Első nap: a hadtörténet vezéreitől tanultuk a menedzsmentet

2012. június 1. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

TV, KV, HR, PR. Bővebben: márka-backstage, nárcisztikus-egocentrikus marketing, kultúrkülönbségek, na meg az a bizonyos fehér elefánt, amire nem szabad gondolni. Előadás- és képmorzsák a konferenciáról.

Csütörtökön, az ötödik Adatbank Café konferencia első napján többek között a logótervezéshez, a közösségi marketing hatékony használatához és a nők munkaerőpiaci szerepének megértéséhez kaptunk támpontokat, de megtudtuk azt is, mit leshetünk el a nagy hadvezérek menedzsment-technikáiból, vagy miért lehet hasznos, ha nem gondolunk állandóan arra a bizonyos „fehér elefántra”.

A nyolc, főleg gazdasági tematikájú előadásra diákok, közgazdászok és vállalkozók is kíváncsiak voltak, így alig maradt üres hely a nézőközönségben. A meghívott szakemberek pörgős, tömör előadásokat tartottak, amelyeket a Román Televízió bukaresti magyar adása és az Erdély FM rögzített. Csak azért, hogy ne csüggedjenek el azok, akik nem tudtak eljönni: az internetre alkalmazott 10-12 perces filmecskéket később az adatbankcafe.ro weboldalon is meg lehet tekinteni. Akiknek pedig ez sem lenne elég, és mindenképpen benne akar lenni a tévében, pénteken még lesz alkalma meghallgatni a következő nyolc előadást, amelyek tématikái a pénzügyi válságtól a cégfelszámoláson át, egészen az internetes kommentek létjogosultságáig terjednek.

A vállalatok már nem csak a fogyasztóra kell koncentráljanak, hanem a fogyasztó mögötti embert kell megcélozzák – mondta Seer László pszichológus, közgazdász előadásában. Kiemelte, hogy a csatornák is átalakultak: még régebben csak egy irányba, a hirdetőtől a potenciális vásárlók felé történt az információk közvetítése, addig az emberek most már egymás között is megosszák az új élményeket, tapasztalatokat, a termékek köré „törzsek” alakulnak. A fogyasztók mára okosabbak, gyorsabbak, türelmetlenebbek, igényesebbek lettek, ezért fokozottan kell figyelni a visszacsatolásra és a vélemények folyamatos beépítésébe.

És mit figyelünk meg legelőször egy terméken? A látványát, a terméket borító jeleket, képeket – folytatta a marketinges vonal kifejtését Könczey Elemér tervezőgrafikus. Elmondása szerint valóságos „vizuális terrorban élünk”, hiszen információink 80-90%-át vizuális úton szerezzük, és ezt a vállalatok ki is használják: minden irányból öntik felénk a jelek és a kódok sokaságát. A „kályhát”, amelytől minden elindul, mégis a logó jelenti. Tervezését outsourcingolni kell, de figyelni kell a megrendelő sajátosságaira, fontos ugyanakkor, hogy a logó olvasható, időtálló legyen, illetve fekete-fehérben és színesben is egyaránt jól mutasson.

A minket körülvevő vizuális kódrendszer csak akkor válik valóssá, ha megértjük azok mögöttes tartalmát. Sokszor viszont azzal szembesülhetünk, hogy egyes szavak vagy jelek nem ugyanazt jelentik mindenki számára – vetítette előre Daradics Kinga , a Mol romániai vezérigazgatója a kulturális különbségek áthidalásának szükségességét. Egyik ilyen különbség, hogy például úgy tartják, a kelet-európai dolgozók számára fontos az etika és a hagyományos értékek. Ez mégis megkérdőjelezhető a nemzetközi statisztikák tükrében, amelyek szerint Romániában magas a korrupció.

A 90-es évektől számottevően nőtt a női migráció, így mára a nők nem csak a férfiaktól függő, „láthatatlan”, hanem aktív szereplői a migrációs folyamatoknak – mutatott rá Votisky Petra , pszichológus, coach. A nők mégis gyakran csak párjuk kísérőjeként utaznak külföldre, és így nem feltétlenül munkavállalás céljából hagyják el otthonukat. Az előadásban idézett felmérés szerint az expatok csak 17-20%-a nő, a kísérőpartnerek pedig csak 12%-a dolgozik külföldön. Votisky Petra arra is figyelmeztetett, hogy jobban visszaesik azoknak a nőknek a karrieríve, akik 30-as éveikben töltenek pár évet külföldön, mint akik a 20-as éveikben mennek el itthonról. Erős Lóránt előadása már csak azért is volt érdekes, mert a most bemutatott kutatását díjazták az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián. Lóránt felmérte, hogy hogyan használják a romániai nonprofit szervezetek a Facebook-oldalaikat. A kapcsolatépítés négy dimenzióját – a bemutatkozást, a tartalom megosztását, a bevonódást és a kommunikációt – vizsgálta, és úgy találta, hogy csak az utolsóban teljesítettek jók a szervezetek: legalább heti egy bejegyzést közzétesznek, így több a visszacsatolás, amelynek következtében rajongói csoport épül köréjük. Következtetése: a hagyományos vertikális vállalatirányítás elavult: „kerülj vízszintesbe!”. A menedzsment művészetét nem csak tankönyvekből tanulhatjuk: a történelem nagy csatái elegendő példával szolgálnak arra, hogyan NE vezessük csapatunkat, munkatársainkat – foglalható össze Diósi László , az OTP romániai vezérigazgatójának humoros előadása. Hogy csak egy példát említsünk: ki gondolná, hogy Napoleon a Waterloo-i csatát azért vesztette el, mert irigy volt a léghajós tisztek szerelmi hódításaira? Emiatt számolta fel ugyanis a teljes léghajós-szakaszt, nélkülük viszont nem tudta kifürkészni a túloldalon leselkedő ellenséges csapatokat.

A nap végére két médiaguru előadása maradt. Kelemen Attila újságíró, szerkesztő a rommagyar szimbólumbizniszben utazó menedzserek frusztrációiról mesélt, amelyek tulajdonképpen a fehér elefánt logikáját testesítik meg. Ugyanis minél inkább nem akarunk a fehér elefántra gondolni, annál inkább ránktelepedik a böhöm óriás.

A körülmények azonban máshol sem teljesen egyszerűek. Gavra Gábor , a Hvg.hu főszerkesztője a magyarországi média közelmúltbeli fejlődését meghatározó tényezőket sorolta fel előadásában. Ilyen például a Google és a Facebook térhódítása, amely nem csak tartalmi konkurenciát jelent a lapoknak, de pénzügyi kihívást is intéz feléjük, ugyanis célirányosabb hirdetési platformot jelenthetnek. A globális gazdasági válsággal együtt a magyarországi hirdetési piac is krízisbe került, amelynek következtében az árak drasztikusan visszaestek, az online tartalomszolgáltatók büdzséje pedig töredékére zsugorodott. Ilyen körülmények között felmerül a kérdés, meddig lehet eltartani egy szerkesztőséget kizárólag hirdetési bevételből, és mikor következik a fizetős netes tartalom korszaka? A válasz a kérdésre, illetve az összes előadás videója megtekinthető lesz az adatbankcafe.ro weboldalon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!