Felmérték a sepsiszentgyörgyi fiatalok pénzügyi intelligenciáját

2012. május 31. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Junior Business Club az érettségire készülő magyar diákok között végzett kutatásából kiderült, hogy kevesen gondolnak a távolabbi jövőre: befektetési döntéseik az elkövetkező néhány évre korlátozódnak.

A sepsiszentgyörgyi Junior Business Club 2011 április 12-én fogott hozzá a líceum utolsó évében járó diákok pénzügyi intelligenciájának felméréséhez, az adatok feldolgozását idén május 24-én fejezték be. Elmondásuk szerint a kérdőíveket a következő szempontok szerint szerkesztették meg: gazdasági, pénzügyi ismeretek; pénzügyi tervezés; tudatos megtakarítás és befektetés; kockázatkezelés; pénzügyi problémamegoldó készség.

„Sepsiszentgyörgyön a 2010-2011-es tanévben összesen 524 érettségire készülő magyar diák volt, amiből a kérdőívet összesen 418 tanuló töltötte ki. A pénzügyi intelligencia felmérése négy elméleti líceumra és három szakközépiskola elméleti vonalán is továbbtanuló végzős diákokra irányult. A felmérést az egyesület tagjai hivatalos keretek között, tanárok jelenlétében, 2011. április 26-a és május 2-a között a következő oktatási intézményekben végezték el: Mikes Kelemen Líceum, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Református Kollégium, Székely Mikó Kollégium, Puskás Tivadar Szakközépiskola, Berde Áron Gazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, Kós Károly Szakközépiskola” – olvasható a tanulmányban.

Gazdasági, pénzügyi ismeretek

Egyszerű, tárgyilagos kérdésekkel tesztelték az alanyok alap-pénzügyi ismeretét. A válaszokból kitűnik, hogy a megkérdezett diákok nagyjából tisztában vannak, mit jelent a hitel és a kamatláb, az anyagi források lehetőségeinek ismerete terén azonban sokan fogalomzavarral küszködnek. Arra a kérdésre ugyanis, hogy a bérbe adott földek, új családi autó, kiadott ingatlanok, vidéki nyaraló és értékpapírok közül melyik eszköz hozhat többletbevételt, 79-en a vidéki nyaralót is megjelelték, illetve 7 voks az új családi autóra is jutott.

A pénzügyi tervezés

A megkérdezett diákok több mint fele (59,8%-a) csak azt veszi meg, amire szüksége van. „A fiatalok többsége rendelkezik olyan gazdasági és kulturális ismeretekkel, hogy el tudják dönteni, milyen célokat tűzzenek ki maguk elé, valamint, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre költsenek” – emelik ki a tanulmányban.

Tudatos megtakarítási és befektetési készségek

A fiatalok többsége, 46,1%-a, rövid időn (egy éven) belül már meg szeretné kapni befektetése hozamát. A diákok szintén nagy része, 43,8%-a egy-két éven belül szeretne hozzájutni a jövedelemhez. Egy kisebb csoport (10,1%), tud várni akár négy-öt évet is, valószínű ők azok, akik nagyobb projektekben, hosszú távú befektetésekben gondolkodnak – emelik ki a szerzők. Ha a végzős diákoknak 1 millió eurójuk lenne, akkor a legtöbbjük (48,8%) vállalkozást indítana, ez utalhat az erős vállalkozói szellemre. A következő nagyobb csoport a befektetőké, akik 1 millió eurójukat ingatlanba vagy esetleg értékpapírokba fektetnék.

Pénzügyi kockázat, kockázatkezelés

A megkérdezettek többsége (42,2%-a) kis kockázatot vállal egy kis többlethozamért. A diákok egyharmada igazából nem is szeretné kockáztatni a pénzét, a fiatalok 17,3%-a akár nagyobb kockázatot is merne vállalni, ha az sokat hoz. A sepsiszentgyörgyi tanulók 84,4%-a szerény, de garantált nyereségggel elégedne meg, ők óvatosabban bánnak a pénzzel, és nem vállalnak nagyobb kockázatot annak érdekében, hogy nagyobb nyereséghez jussanak. Velük ellentétben, 15,6%-a azt állítja, hogy csak magas nyereséggel elégedne meg, de azt bármi áron el szeretné érni. Érdekes megállapítás, hogy azok a diákok, akik nem szeretik kockáztatni pénzüket, nem is lennének hajlandóak hosszabb távon elszakadni a vagyonuktól. Azok, akik már hajlandóak minimális kockázatot vállalni, nem ragaszkodnak görcsösen a pénzükhöz, képesek egy-két évet várni a befektetés megtérüléséért.

Pénzügyi problémamegoldó-készség

A jövedelem elköltésére adott válaszokat a következő ábra szemlélteti. Érdekes módon családfőként a fiatalok több mint egyharmada teljesítené gyermekei vágyait, ha azok új telefont, új számítógépet kérnének. A diákok körülbelül fele csak részben ért egyet azzal, hogy a jövedelmét luxuscikkekre (házimozira, GPS-re költse), ugyanennyien biztonsági célokból inkább félretennék a pénzüket, esetleg befektetnék azt, további jövedelemszerzés reményében.

Összegzés

A szerzők a kiértékelt kérdőívek alapján azt a következtetést vonták le, hogy a végzős fiatalok viszonylag jó gazdasági-pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek, ugyanakkor észlelhetőek hiányosságok a befektetési lehetőségek ismereteinek terén. A felmérésből kiderül, hogy a diákok hatékonyan, megfontoltan és többnyire célirányosan költik el a pénzt. A tanulók inkább a rövid távú befektetési stratégiát részesítenék előnyben. A kutatási beszámolót Bogdán Laura, Héjja Huba-Ferencz, Karácsony Zsolt, Kelemen Szilárd, Kristó Kinga, Moga Mónika, Székely Kincső és Unguran Titus-Péter készítették.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!