Wolf László: 2012-től Románia jobb piacot jelent Magyarországnak

2012. április 2. – 08:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia nagy piacot jelent, enyhe növekedés várható, ezért is keres felvásárlási lehetőségeket az OTP. Azonban nem könnyű megfelelő árban, ízlésünknek megfelelő bankot találni – mondta a bank vezérigazgató-helyettese.

Az OTP Kereskedelmi Banki Divízió vezérigazgató-helyettese a címben szereplő kijelentést pénteken tette a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) és az OTP közös budapesti konferenciáján. Az OTP óvatos optimizmussal tekint Romániára, és ez állhat amögött is, hogy a bank újabb romániai vásárlási lehetőséget keres.

„Románia egy nagy piac a régióban, a gazdaságtól azt várjuk, hogy 2012-ben folytatódik a növekedés, és ehhez megvan a stabil makrogazdasági alap is. Szeretnénk természetes módon növekedni, de akvizíciós lehetőséget is keresünk: szeretnénk egy kisebb bankot megvenni. Ez azonban nem egyszerű a román piacon, mert nem könnyű megfelelő árban olyan bankot találni, ami megfelel az ízlésünknek és a piaci igényünknek. Viszont figyeljük a piacot, keressük az akvizíciós lehetőségeket. Ha nem találunk ilyet, bízunk abban, hogy a jelenlegi bázison is természetes módon tudunk tovább növekedni: idén is kisebb nyereségre számítunk” – mondta a Pénzcsinálóknak a bankár.

OTP névjegy

Az OTP kilenc országban több mint 1400 fiókot működtet. Hitelállomány konszolidáltan növekedésnek indult, a trend a várakozások szerint 2012-ben is folytatódik. A betétállomány is növekszik mind Magyarországon, mind más országokban. A bevétel az előző évekhez hasonló maradhat, némi marzs csökkenés várható. Az OTP adózott eredménye 160 milliárd forint. A válság ugyan rontott a banki eszközök minőségén, de a portfólióromlás 2011-ben már lelassult, a késedelmes hitelek (90 napon túliak) 13,6%-os szinten vannak. Ez nemzetközi szinten magas arány, de a korábban képzett céltartalékokból le lehetett fedni. Összességében, nemzetközi mércével az OTP tőkeerős és likvid. Az Európai Bank Hatóság stressztesztjén, amin a válsággal szembeni ellenállási képességet mérték és 90 bankot vizsgáltak meg, az OTP a 3-ik legjobb helyet érte el. Az OTP esetében 45%-os a kiadás-bevétel arány. Magyarországon, Bulgáriában, Montenegróban az OTP a legnagyobb bank, Oroszországban a fogyasztási hitelekben vezető. Romániában az OTP 100 fiókkal rendelkezik.

Arra a kérdésre, hogy van-e érdemi különbség a romániai és magyarországi fogyasztói magatartásban, Wolf László elmondta: „általános, hogy a lakosság lényegesen óvatosabb lett a hitelek terén, különösen a deviza hitelek esetén. Magyarországon a megtakarításokra összpontosít a lakosság, Romániában enyhén nőhet a fogyasztás”.A konferencián tartott előadásában Wolf László több vonatkozásban is összehasonlította Magyarországot és Romániát. A vezérgondolatok:- 2012-ben Magyarországon stagnálás közeli állapot várható, Romániában pedig 1,2%-os növekedésre számítanak. Régiós kitekintésben Magyarország sajnos az egyik leglassabban növekvő gazdaság lesz, Romániában átlagos lesz a bővülés üteme. – 2012-től Románia egy jobb piacot jelent Magyarországnál mind a bankok, mind az üzleti szféra tekintetében. – Idén Magyarországon a fogyasztási piac csökkenni fog, ezzel szemben Romániában már megindul a fogyasztás növekedése.

Bankár humor

A magyar kormány is kellett ahhoz, hogy teljesüljön az a stratégiai cél, hogy a külföldi bankok elérjék az OTP összeredményének a felét. Az állami vezetés ezt úgy érte el, hogy néhány intézkedéssel jelentősen lerontotta a magyarország teljesítményt. A végtörlesztésnek és a bankadónak hála mostmár a külföldi bankok 51%-ban járulnak hozzá az eredményünkhöz – fogalmazott Wolf László.

– 5-10 éve még nem volt annyira fontos a makrogazdasági egyensúly, most üzleti szempontból egyre fontosabbnak tartjuk. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy egy makrogazdasági egyensúlytalanság nagyon gyorsan és drasztikusan hat a fogyasztási piacokra és nagyban befolyásolja a bankok és vállalatok működési lehetőségét. Ez még egy kis cég életét is nagyban tudja befolyásolni. Ilyen szempontból mind Magyarország, mind Románia helyzete megfelelő. Magyarországon 3% körüli költségvetési hiányt várunk, Romániában is 3%-hoz közelít a deficit, amely nemzetközi mércével még kedvezőnek mondható.- Magyarországon a fogyasztás olyan alacsony lesz 2012-ben, hogy a folyó fizetési mérleg egy jelentős, 3%-os többletet fog mutatni. Úgy tűnik, az export halad, a magyar gazdaságpolitika viszont inkább megtakarításra készteti a lakosságot. Romániában nőttek a kiadások, itt 4%-os lesz a folyó fizetési mérleg hiánya, ami makrogazdasági szempontból nem veszélyes.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!