Téged milyen márka jellemez?

2012. március 20. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén harmadjára szervezte meg a BBTE közgazdasági karának MarkeTeam szakkollégiuma marketinges agytágító rendezvényét. Workshopokon és előadásokon tanulhatták meg a résztvevők, hogy milyen brand mögé bújhat a személyiség.

Az elmúlt hétvégén megnőtt az egy négyzetméterre jutó márkák sűrűsége a kolozsvári BBTE Közgazdasági és Gazdálkodástudományi karának épületében. A MarkeTeam szakkollégium ugyanis már harmadik alkalommal szervezte meg a Marketing Nyílt Napokat. A márka és márkázás témáját járta körül a hét előadó, akik közül kettő interaktív workshop formájában tette színesebbé a diákok márkáról alkotott képét és fogalomrendszerét.

Szőcs Barna , menedzsment és marketing tanácsadó, adta meg a rendezvény kezdő akkordját A cégértől a hírnévig – Tudatos márkaépítés a kisvállalkozásoknál című előadásával. Úgy közelítette meg a márkát, mint ami hasonló a hagymához, amelyet külső héja alapján vásárolunk meg, pedig a lényeg, maga a termék, belül rejlik. Ez a rózsaszín felhőnek is nevezhető burok a márka olyan rétegeit foglalja magába, mint a logó, forma, szín, grafika, hang, dinamika, illat vagy íz. A nagyobb márkák példájából kiindulva, mint amilyen a Coca Cola, Mercedes Benz, Starbucks, ROM csokoládé stb., a kisvállalkozások márkaépítésének jelentőségére világított rá. Hiszen a kisvállalkozások csak a tudatos márkaépítés által tehetnek szert az igazi hírnévre.A márka arcát kutathattuk Pál Zsuzsá val, a BBTE marketing tanszékének oktatójával. Megtudhattuk, hogy egy híresség vagy más szereplő, aki arcát kölcsönzi egy márkának, meghatározhatja annak hitelességét, és még vámpírhatás is bekövetkezhet: az arc túlragyogja a márkát és a márka elenyésző tényezővé válik. Ezen dimenziók és más érdekes szempontok tükrében próbálhatták ki kreativitásukat a diákok és csapatokban kerestek márkaarcot egy román kozmetikai terméknek, illetve autómárkának. Márkahűségteszt és vetélkedők gazdagították a második napot, a paletta tovább színesedett Csomortáni Botond előadásával, aki egy aktuális projektjéből kiindulva beszélt az erdélyi online marketing helyzetéről. Felhívta a figyelmet arra, hogy hatalmas lehetőségeket rejt magában az online marketing, amely Erdélyben még egyelőre gyerekcipőban jár.

Nagy érdeklődés övezte Seer László előadását, a „Buzzolva-e vagy?” – Személyes branding és aktivizmus a világvége évében. Az előadó a személyességet, mint márkát mutatta ba a hallgatóságnak. A mai ember ugyanis brandekkel burkolózik és közösségi valutának minősíthető az, hogyan beszélnek róla mások. Személyes márkázásról azonban csak akkor beszélhetünk, ha az ember tudatosan végzi a munkáját és megfelelően kommunikálja céljait. Dinamikus és humoros hangvételével kalauzolt minket Seer László az ingerekkel, buzz-okkal tarkított internet világába és beszélt a világháló szerepéről a személyes branding kapcsán. Csog Éva , a MOL Románia PR koordinátora egy teljesen más nézőpontot bontakoztatott ki workshopja által. A kommunikáció és a marketing szemszögéből közelíthették meg az érdeklődők a Verespatakon kialakult helyzetet.

Az esemény záróakkordjaként egy igazi átfogó előadást hallgathattak meg az jelenlévők. Farkas Levente , a MarketingIskola.ro alapítója meglepően indított: Nem vagytok normálisak! kijelentésével azonnal felrázta a már bóbiskoló hallgatóságot. Ezzel azt akarta kiemelni, hogy nem vagyunk átlagosak, és ne is akarjunk azok lenni. Szabad hangvételű, közvetlen előadásában, az összes előző előadásra is utalva, azt a következtetést vonta le, hogy a brand, a márkázás mindenütt jelen van. Maga az előadás címe is erre utal: Brand a lelke mindennek. Az előadásokat végighallgatva talán már válaszolni is tudnánk a rendezvény mottójaként szolgáló kérdésre: Téged milyen márka jellemez?

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!