Sanghaj a világ leggyorsabban növekvő metropolisza

2012. április 20. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Brookings Institution jelentéséből levonható legfontosabb tanulság, hogy a leggyorsabban növekvő városok és országok szinte mindig a fejlődő világból kerülnek ki. Athén az abszolút vesztes.

Sanghaj a világ leggyorsabban növekvő metropolisza – állapította meg a Brookings Institution idei jelentésében .

Nem csoda: a kínai város gazdasága Finnország volumenű. A top 10-be bekerültek más kínai metropoliszok is: Shenyang 2011-ben 11,6%-os egy főre eső GDP-növekedésnek örvendhetett; Shenzhenben az utóbbi 15 évben a jövedelmek megnégyszereződtek; Hangzhouban az utóbbi nyolc évben az egy főre eső GDP megháromszorozódott. Három török nagyváros is található a lista élén: Izmir, Ankara és Isztambul, utóbbi egyébként a tavaly listában az első helyet érdemelte ki. A chilei Santiagoban tavaly jelentősen megnőtt a foglalkoztatottság, az egyik húzóágazat a turizmus volt. Rijád és Szaúd-Arábia második legnagyobb városa, Jiddah (amely egyébként a Vörös-tenger legnagyobb kikötővárosa) is a lista élmezőnyében helyezkedik el.Izmir és Santiago ugyanakkor azon a listán is rajta van az első 20 között, amelyet a Brookings a világ legszegényebb városaiból állított össze. Egyedül a texasi Houstonnak sikerült a top 20-ba kerülnie nemcsak a leggyorsabban növekvő városok, hanem a leggazdagabb metropoliszok esetében is: ez azt jelenti, hogy a „leggyorsabban növekedő” és a „leggazdagabb” jelzők nem igazán járnak kéz a kézben.

A tíz legrosszabbul teljesítő város az euróövezeti válság által sújtott országból kerülnek ki:

Athén, Dublin, Lisszabon. Athén „az európai válság ground zeroja”: 4,5%-kal csökkent az egy főre eső GDP, és 3,5%-kal nőtt a munkanélküliség. Érdekes, hogy a kilencvenes években és az ezredforduló után szárnyaló Dublin viszont még mindig a 14. leggazdagabb metropolisz, megelőzve Párizst és Los Angelest az egy főre eső GDP tekintetében.A tíz kullogó között van Richmond: az itt élők átlagbevétele 2011-ben csupán 0,2%-kal nőtt, viszont 1%-kal csökkent a munkahellyel rendelkezők aránya. A spanyolországi Valenciában az ezredforduló után főleg az ingatlanbefektetések virágoztak; ám a lufi kipukkadt, és a város megtorpant a fejlődésben. Barcelonában 2011-ben 4,5%-kal csökkent a foglalkoztatottság. Nápoly hiába Olaszország negyedik leggazdagabb városa, ám az itt élők alkalmazása nagy mértékben a közkiadásoktól függ. Madridban a munkanélküliség, Sacramentóban az ingatlanhitelek, Sevillában az ingatlanárak visszaesése tett be leginkább.

A Brookings Institution jelentéséből levonható legfontosabb tanulság, hogy a leggyorsabban növekvő városok és országok szinte mindig a fejlődő világból kerülnek ki. Ahogy a szegényebb országok csatlakoznak az élénk világgazdasághoz, és szélesebb hozzáférésük lesz a fogyasztói piacokhoz és a befektetőkhöz, akár meg is triplázhatják GDP-jüket nyolc év alatt – mint például a kínai Hangzhou. Forrás: theatlantic.com

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!