Csili-vili TV show-k belülnézetből

2012. június 29. – 12:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem beszólogatós, hanem szakértő zsűrit keresnek a The Voice „mestergárdájába”. A TV2 képernyőjére érkező tehetségkutatót gyártó cég operatív vezetője betekintést nyújt a média rejtett berkeibe.

Szabó András Tibor 2010 óta Közép- és Kelet-Európa legnagyobb önálló produkciós cégének, a Paprika Latino International-nak az operatív vezetője. Tanulmányait a Babeş-Bolyai Tudományegyetem közgazdasági karán végezte, egyetemistaként és friss végzősként Romániában az EU-s pályázatírás egyik úttörője volt, majd az Oriens Investment Managament és a Danube Fund private equity fund -nál beruházási elemzőként dolgozott.

Szabó András Tiborral a különböző show-k jellegzetességeiről, munkamegosztásról, kulturális különbségekről beszélgettünk, de az interjú során kiderült az is, hogy hány millió euróban mérhető a különbség az amerikai és a román X Fakto r között.

2007-től 2010-ig egy private equity alapnál dolgozott, majd a

Paprika Latino International-nál helyezkedett el. Honnan jött ez a váltás? – A kockázati befektetési alapok mellett befektetési „bankárkodtunk” is. Ezen tevékenység keretén belül a Paprika Latino médiacégnek dolgoztunk befektetési tanácsadóként egy projekten. A feladat elvégzése után kértek fel rá, hogy dolgozzak ott. Tavaly április óta vagyok a cég operatív vezetője.

A Paprika Latino International produkciós céget hét évvel ezelőtt Peter Marschall indította el Romániában. Jópár román minőségi szórakoztató műsor gyártása után 2007-től a cég elkezdett nemzetközileg is terjeszkedni. Különböző szomszédos országokban olyan világhírű formátumok alapján készülő műsorok készítését vállalták el, mint az Anyacsavar , a Hal a tortán , a Farmer feleséget keres , Az igazság ára , a Kalandra fal! , vagy az X-faktor.

Mit fed le ez a megnevezés?

– Jó kérdés. Az operatív vezető valahol a CEO (Chief executive officer vagy vezérigazgató – a szerk. ) és a CFO (Chief Financial Officer vagy pénzügyi igazgató – a szerk. ) között van. A CFO-val mi úgy választjuk szét a feladatainkat, hogy az operatív vezetéssel inkább az induló projektekre koncentrálunk, míg a pénzügyi igazgató ezeket leköveti. Mi elköltjük a pénzt és felügyeljük azok felhasználását, a CFO a könyvelést, adminisztrálást és egyéb koordinációs feladatokat végez.

Egy multinacionális cégről beszélünk. Mennyire szerteágazó a vállalat tevékenysége?

– A Paprika Latinonak eddig hét országban volt produkciója, jelenleg hat országban, Romániában, Magyarországon, Szerbiában, Szlovéniában, Bulgáriában és Costa Ricán dolgozunk műsorokon. A televíziós tartalomgyártás szezonális műfaj: van olyan időszak egyes országokban, mint például most Ausztriában és Szlovákiában, hogy éppen nincs produkciónk.

Hogy képzeljük el egy televíziós műsort gyártó cég tevékenységét? Ki vásárolja meg az adott formátumokat és azok hogyan kerülnek képernyőre?

– Egy vegyes modellről van szó. Általában úgy történik, hogy a televíziók szezonról szezonra terveznek, a nagy produkciók esetében akár jóval korábban, egy évaddal hamarabb. Két eset állhat fenn. Ha a televíziónak van egy konkrét elképzelése arról, hogy az adott „slotra”, vagyis időpontra milyen adást szeretne, akkor eldönti, hogy ezt házon belül gyártja, vagy meghirdeti egy külső produkciós cég számára. Ha nincs meghátorozott terv, akkor is gyártót keres a TV, mi meg ötletelünk, formátumot javaslunk. Amikor már eldőlt, hogy milyen adás fog futni, konkrét egyeztetés kérdése, hogy a televízió vagy mi vásároljuk meg a licencet. Általában a televízió szokta, mert az alkupozíciójuk sokkal erősebb, mint egy kisebb gyártó cégnek. Maguk a licenc tulajdonosok is ritkán adnak el produkciós cégeknek formátumokat, mert félnek attól, hogy az adott modell beég, eladják valakinek, aki nem tudja értékesíteni, és akkor az adott show egyáltalán nem kerül képernyőre az országban.

Személyesen mely formátumok kivitelezésén dolgozott?

– Direkt módon egyiken sem, indirekt módon az összesen, ugyanis az operatív vezetés szintjén futnak össze ezek a projektek. A costa rica-i produkció felépítését koordináltam végig, ahol a közös szerb, macedón, horvát Survivor t készítettük. A kulcsprojekteken ott szoktam lenni, az X Faktor bulgáriai kivitelezésében és a szlovéniai üzletág beindításában is aktívan részt vettem.

