Két nap esőzés többet emelne a GDP-n, mint a béremelés

2012. május 10. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az infláció és az árfolyammozgás elnyeli a bér- és nyugdíjemelés hatását, amelyet hitelből fog fedezni a kormány. Semmi gond, csak ne tovább – vélik a közgazdászok.

Júniusban 8%-kal, decemberben pedig a maradék 7%-kal emelhetik meg a közalkalmazottak bérét, akik így újra annyit fognak keresni, mint a 2010-es levágások előtt – ígéri Victor Ponta miniszterelnök. A nyugdíjasok 16 hónapon keresztül, részletekben kapják vissza a 2011 januárja óta jogtalanul levont egészségbiztosítási járulékot, így az átlagnyugdíj összege is emelkedni fog. A két intézkedés költségvetési terhe előreláthatóan 400 millió euróra rúg, amely az államháztartási hiányt az eddig megcélzott 1,9% helyett a GDP 2,2%-ára lendítené fel. A sarokszámok fölött már kezet is rázott az új kormány és a Bukarestben tartózkodó IMF-EB-Világbank küldöttség, zöld utat engedve a fiskális lazításnak.

Populizmus versus megfontoltság

„Szerintem ez távolról sem populista intézkedés, hanem valahol egy igazságtétel. Az idő igazolta azt, hogy a költségvetés hatékonyabb felhasználása mellett ki lehetett volna kerülni a fizetések levágását. Az előző kormányok a hiányzó pénzek összegyűjtése érdekében olyan helyekre is hozzányúltak, amelyekhez nem kellett volna. Gondolok itt például a nyugdíjakra kivetett egészségbiztosítási járulékra, amely valóban emberi mulasztásnak tudható be, hiszen a törvény egyértelműen kimondja, hogy csak a 750 lejt meghaladó nyugdíjakra kell kivetni az 5,5%-ot” – véli Mihály Csaba közgazdász. Azonban mégis érdekes, hogy a fizetésemelés második lépését csak decemberre, a parlamenti választások után ütemezték be, a színfalak mögött arra ösztönözve a lakosokat, hogy a mostani vezetést tartsák meg a nyeregben. Ponta a kormány beiktatását megelőzően még október-novemberi időpontot valószínűsített, azonban most már a költségvetési felelősség törvényére hivatkozva a választások utáni periódusra tolta el a hátramaradt bérkiegészítést. Mihály Csaba szerint azonban felelős döntés, hogy ütemezni próbálják a fizetések visszaszolgáltatását és nem egy lépésben hajtják végre, mivel a „költségvetési hiány nem robbanhat el, mert akkor a megszorítások eredményei egyik percről a másikra eltűnnének. Az ellenzékbeli ígérgetésekből most egy racionális döntés lett” – fogalmazott a közgazdász.

Emellett a bér- és nyugdíjemelések mögött egy valós IMF-megállapodás áll, az intézkedéseknek pedig várhatóan nem lesz jelentős hatása a költségvetési deficitre, ezért makrogazdasági szempontból nem tekinthető „kifejezetten” veszélyesnek – mondta Diósi László , az OTP Bank romániai vezérigazgatója. Kiemelte ugyanakkor, hogy egy jelentős államháztartási reformot ettől függetlenül meg kell valósítani a közeljövőben.

Fogyasztásra vagy hitelek visszafizetésére fogják költeni a pénzt?

A megkérdezett szakértők szerint leginkább a fogyasztás növekedésében láthatjuk viszont a plusz bevételt, a GDP-re mért hatása mégis elenyésző lesz. „Talán inkább a fogyasztás irányába mehet el ez az emelés. Lehetséges azonban, hogy az emberekhez visszakerült összegeket le fogja nyelni az infláció és a lej gyengülése, ezért a GDP növekedésre a hatás nem igazán lesz kimutatható. A társadalombiztosításnak mindenféleképpen jót fog tenni, hogy a magasabb bérre magasabb járulékot is lehet számolni” – mondta Mihály Csaba. Diósi László szerint mind a fogyasztásban, mind a megtakarításban, mind a hitelek visszafizetésében lecsapódhat a plusz jövedelem. „Tavaly szeptember-október óta a fogyasztás tartósan növekszik, 2009 januárja-februárja óta nem volt erre példa. A bevétel egy része biztosan ide fog kerülni. A közalkalmazottak esetében számottevően romlott a hitelek visszafizetésének a képessége a levágások után, ezt tükrözi, hogy a bankok külön közalkalmazotti programokat kellett indítsanak annak érdekében, hogy megkönnyítsék a törlesztést számukra. Így valószínűleg most ez a helyzet is kicsit javulni fog. Emellett a tavalyi év során jelentősen megnőtt a lakosság megtakarítási hajlandósága is, így lehet, hogy ez is egy kicsit erősödni fog, de valószínűbb, hogy az első két célra fogják fordítani a plusz jövedelmeket” – magyarázta a bankszakember.

Elhanyagolható hatás az inflációra és a GDP-re

Az emelésnek elhanyagolható hatása lesz az inflációra – véli Diósi. Szerinte bármilyen más tényezőnek, legyen az akár a mezőgazdaság vagy az árfolyamváltozás, erősebb hatása lehet az áremelkedésekre. „A fogyasztáson keresztül egy enyhe hatás érződhet a GDP növekedésen is, de ez a 1,5-2% közötti gazdasági bővülést nem fogja érdemben befolyásolni. Két nappal több eső valószínűleg nagyobb hatással lehet erre” – fogalmazott. Több tényezőnek köszönhetően a befektetői bizalom sem fog jelentősen csorbulni. Egyrészt az előző kormány is lebegtette annak szándékát, hogy sor kerülhet egy hiánycél-emelésre. Az IMF-megállapodás rekord gyorsasággal megtörtént, harmadszor pedig az államadósság még így is viszonylag alacsonyan, 40% alatt marad. A felsoroltak miatt Diósi szerint a befektetői bizalomra nem lesz negatív hatása a béremelésnek, „feltéve, ha nem követi több ilyen, és a hiánycél ezen a ponton megáll. Csak ez képes garantálni a bizalom stabilitását. Most a befektetők kicsit kivárnak, nagy döntéseket nem hoznak, megnézik, hogyan működik a kormány. A pénzügyminiszter személye garanciát jelent arra, hogy a kabinet folytatni fogja a kemény politikát” – véli a bankár.

Hitelből fedezik az emeléseket

Mihály Csaba kiemelte, hogy a román gazdaság, ha éppen nincs is recesszióban, de nincs abban a helyzetben, hogy egy magasabb bérkiáramlást finanszírozni tudna. Ezért a kormány fogja előteremteni az emeléshez szükséges pénzt, és mivel a költségvetési deficit is emelkedhet, valamennyi mozgástere lesz a kormánynak. Diósi szerint emellett opció lesz az állampapír-kibocsátás is, mivel Románia több sikeres állampapír-kibocsátáson van már túl.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!