Nemsokára beindulhat az űrturizmus

2012. március 22. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók szerint akár már 2013-2014-ben elindulhatnak az első vastag pénztárcájú utasok a világűrbe. A piac sok milliárd dollárosra is duzzadhat.

A NASA várakozásai szerint az első űrturista akár már 2013-2014-ben elhagyhatja a Földet, az üzletág tíz éven belül pedig több milliard dollárra hízhat – ami nem is lenne meglepő a horribilis utazási díjakat tekintve. „Az űrkutatás iparága ma is folyamatosan fejlődik, és néhány szegmenst csak most kezdünk igazán felfedezni. A felmérések szerint a kereskedelmi űrutazások piaca több milliárd dollárosra is bővülhet az elkövetkező tíz évben. Ez egy új, növekvő iparág” – nyilatkozta az amerikai szövetségi légügyi hivatal egyik munkatársa az USA kongresszusa előtti meghallgatáson, amelyet több nemzetközi sajtóorgánum is idézett a héten. Andrew Nelson , az egyik űrutazási szolgáltatás nyújtását tervező vállalat, az XCOR Aerospace ügyvezető igazgatója szerint a piac akár ezermilliárd dolláros is lehet. Jelenleg több kereskedelmi célú utazás áll előkészítés alatt, amelyek

100 kilométeres magasságba röpítik fel a jelentkezőket,

ott néhány percre megtapasztalják a súlytalanság állapotát és megnézik a Földet „kívülről”. A turisztikai célú utazások mellett több szuborbitális repülési terv van kidolgozás alatt kutató- és akadémiai intézetek számára. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy űreszköz a repülése során eléri a Világűrt, de a röppályája csupán keresztezi a légkört, és nem tesz meg egy teljes keringést.

A Virgin Galactic , Richard Branson cégbirodalmának űrutazással foglalkozó ága már közel 60 millió dolláros előleget gyűjtött be leendő turisztikai űrutazásaira, amelyek ára személyenként 200 ezer dollár. Februárban a vállalat bejelentette, hogy a tesztrepüléseket már az idén megkezdik, a világűrbe az első fizető utasokat jövőre vagy legfeljebb 2014-ben viszik el.

A jegyek ára jelenleg 200 000 $. A befizetett előlegek alapján az utasoknak 3 kategóriája van:- Az első 100 utast „alapító”-nak nevezik. Ők már a teljes árat befizették, a helyek elkeltek.- További 900 utast „úttörő”-nek nevezik. Náluk az előleg mértéke 100-175 000 $.- Az első 1000 utas feletti jelentkezőket „hajózó”-nak nevezik. Az ő előlegük 20 000 $.Az utasok között olyan hírességek vannak, mint Michael Schumacher, Rubens Barichello, Tony Blair, Stephen Hawking, Victoria Principal.

A busás jegyár ellenére már közel 500-an regisztráltak, hogy a kétpilótás, hatszemélyes SpaceShipTwo űrhajóval kilépjenek a földi légkörből, és 109 kilométer magasságba repüljenek. A céget Burt Rutan repülőgép-tervező alapította, amelyet aztán Richard Branson felkarolt. A társaság azonban most már a hatalmas hadiipari konglomerátum, a Northrop Grumman tulajdonában van – írja a Computerworld. Branson tavaly októberben avatta fel a világ első, kereskedelmi célokra készült űrrepülőterének a terminálját. A hangár az új-mexikói Spaceport America elnevezésű létesítményen kapott helyet.

A SpaceShipTwo csak az első gép a flottában,

ezt öt járművesre akarják bővíteni, hogy a repülések folyamatosak és zavartalanok lehessenek. A Virgin Galactic vezető tesztpilótája, David Mackay egy nemrégiben tartott konferencián kifejtette, hogy az űrhajó rakétamotorjának tesztje hamarosan megkezdődik, és igyekeznek a próbákkal, bár senkivel sem kell versenyezniük. „Ez már nem a hidegháború űrversenye” – jegyezte meg. Valójában az XCOR is február elején jelentette be, hogy már van elég pénzük a Lynx nevű szuborbitális jármű legyártására. Az XCOR emellett olcsóbban is megszámítja az utat, mint a Virgin Galactic: itt „csak” 90 ezer dollárt kell fizetni az űrutazásért.

A szuborbitális repüléshez a SpaceShipTwo körülbelül 110 kilométeres magasságba kapaszkodik, elhagyva a Föld légkörét. Visszatéréskor a gép farok része 65 fokban felfelé hajlik. A tollaslabda alakzattal automatikus magasság kontroll érhető el, a géptörzs párhuzamos a horizonttal. Ez a süllyedés során egy rendkívül erős légellenállást eredményez a légkör felső területein. 21 300 méter környékén a farok rész visszaáll eredeti helyzetébe, a gép pedig hajtóműve bekapcsolása nélkül, siklórepülésben érkezik a leszálláshoz a kifutópályára.

A SpaceShipTwo már 31 atmoszférikus tesztrepülést hajtott végre: ebből tizenötöt a WhiteKnightTwo hordozórepülőgéphez csatlakoztatva – mondta el egy konferencián William Pomerantz , a vállalat speciális projektekkel foglalkozó részlegének alelnöke. Pomerantz szerint az első rendszeres kereskedelmi űrjáratok 2013-tól vagy 2014-től fognak indulni, attól függően, hogy milyen eredményekkel zárulnak a tesztrepülések, és hogyan halad a pilóták képzése.

Újraindul az orosz űrturizmus?

Tavaly januárban röppentek fel azok a hírek, hogy az orosz Szojuz űrhajók 2013-tól újra évente három űrturistát szállítanának a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Erről kötött megállapodást az űrturizmussal foglalkozó amerikai Space Adventures cég és az orosz űrhajókat gyártó Energija vállalat.Az mno.hu beszámolója szerint az űrturizmust 2009-ben szüntették meg, amikor megnőtt az ISS-en egyszerre tartózkodó űrhajósok száma, és ennek megfelelően kevesebb lett a szabad hely a Szojuzokban. A Space Adventures közlése szerint azért nyílt újra mód civilek szállítására, mert az eddigi évi négy helyett öt készül majd az egyszer használatos, három férőhelyes űrhajókból. A Space Adventures eddig nyolc alkalommal hét civilt utaztatott az ISS-re. Legutóbb a kanadai Cirque du Soleil alapítója, Guy Laliberté járt az űrállomáson turistaként, de az elsőkhöz képest ő már kétszeres árat, 40 millió dollárt fizetett. Emlékezetes, hogy az ötödik és hetedik űrturista Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő és üzletember volt, aki 2007-ben és 2009-ben is járt a kozmoszban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!