Mennyire kell figyelni a kulturális különbségekre? Gondolom más egy szerb, bolgár, román vagy horvát TV számára gyártani műsort…

– Nagyon érdekes a kulturális különbség kérdése. A televíziózás egy speciális terület ebből a szempontból, hisz a magyarországi televízió minősége nagyon közeli a némethez, ami sokkal színvonalasabb, mint a román vagy a bolgár. A magyar televíziós szakemberek többnyire tekintélynek számítanak nemzetközi szinten. A Paprika Latino International menedzsmentjében javarészt magyarok vannak, egy társammal együtt ketten vagyunk Erdélyből és három vezető magyarországi, így ez nem okoz gondot.Emellett mindig odafigyelünk, hogy kulturális szempontból egészséges egyensúly legyen a szomszédos országokban zajló projektek esetén, kulcspozíciókba mindig helyi emberek kerülnek, mindig ők szervezik meg a produkciót. Noha nagyon szerteágazó és komplex szerkezetben dolgozunk, eddig, számomra meglepő módon, semmilyen konfliktushelyzet nem alakult ki a kulturális különbségek miatt.

Azért vannak „szabad szemmel is észrevehető” különbségek egy román, egy magyar és egy amerikai X Faktor között.

– Nagyon egyszerű a különbség: a románt 2 millió euróból gyártják, a magyart mondjuk 3-ból, az amerikait pedig 10 millióból. Mint bármelyik filmen, ezeken a showműsorokon is végigkövethető, hogy európai büdzséből készült, vagy amerikaiból, a műsorok nagy része ugyanis a csili-viliről szól. A tehetségek sem csak úgy kerülnek elő… Minél több pénzt költesz el, hogy felkutasd, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy találsz is olyan fellépőt, aki a hátán viszi a show-t.

Lehetett arról olvasni, hogy a licenc showkban egy-egy jelenet teljesen megjátszott, megvannak az előre körbeírt szereplő típusok, amelyek különböző célcsoportok szavazatait hivatottak megszerezni. Mit tapasztal, mennyire kötöttek ezek a formátumok?

– Teljes mértékben. Különböző licencek esetén ez persze másképp csapódik le. Minden nemzetközi talent show-nak például megvan az adott „bibliája”, amiben a legapróbb részletig megtalálhatók az előírások, attól kezdve, hogy milyen típusú zsűrinek kell lennie, milyen kérdéseket tehetnek fel a zsűri tagjai, de arra is kitérnek, hogy hány szendvicset kell megenni egy gyártás során… Ezek az elemek jelen vannak a tehetségkutatókban, nem véletlen, hogy ugyanazok a karakterek és sztorik kerülnek elő.

A reality formátum kicsit más, tágabban értelmezett. A Paprika Latino egyik zászlóshajója a Hal a tortán , több országban gyártottuk. Ebben az esetben például elég tág a mozgástér, nincs minden szempont, körülmény leszögezve.

Ősszel érkezik a The Voice tehetségkutató a TV2 képernyőjére, amit a Paprika Latino International fog gyártani. Az újságok Szulák Andrea és Ákos „mesterként” való leszerződtetéséről írtak. Valósak ezek a hírek?

The Voice alig több mint két éve indult hódító útjára Hollandiából, és máris szerte a világon forradalmasította a zenés műsorokat. A tehetségkutatóban a még kezdő, de kitűnő adottságokkal rendelkező énekesek mellett olyanok is helyet kapnak, akik már bizonyítottak a zenei életben, de eddig nem akartak tévés tehetségkutatóba jelentkezni. A The Voice – Magyarország hangja tehetségkutató két nem nyilvános erdélyi előválogatót is tartott júniusban. Eddig több mint 40 ország tűzte képernyőre és nem kisebb nevek vállalták a Mester szerepét, mint Christina Aguilera , Tom Jones , Cee Lo Green , Will.I.Am (The Black Eyed Peas), vagy Adam Levine (Maroon 5).

– Erről egyelőre nem nyilatkozhatok, a zsűrineveket a tévé jelenti be, és a médiakampány része. Azt azért el tudom mondani, hogy a The Voice formátuma azt kívánja meg, hogy szaktekintély zenészek legyenek a véleményformáló csapat tagjai, nem a beleszólogatás, dumálós zsűritagokra utazik a formátum. A magyar zenei élet krémjét próbáljuk leszerződtetni. De korai még erről beszélni, az első forgatási nap is csak szeptember elején lesz.

Mit gondol, nem telített már a magyar piac, van még helye egy újabb tehetségkutatónak?

– Egy utolsó dobást még meg lehet próbálni. Több talent show futott már a kereskedelmi tévék képernyőjén, de a The Voice egy mérföldkő, az szokta feltenni a pontot az i-re. Nagyon meg lennék lepődve, ha a The Voice után még érkezne valami új, és az sikeres lenne, hacsak nem lenne radikálisan más. Nagyon frisset mutatni viszont nehéz ebben a műfajban, körültekintően kell eljárni a The Voice esetében is, de bízom benne, hogy siker fogja övezni a TV2 képernyőjén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!