtek tenyészteni. „Sok illúziótól és nosztalgiától megszabadultam, a székely falvak már nem olyanok, mint ahogy Nyírő vagy Tamás annak idején leírta. Azóta sok erőforrást kiszipolyoztak” – fogalmazott Kolumbán. Elmondta, hogy például az ő házukba a víz és a villany sincs bevezetve, az áramot csak a ház sarkáig húzták el, hogy ott lehessen tölteni a mobiltelefonokat és a laptopokat. Sőt, a kocsma előtt még wireless is van, ahonnan skypeozni szokott a fiával.

Továbbá kell számolni azzal, hogy

faluról a pénz eltűnik,

ő is a városon szerzett kereseteiből fedezi a farm veszteségét, gyakoriak a cash-flow problémák, a régi traktorok üzemanyagköltsége meghaladja a termelésből eredő hasznot. A farmot, a házat hitelből vásárolta, tehát „a jövőből hozta be az erőforrásokat ahhoz, hogy a jelenben fenntartható módon tudjon élni”. Az életformaváltás szerinte elképzelhetetlen egyfajta mentalitásváltás nélkül, amelyben az emberi kapcsolatok nem az érdekek harmonizációjára, hanem a szeretre alapulnak, és amely a „vidéki valóságban” a „legnagyobb biztosítótársaság az Isten”.

Valahogy mégis meg kell élni falun – összegezte Kolumbán. Három pontba sorolta a lehetőségeket: 1. Minőségi ételek előállítása 2. Zöldenergia, biomassza előállítása 3. Élménygyártás, örömbiznisz

Kolumbán Gábor a gépesítés helyett az állatok által vontatott szerszámok irányába térne vissza. Elmondta, hogy a környékbeli gazdák ha meglátnak egy új gyártású traktort, teljesen elérzékenyülnek és úgy tekintenek rá, mint egy szép hölgyre. Szerinte nem John Deere traktorokra kéne vágyni, hanem okos gépekre, amelyek a saját igényeinkre szabottak. Sajnos azonban az elvándorlás miatt hiányzik a kreatív emberek jelenléte, akik lehetővé tennék a technológiák korszerűsítését. Nincs ugyanis annyi pénzünk, hogy azt a hatékonysági űrt, amit a nyugat kitermelt, be tudjuk tömni.

Hogyan hatott Székelyfölre a globális világ?

Székelyföld egy idealizált, ősi hagyományokat őrző térségként jelenik meg az emberek tudatában, ezért a globalizációt is egy negatív jelenségként fogja fel a közvélemény – mondta el Kolumbán Gábor Tusványoson tartott csütörtöki előadásában. Hargita Megye Tanácsának volt elnöke szerint ma már az emberiség a világ egyetlen pontján sem képes kivédeni magát a világgazdaság hatásai alól, éppen ezért globális öntudatot kell elsajátítani a világ problémáinak megoldásához. Az oktató úgy gondolja, a globalizáció hatása ma már mindenhol érezhető, a brazíliai erdőirtás összefügg a székelyföldi erdőtüzekkel.Kolumbán szerint a régió gondjai 100-120 éve változatlanok, a Székely Kongresszusban foglaltak akár egy mai RMDSZ-program alapját is képezhetnék.

Az egyetemi tanár így fogalmazott: „Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a tulajdonszerkezet régen közösségjellegű volt, de később magántulajdonná vált, a székely vagyon pedig globális tranzakciók tárgyát képezheti. Ezt nem lehet megakadályozni, az EU ugyanis lassan kötelezi Romániát, hogy a mezőgazdasági területek is szabadon adhatók-vehetők legyenek a közösség állampolgárai számára.” Kolumbán szerint osztrák vagy német üzletemberek olyan áron vesznek meg erdőket, amikkel egyszerűen egy romániai befektető nem tud versenyezni. Hasonló versenyhátránnyal küszködnek a kiskereskedők is a nagy áruházláncakkal szemben.

A fogyasztói társadalom vidékre is begyűrűzött

Az előadó a globalizáció egy másik következményeként említette a fogyasztói életforma elterjedését, a presztízsberuházásokat. „Ma már a híresen takarékos, ezermester székely ember is többet költ, mint amennyit keres. Plazma tévét vásárol, egzotikus helyeken nyaral és luxusautókba fektet, egyszóval

nagy hűlyítés folyik

globálisan” – jegyezte meg Kolumbán.

Székelyföldön óriási a pazarlás is. A 2000-es évek lakásépítési láza a székely falvakat is utolérte, ahol mindenki arra törekszik, hogy egy szobával nagyobb otthona, vagy drágább autója legyen, mint a szomszédjának. „Farkaslakán például egyik nap megjelent egy fekete Mercedes, pár hónapra rá már több tucat hasonló autó jelent meg a településen. Nem számított, hogy több ezer eurós hitelt kellett érte felvegyen egy család” – osztotta meg a hallgatósággal Kolumbán. A fogyasztói társadalom ráveszi az embert arra, hogy a vágyait összetévessze a szükségleteivel. Komoly károkat lehet okozni olyan fejlesztésekkel, amelyek rákapcsolódnak és tovább gerjesztik ezt a fogyasztási igényt. „Rá kéne venni az embereket arra, hogy a jelenben éljenek: a mindennapi kiadásaik és bevételeik egyensúlyban legyenek” – fogalmazott a vidékfejlesztő szakember.

Az „enni, inni, énekelni” turista helyett az ökotudatosat kellene megszólítani

Székelyföld esetében a globalizáció hatása egyelőre negatívum. Az emberek még nem látják a lehetőségek tárházát, amit ez a folyamat felkínál számukra. Bár érkeznek uniós források, nincs fejlesztési stratégia, központi koordináció – fogalmazódott meg az előadáson.

Kolumbán Gábor szerint az erdészeti közbirtokosságokhoz hasonlóan a megoldás a mezőgazdaság esetében is az egyéni társuláson alapuló vagyonközösségek kialakítása lenne, ugyanis csak nagyobb volumennel lehet versenyképessé válni a globális piacon.

Az értékrenddel kapcsolatban az egyetemi tanár úgy véli, ha a gyógynövényekben, ásványvízforrásokban, épített örökségben gazdag régió ezt kihasználja, a környezettudatos életforma elterjedése pozitív hatással lehet Székelyföldre. „Nem az enni, inni, énekelni turistát kellene idehozni, hanem a zöldet” – jegyezte meg a volt tanácselnök.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!