Az alapító okiratuk módosítására szólították fel a Hargita megyei cégeket

2012. május 4. – 05:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A megyei cégbíróság több mint négyezer céget CAEN-kód módosításra szólított fel, ellenkező esetben bírságra számíthatnak. Mégsem kell félni: a cégbíróság nem büntethet.

Több mint négyezer Hargita megyei cég kapott a hetekben egy felszólítást a megyei cégbíróságtól (ORC), hogy 15 napon belül az engedélyhez kötött, illetve a csak egyedüli, vagy főtevékenységként végezhető CAEN kódokat vegyék ki az alapító okiratukból annak érdekében, hogy elkerüljék a „törvény megszegésével járó büntetéseket”. A rendelkezés több szempontból is figyelmet érdemel: egyrészt unikumként jelenik meg az országban, másrészt az alapjául szolgáló törvényes keret is erősen vitatható – nyilatkozták a Transindexnek az érintettek jogi képviselői.

Legtöbb esetben nem is végzik a problémás tevékenységeket

2007-ben kormányhatározatba foglalták, hogy a régi romániai CAEN kódokat váltsa fel az EU szinten egységes kódolás. Az Országos Cégbíróság (ONRC) kidolgozott egy szoftvert, amely automatikusan kicserélte a régi kódokat az új, négyszámjegyű jelölésekre. Ilyenkor azonban előfordult, hogy egy régi kód több új kódnak is megfelelt, és ezek között akadhattak olyanok is, amelyek engedélykötelesek voltak. „Egy cég arra ébredhetett fel, hogy a korábbi 20 tevékenységéből másnapra 30 lett, köztük megjelenhettek olyanok is, amelyek engedélyhez kötöttek vagy egyedüliként végezhetőek voltak. 2007-től 2009-ig ingyenesen lehetett kérni az újrakódozást, a kapott kivonatban szereplő kódok pedig bekerültek az alapító okiratba anélkül, hogy a cégbíróság kérte volna a hozzájuk tartozó speciális engedélyeket” – mesélte a neve elhallgatását kérő jogász.

A legtöbb cégnél tehát olyan tevékenységekről van szó, amelyek a kódváltás során bekerültek ugyan az alapító okiratba, a cégek mégsem gyakorolják azokat. Korábban bevett eljárás volt – emelte ki – , hogy cégalapításkor rengeteg CAEN kódot megjelölt a vállalkozó, azonban csak néhányat végzett közülük.

A törvényes háttér is vitatott

Egy másik jogi képviselő elmondása szerint több szempontból is kérdéses a kézhez kapott felszólítás jogi kerete. Véleménye szerint ugyanis a tiltott kódokon kívül – mint például az űrrakétagyártás – a speciális engedélyhez kötött tevékenységek passzív módon benne lehetnek az alapító okiratban.„Van egy előzetes engedélyeztetés a cégbíróságon, amikor az alapító okiratból kiválasztasz néhány tevékenységet, amelyeket konkrétan végezni fogsz, megjelölve a helyszínt is. Ezeknél betartod a törvényes előírásokat. Csak akkor kell rendelkezni a speciális szerv által kiállított engedéllyel, amikor a vállalkozó lejelenti a cégbíróságon, hogy mostantól végezni kívánja az illető tevékenységet. Ekkor a cégbíróság kérheti, hogy mutassa fel az ezt igazoló dokumentumot” – véli a jogi képviselő.„Az engedélyeket egyébként is a kiállító hatóságnak kell leellenőriznie, a cégbíróságnak erre nincs hatásköre. Emellett a 15 napos határidőnek sincs semmilyen terminusalapja. Az egyedüli kitétel, hogy ha egy ilyen típusú tevékenységbe kezd a cég és kikéri a cégbíróságtól az erre vonatkozó jóváhagyást, és nincs meg hozzá a megfelelő engedélye, az illető szervek megbüntethetik”.

Véletlen egybeesés: az ORC igazgató felesége közjegyző irodát működtet

A megszólaltatott jogi képviselőktől megtudtuk, hogy az alapító okirat módosítása elég nehézkes, ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell fordulni, a procedúra pedig legalább 5-600 lejbe kerül. „A cégbíróságon tömött sorokban állnak a szegény vállalkozók, kezükben a felszólítással, és nem tudják, mit kell csinálniuk. Az egyszemélyes vállalkozók minden hivatalos papírtól megijednek és futnak, hogy tegyenek eleget a felszólításnak, különben még a végén felszámolják a céget. Félnek a cégbíróságtól” – mesélte a jogász. Szerinte az ügy mögött az áll, hogy a cégbíróság igazgatójának a felesége közjegyzőként dolgozik a cégbírósággal szemben, és neki ez hatalmas munkát fog generálni. „Már csak ha 200 lejért végeznek el egy módosítást, és a cégbíróságtól ezer céget odaküldenek, 200 ezer lejes pluszbevételt jelent az irodának”.

Nincs büntetés, a határidőt sem kell betartani

Megkeresésünkre a Hargita megyei cégbíróságon lelkesen elmagyarázták, hogy hogyan kell eljárni az alapító okirat módosításakor ahhoz, hogy a kiküldött felszólításnak eleget tegyünk. Arra a kérdésre viszont, hogy mi történik, ha mégsem teszünk eleget a kívánalmaknak, a tisztviselő egyszerűen azt válaszolta, hogy „semmi”. Elmondása szerint ugyanis csak egy „egyszerű értesítést küldtek a cégekhez, az ORC pedig nem illetékes ahhoz, hogy büntetéseket szabjon ki”. Érdekes módon a felszólításban félkövér betűkkel kiemelt 15 napos határidő is csak „hozzávetőleges” időtartam, és nem jár semmilyen szankcióval, ha a cégek nem férnek bele ebbe az időkeretbe.

Más megyékben nem is hallottak hasonló felszólításról. A Kovászna megyei cégbíróság illetékese elmondta, hogy természetesen nem szabad olyan tevékenységeket végezni, amelyekhez nincs meg a szükséges engedély, azonban nem küldtek ki ilyen jellegű felszólítást. Ehhez hasonlóan a Brassó megyei hatóságok sem értesítették a cégeket arról, hogy milyen CAEN kódoktól kell megszabadulniuk, ha törvényesen akarnak működni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!