A kisvállalkozások fejlesztése fenntartja a középosztály éthoszát

2012. március 26. – 06:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A társadalom egyszerűen megköveteli, hogy fejlesszük a kis- és középvállalkozásokat. Ez testesíti meg azt a képzetet, miszerint bárki megcsinálhatja a szerencséjét. Szociológus-vállalkozó kerekasztalból szemléztünk.

Szociológiai szempontok alapján elemezték ki a kis- és középvállalkozások jelenlegi helyzetét pénteken, a Bulgakov kávézó tetőterében szervezett kerekasztal beszélgetésen. A Szociológus Napok és a Mikó Imre Szakkollégium Szakmai Napok összevont rendezvényén Csata Zsombor moderátor több kérdéskör mentén irányította a beszélgetést, az elhangzottakat pontokba szedtük.

1. téma: Miért élvez kiemelt figyelmet a KKV szektort?

A kérdés a moderátor szerint több szempontból is érdekes. Egyrészt a kisvállalkozások nehezebben viselték a válságot: a 2010-2011-es adatok szerint 65 ezer vállalkozás szűnt meg Romániában. Emellett az emberek nem is igazán akarnak vállalkozni: egy közelmúltbeli kutatás szerint csak a romániai lakosság 15%-ának fordult meg a fejében, hogy céget alapítson, és nekik is alig egyharmaduk tett konkrét lépéseket a megvalósítás felé. Ciotlăuș Pál , a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) alelnöke szerint azért irányul több támogatás a kisvállalkozások felé, mert rendkívül nagy, 97% a KKV-k aránya a hazai magánszférában. Emellett pedig ezeket „jobban meg lehet fejni”, ugyanis nem tudnak annyi ügyvédet és jogtanácsost megfizetni, mint a nagyok, így nem tudják minimálisra leszorítani adófizetési kötelezettségüket sem.

Györfy Lehel , a BBTE közgazdasági karának oktatója kiemelte, hogy az alkalmazottak kétharmadát a KKV szektor foglalkoztatja, emellett ez a szegmens generálja az összforgalom 60%-át, illetve a bruttó beruházások 57%-át. Péter László szociológus szerint egyszerűen a társadalom működése szempontjából szükséges a kisvállalkozások támogatása: ez ugyanis fenntartja a középosztály éthoszát, miszerint „bárki megcsinálhatja a maga szerencséjét”. Személyesebb, ezért humánusabb világképet hordoz, a társadalom az igazságosság és a méltányosság elvén igényli, hogy ne csak az óriásvállalatokat támogassák.

2. téma: Alacsony kockázatvállalási hajlandóság

Csata Zsombor kiemelte: a kisvállalkozások támogatása ellentétben áll az emberek motivációjával, hiszen a romániai lakosság inkább alkalmazottként dolgozik és nagyon alacsony a kockázatvállalási hajlandóságuk. A kisvállalkozók pedig sok esetben tulajdonképpen alkalmazottként dolgoznak egy multinál, amely hozzájuk outsourcingolt ki egy feladatot. Nagy Gábor , a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) elnöke pont erre a problémára hívta fel a figyelmet: a multik a beszállítókkal talán még szigorúbban bánnak, mint saját alkalmazottaikkal, azonban a „külsős munkatársaknak” nincs szakszervezete vagy bármilyen érdekképviselete, amely megvédené őket.

3. téma: Kirostálhatja-e a válság a vállalatok „férgesét”?

A meghívottak kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy a válság felfogható szelekciós mechanizmusként is, a komolytalan és a kevésbé hatékony szereplőket kiszűri, „aki nem csinálta profin, nem érdemelte meg, hogy megmaradjon” – hangzott el. A kutatások ugyanakkor rávilágítanak, hogy Romániában a vállalkozások fennmaradásának valószínűsége jóval nagyobb az EU-s átlagnál: tehát ha valaki egyszer belevág, nem szívesen lép vissza. Nagy Gábor szerint erre az is rásegít, hogy Romániában hatalmas költségek és bürokrácia-harc árán lehet csak megszüntetni egy céget.

4. téma: Mi gátolja a vállalkozások fejlődését?

Az előadók által idézett felmérésben a vállalkozók 80%-a az adópolitikát emelte ki a fejlődés gátjaként, 60%-uk a munkaügyi szabályok megváltozását kifogásolta, emellett a tőke- és finanszírozáshiányt, a korrupciót és a nem lojális konkurenciát is megemlítették hátráltató tényezőként. A potenciális vállalkozók között nagyon jellemző a vállalkozási ötletek hiánya: a fókuszcsoportos interjúkra sokan azért jöttek el, hogy ötleteket merítsenek egymástól és a kutatóktól. Ciotlăuș Pál szerint nem is az adók magas szintje a gond, hiszen az Eurostat adatai szerint Románia az utolsó helyen áll a befizetendő díjak nagyságának rangsorában. A valódi probléma, hogy rengeteg fajta adónem létezik, a bürokrácia, és az ebből fakadó előreláthatatlanság miatt egyszerűen lehetetlen a tervezés. Péter László szerint gond még a bizalomhiány: a vállalkozók nem bíznak egymásban, és ez a bizalmatlanság uralkodik az állam és a magánszféra között is.

Egy konferencián végeztek egy kutatást: a megkérdezettek közül 10-ből 8-an úgy gondolták, hogy a társaság többi tagja, ha lehetőséget kapna rá, átverné őt. Egy másik kérdésnél viszont 10-ből 9-en azt állították, hogy nem csapnának be senkit a társaságból. Ez a példa is erős bizalmi válságot jelez – emelte ki Ciotlăuș Pál.

5. téma: Milyen válságmenedzsment-stratégia lehet sikeres?

Nagy Gábor tapasztalatait ecsetelve elmondta, hogy sok esetben maga a stratégia is hiányzik a hazai vállalkozói szférában. „A vállalkozók nagy részének fogalma sincs, hogy mit szeretne csinálni, ad-hoc megoldásokhoz folyamodnak”. „A ’89 után létrejött vállalkozók közül azok lettek sikeresek, akik jókor voltak jó helyen. A válság utáni korszak megköveteli a hosszú távú stratégiát: most kell tudni irányt váltani, csak azok lesznek nyertesek, akik tudnak adaptálódni, van elképzelésük” – tette hozzá Ciotlăuș Pál. Az előadók úgy vélik, először is az önbizalomhiányon kell javítani, ugyanis manapság kevesen veszik észre a pozitívumokat, mindenki a negatívumokra koncentrál. Ehhez a vállalkozói egyesületek, inkubátorházak is hozzásegíthetnek. Itt megismerkedhetnek egymással a vállalkozók, erősíthetik egymást, jó példákat oszthatnak meg, ezáltal a bizalom is kialakulhatna annak érdekében, hogy ne csak konkurenciát lássanak egymásban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!