Nem utópia az energiatakarékos építészet

2012. július 9. – 06:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A földgáz és villamosenergia árának liberalizációja nyomán jelentős drágulással szembesülhet a lakosság, ami megnövelheti a passzívházak iránti igényt. Abos Ede építész mesél.

„Nem űrtechnológia és még csak nem is új építészeti stílus. Csupán egy energiahatékonysági standardról van szó” – vázolta fel a passzív házak elméleti alapját Abos Ede építész, aki nemrég a Románia Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) meghívottjaként tartott előadást a témában. Kiemelte, hogy a romániai lakosság túlnyomó része szkeptikusan áll hozzá az energiatakarékos épületekhez. Ezt alátámasztja, hogy az országban csak egyetlen hivatalosan passzívháznak nyilvánított épület található.

A Passzívház Egyesület alapító tagja elmondta, hogy noha jelenleg a passzívház-koncepció országszerte nem örvend túl nagy népszerűségnek, néhány, a közelmúltban hozott gazdaságpolitikai döntés olyan környezetet teremtett, amelyben lehetségessé válik az energiatakarékos építészet elterjedése. Ezzel kapcsolatban alapvetően két eseményt kell megemlíteni: Romániának az IMF-fel kötött megállapodását, miszerint 2018-ra az országban liberalizálni kell a földgáz- és villamosenergia államilag szabályozott lakossági árát; illetve az EU 31/2010-es irányelv elfogadását, amely azt tűzte ki célul, hogy az EU energiafogyasztása 2020-ig 20%-kal csökkenjen.

Drágulást hoz a liberalizálás

A kormány a március 12-én tartott rendkívüli ülésén fogadta el azt az energiapiac szabályozásáról szóló jogszabálytervezetet, amely liberalizálja a földgáz és a villamosenergia árát. Eszerint a kormány arra kötelezi az áramszolgáltatókat, hogy fokozatosan csökkentsék az árszabályozott szolgáltatást, és növeljék a szabadáras mennyiséget a fogyasztók számláján. A május közepén véglegesen is elfogadott liberalizációs terv alapján a szabályozott árat hat lépésben számolják fel az ipari fogyasztók, és tíz lépésben a háztartások esetében. Az utóbbi esetében tehát a versenyszférából származó energia aránya 2013 júliusában 10%-ra fog emelkedni, 2014 januárjában 20%-ra, 30%-ra 2014 júliusában, 40%-ra 2015 januárjában, majd így tovább, míg 2017 decemberére el nem éri a 100%-ot. Az ipari fogyasztók esetében az arány gyorsabban fog emelkedni: 2012 szeptemberében 15%-ra, 2013 januárjában 30%-ra, 2013 áprilisában 45%-ra, míg 2014 januárjára el nem éri a 100%-ot.Mivel a liberalizálás elsődleges célja, hogy a romániai energiaárak közeledjenek az EU-s átlaghoz, ezért természetesen a versenyszférából származó energia arányának növelésével párhuzamosan az energiaárak is emelkedni fognak. „Az Eurostat adatai alapján a földgáz ára az EU szintjén Romániában a legalacsonyabb: miközben az országban 1 kWh földgáz ára 0,0276 euró, ugyanennyi energiáért Svédországban 0,1165 eurót, Dániában pedig 0,1085 eurót fizetnek. A villamosenergia árak is hasonlóan alacsony szinten – 0,1085 euró kWh-ként – vannak megállapítva. E tekintetben az EU országai közül csupán Bulgáriában és Észtországban kerül kevesebbe 1 kWh energia. A csúcstartó Dánia 0,2975 eurós kWh-kénti árral, őt követi Németország 0,2531 euróval.

„A liberalizációs terv alapján a földgáz ára negyedévente körülbelül 2-5%-kal fog növekedni: 2018-ban várhatóan 1 kWh földgáz ára 0,052 euróba fog kerülni, ami megközelítőleg 85%-os növekedés jelent. A villamosenergia esetén félévente fog növekedni az ár, így 2018-ban várhatóan 1 kWh elektromos áram 0,1837 euróba fog kerülni – ez esetben 60%-os áremelkedésről beszélhetünk.”

Megnövekedhet a passzívházak iránti igény

Az ország legnagyobb energiafogyasztói a háztartások, és az ilyen mértékű áremelkedés minden bizonnyal érzékenyen fogja érinteni a lakosságot. Ebből fakadóan egyre többen fognak alternatív költségkímélő megoldásokat választani. Ezek elsősorban az alacsony energiafelhasználással működő lakóterek, melyeknek az egyik leghatékonyabb egyedei a passzívházak – emelte ki Abos Ede. A legtöbb uniós tagországban léteznek már erre vonatkozó támogatási rendszerek, Románia még csak az ötletgyűjtés stádiumában van: 50%-os támogatást nyújtanának a passzívház tervének megvalósítására, illetve 15%-os támogatást magára az épületre.

„Számos laikussal és szakemberrel találkoztunk, akik szerint egy passzívház soha nem térül meg. Mi kiszámoltuk. A számításaink másról árulkodnak. Példaként vettünk egy 100 m2-es épített felületű házat. Az első esetben hagyományos épületet (energetikai besorolása C kategória) „építünk”, ennek építési költsége körülbelül 300 euró négyzetméterenként, a fűtés-hűtés éves költsége 800 eurótól kezdődik, amely az energiapiac liberalizálásával fokozatosan növekedni fog, így hét év múlva már 1700 eurót kell fizessünk ugyanezért. Energetikai szempontból az A kategóriás épület építése esetén 10%-os többletköltséggel számoltunk; ennek éves fűtési és hűtési költsége 270 eurótól kezdődik – hét év múlva 500 euróra fog rúgni.

Hét és fél év alatt megtérülhet egy passzívház építése

Amennyiben passzívházat szeretnénk építeni, az építési költség kb. 20%-kal magasabb, mint hagyományos társai esetében, viszont éves fűtési és hűtési költsége 44 eurótól kezdődik, 7 év múlva még mindig nem éri el az évi 100 eurót. Modellünkben nem számoltunk a használati meleg víz, és egyéb elektromos berendezések fenntartási költségeivel; mindhárom típusú épületben használhatjuk ugyanazokat a berendezéseket és elektromos eszközöket.

Látható hogy milyen költségekkel jár a három különböző típusú épület felépítése, és melyek a fenntartási költségeik. Már az energiaszükségletekből is könnyen érzékelhető, hogy csupán a fűtés-hűtés számlákon évente legkevesebb 700 eurót, viszont amennyiben liberalizálják a piacot, akár évente 1500 eurót is megtakaríthatunk. A mi számításink alapján egy passzívház többletbefektetése a hagyományos épülethez képest már hét és fél év alatt megtérülhet” – fogalmazott az építész. Már csak az a kérdés, hogy az energia-felhasználók – legyen szó háztartásokról vagy ipari fogyasztókról – mikor kezdik el tömegesen felismerni, hogy hosszútávon megtérülő befektetést eredményezhet egy passzívház melletti döntés. Vajon az energiaárak EU-s szintre ugrása képes lesz kikényszeríteni belőlük a felismerést, hogy a többletberuházás értéke jóval a költségkülönbség jelenértéke alatt marad?Még abban az esetben is, ha ez nem történne meg, az évtized vége felé előreláthatóan egyre több energiatakarékos ingatlan fog épülni: 2018-tól ugyanis minden újonnan épült középület és 2020-tól minden újonnan épült magánépület közel nulla energiafogyasztású kell legyen a jelenlegi tervek szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!