Kipukkadhat a közösségi oldal tőzsde-lufija?

2012. május 18. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vállalatot a csütörtöki tőzsdei jegyzése során 104 milliárd dollárra értékelték, a befektetők a bevételek rohamos növekedésére spekulálnak. Beválnak a reményeik?

Csütörtökön lezárult a Facebook régóta várt elsődleges részvénykibocsátása, a kereskedés péntek délután, román idő szerint 6-kor indulhat a vállalat papírjaival a Nasdaq-on. A vállalat az IPO (elsődleges részvénykibocsátás) során 16 milliárd dollárra tett szert, a kibocsátási ár a meghatározott sáv felső határát ütötte meg, 38 dollárért keltek el a részvények. A tranzakció során összesen körülbelül 422 millió részvényt értékesítettek, a 38 dolláros részvényenkénti árfolyammal számolva a cég teljes értéke 104 milliárd dollárra rúg. Ezzel a kapitalizációval a Facebook olyan vállalatokat előz meg, mint az Amazon, a Hewlett-Packard, a Starbucks vagy a Dell.

Az IPO a harmadik legnagyobb az USA történelmében a Visa és a General Motors után. A befektetők arra számítanak, hogy a részvényárfolyamok erőteljesen növekednek pénteken, a nemzetközi sajtóban megjelent elemzői várakozások 15-20, de akár 50%-os drágulást is előre vetítenek. A Morningstar szakértői 50 dolláros pénteki záróárfolyamot valószínűsítenek. „Lehetséges, hogy 15-20%-kal emelkedjen az árfolyam, figyelembe véve, hogy már az ár és a piacra dobott értékpapírok volumene is meghaladta a korábban tervezett szintet” – mondta Tim Loughran , a Notre Dame Egyetem pénzügyi professzora a Reutersnek.

A General Motors 2010 novemberében 15,8 milliárd dolláros részvénypakettet értékesített, később a jegyzés 18,1 milliárd dollárra emelkedett egyes befektetők opcióinak érvényesítése révén. A Visa 2008-as IPO-ja során 17,9 milliárd dollárra tett szert, később 19,7 milliárd dollárra bővítette azt.

A Facebook az utolsó napokban a 28-34 dolláros ársávról 34-38 dollárra emelte a jegyzéstől elvárt ár-intervallumot. A társaság az eredetileg tervezettnél 25%-kal több részvényt bocsátott ki, a jegyzés kezdetére pedig kirajzolódott, hogy a vállalat képes lesz a maximális áron, 38 dolláron túladni értékpapírjain. A jegyzés ugyanakkor csalódást váltott ki a közösségi oldal rajongói között: sok amatőr befektetőnek nem sikerült szert tennie részvényekre, ugyanis nincsenek „kapcsolataik” a Wall Streeten. „A pénz és az ismeretség dönt, főleg a tőzsdén” – emeli ki a Reuters. A brókercégek vagyonosabb ügyfeleinek ugyanakkor nem okozott gondot beszerezni a kívánt részvénypakettet.

Zuckerberg

a világ 29. leggazdagabb embere

A 28 éves Mark Zuckerberg 503 millió részvénye 19,1 milliárd dollárt ér, ezzel az alapító a 29. helyre lépett a világ leggazdagabb személyeinek rangsorában. Zuckerberg vagyonával megelőzi a Google társalapítóit, Larry Page t és Sergey Brin t is.

Zuckerberg 30,2 millió részvényt adott el a jegyzés során, amelyből 1,15 milliárd dollárra tett szert. A bevételek legnagyobb részét a 60 millió részvényopció illetékeinek és adóinak kifizetésére fogják fordítani. A 27 éves Dustin Moskovitz társalapító vagyona jelenleg 5,1 milliárd dollárt tesz ki, az ő birtokában jelenleg összesen 133,7 millió részvény van, ebből várhatóan 7,5 milliótól fog megválni. Christopher Hughes másik társalapító 22 millió részvényt tulajdonol, ezek összértéke 38 dolláros árfolyamon számolva 836 millió dollár.

Ami a Facebook-láz mögött van

A Facebook-vásárlók komoly kockázatot vállalnak. A részvények túlértékeltek, a bevételeknek nagy iramban kellene nőniük ahhoz, hogy az árfolyam hűen tükrözze a cég fundamentumait. Egyébként csak a „tőzsdemámor” táplálja a lelkesedést, és nem kellően megalapozott a papírokat övező óriási kereslet – figyelmeztetnek az elemzők. A 104 milliárd dolláros cégérték megegyezik például a PepsiCo-éval, amely tavaly 66,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le és 6,4 milliárd dolláros nyereséget könyvelt el. Ezzel szemben a Facebook „csak” 3,7 milliárd dolláros árbevételre és egymilliárd dolláros profitra tett szert tavaly. A cég bevételei egyébként visszaesést mutattak az első negyedévben: január-március között 1,06 milliárd dollárt tett ki a társaság bevétele, ami 6%-os csökkenést jelent 2011 negyedik negyedévéhez képest. A menedzsment ezt szezonális hatásokkal magyarázza, ugyanakkor a számok a növekedés lassulására is utalhatnak. Az előző év azonos időszakához viszonyítva azonban még így is 45%-kal növekedtek a vállalat bevételei. A 24/7 Wall Street blog további kockázatokra is figyelmeztetett. Szerintük a cégvezetés gyenge lábakon áll, a vállalatot a 28 éves Zuckerberg irányítja majd, aki a szavazati jogok 57%-ával rendelkezik. Noha a közösségi oldal piaci kapitalizációja lassan közelíti a Google értékét, az internetes kereső várhatóan több mint 35 milliárd dolláros bevételt termel idén, a Facebook pedig legjobb esetben is maximum öt milliárd dollárra számíthat. Bizonytalanságra adhat okot a blog szerzői szerint, hogy nagy arányban (422 millióból 241 millió részvénytől) váltak meg Facebook részvényeiktől a korábbi finanszírozók, kockázati tőkealapok és menedzserek, akik minél hamarabb realizálni akarták a vállalatba befektetett pénzüket. Természetes, hogy a korán beszálló tulajdonosok és finanszírozók kihasználják esélyüket arra, hogy pénzhez jussanak befektetésükből, de a befektetők szemében sokkal pozitívabb jelzés lehet, ha inkább a céghez folyik be az összeg. A hirdetési szektor sem produkál olyan jól, mint azt korábban remélték. A felmérések azt mutatják, hogy a felhasználók kevésbé hajlamosak rákattintani a Facebookon megjelenő hirdetésekre, mint például a Google esetén. Problémát jelent a mobilhirdetési piac is: az okostelefonok terjedésének köszönhetően egyre többen használják a Facebook mobil alkalmazásait, viszont ezt még egyelőre nem tudja bevételekre váltani a cég. A mobil hirdetések piaca egyelőre kicsi és a Facebook egyáltalán nem jelenít meg hirdetéseket mobil oldalain. A társaság vezetői ugyanakkor közölték, hogy ezen a piacon is fejlődni szeretnének: mobil reklámokat is használnának, amelyekkel olyankor is elérnék a felhasználókat, amikor azok ki vannak jelentkezve az oldalról. Forrás: Bloomberg, Reuters, Ziarul Financiar

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!