Meg lehet nyerni a 10 ezer eurós kezdő vállalkozói támogatást?

2012. február 20. – 05:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meg. Sok munkával és konkrét elképzeléssel sikeresen lehet pályázni, a papírmunka sem kell elijesszen senkit. A legfontosabb, hogy tudjuk: ez „nem ingyen pénz”.

Február 15-től ismét ismét megnyílt a lehetőség a 35 évnél fiatalabb vállalkozójelöltek számára, hogy előteremtsék az induló tőkét ötletük megvalósításához. Újból lehet ugyanis pályázni a gazdasági minisztériumnál a 10 ezer eurós vissza nem térítendő hitel elnyerésére.

Az illetékes hivatal, a Kis- és Középvállalkozások Pályázatait és Programjait Levezető Ügynökség (AIPPIMM) szerdától várja a jelentkezéseket a weboldalán . A program idén a második fázisába érkezett, a 2012-es költségvetés 21 millió lej, célja pedig a fiatalok vállalkozószellemének fejlesztése. Romániában ugyanis 100 fiatalból csak egy kezd saját költségein vállalkozni, szemben a négy a négyből egyes cseh, lengyel vagy magyarországi aránnyal – írja az ügynökség weboldalán.

Kik jelentkezhetnek?

Olyan személyek, akik:- teljes jogképességgel rendelkeznek, és 35 évnél fiatalabbak. A pályázók legfeljebb a cég bejegyzésének kérvényezésekor érhetik el a felső korhatárt. – Most először alapítanak céget.- Eddig még nem kaptak támogatást a program a keretében. A támogatás folyósítását követően alapított kisvállalkozásnak legtöbb öt társtulajdonosa lehet, akik eddig még nem vállalkoztak. Az elvárások szerint az alapítók kell vezessék a céget, amelynek legtöbb öt tevékenységi területe (CAEN kódja) lehet.

Mire igényelhető támogatás?

Nem tartozhat ezek közé a pénzügyi közvetítés, biztosítás, ingatlanügylet, szerencsejáték, fegyvergyártás és –kereskedelem, dohánytermékek előállítása és a velük történő kereskedés. Emellett nem kérhető támogatás például a halászati, állattenyésztési vagy a vadászati tevékenységre sem.

Fülöp Tímea az első forduló nyertesei közé tartozik, 34 ezer lej vissza nem térítendő támogatást kapott, és igényelt bankhitelt is, amelyet szintén megkapott. Valójában akkora összeget ítéltek meg számára, amelyet megpályázott. Tímea egy internetes áruházon keresztül fogja forgalmazni a „hazai tehetséges képzőművészek, divattervezők és kézművesek munkáit. Egyedi, kézzel készített munkákról van szó, amelyek túlmutatnak a hobbi kézművességen, de még a hordható művészet határán vannak, a népművesség kizárva. Egyedi ruhákat, ékszereket, kiegészítőket, babaruhákat, lakberendezési tárgyakat és játékokat lehet majd megtalálni ezen az oldalon. A termékeket gyorspostával szállítjuk 24-48 óra alatt a kliens lakására, fizetni pedig online vagy a gyorsfutárszolgálaton keresztül lehet” – avatott be a részletekbe Tímea. A projektnek lesznek járulékos pozitív hatásai is. „A termékek eladásán kívül az a cél, hogy a bolt egy ugródeszkát jelenthessen a tervezőknek ahhoz, hogy szakmai körökben is ismertté válljanak. Ennek megfelelően a projektbe tartozik még – a termékek és a bolt népszerűsítése mellett – a képzőművészek memedzsmentje is” – mesélte az ötletgazda.

Többnyire romániai képzőművészekkel és divattervezőkkel fogok dolgozni, akik még nem feltétlenül elismertek, de tehetségesek, és ezen az üzleten keresztül kipróbálhatják magukat. Például bekerül majd egy kollekció György Eszter táskáiból, de lesz egy női ruhakollekció Kiss Gyöngyvér től, akinek ez lesz az első kollekciója. Érdekességképpen pedig szeretnék majd időszakosan egy-egy külföldi vendég-dizájnert is meghívni, és tőlük is egy-egy kollekciót bemutatni.

Hogyan történik a jelentkezés?

A jelentkezéshez legelőször is regisztrálni kell a fenti weboldalon, majd ki kell tölteni az üzleti tervet és feltölteni a kísérődokumentumokat. A tervnek tárgyi- és/vagy immateriális javakba történő, meghatározott időre szóló befektetéseket kell tartalmaznia, amelyek világos, egyértelmű és reális célok megvalósítását kell szolgálják. A projekt kötelező módon Románia területén kell megvalósuljon, és tiszteletben kell tartsa a „de minimis” támogatások uniós szabályait – olvasható a pályázati kiírásban. Tímea egy webshop létrehozására pályázott, ami programozói, design és más internetes költséget jelent. „Ezen felül pedig egy iroda felszerelésére, amiben benne van az ingatlanbérlés, számlák kifizetése, technikai felszerelések, és a vállalkozás egy éves működési költségét is ebből fedezem, amiben szerepel két alkalmazott fizetése is”.

Mennyire nehéz összeállítani a pályázati dossziét?

„A pályázati dosszié nagyon egyszerű, nem nehéz kitölteni és pályázatíró céget sem kell felfogadni hozzá. Egy bonyolultabb része van, egy kisebb kölségvetési rész, amelyhez nem árt egy könyvelő segítségét kérni, de a programot bonyolító irodánál is segítenek” – mesélte Tímea. Elmondta, hogy meglepte az a jóindulat és segítőkészség, amellyel a program során találkozott. „Ha hibákat találnak a pályázati ívben, többször is felkérik a pályázót, hogy korrigálja azokat, nem dobják vissza egyből a pályázatot. Amire viszont fel kell készülni, hogy sok papímunkával jár, és olykor olyan papírok után is kell járni, amelynek nem látjuk feltétlenül az értelmét” – magyarázta.

Mikor érkezik meg a válasz?

A pályázat leadásától számított egy-két hónapon belül meg is érkezett Tímea részére a válasz, miszerint elegendő pontszámot kapott a támogatás folyósításához. „Közben pár helyen kellett is korrigálni a költségvetést, aztán a hitelkérelem miatt átkerült a bankhoz a dosszié. Itt össze kell állítani egy beszerzési dossziét, árajánlatokkal és szerződésekkel. A teljes csomagot elbírálja a bank, és ha minden rendben van, akkor lehet megkötni a szerződést a hitelről és pályázatról, majd lekérni havonta az összegeket. Akik most pályáznak, szerintem számíthatnak arra, hogy csak az év vége fele fogják tudni lehívi ezeket a pénzeket” – figyelmeztetett a friss vállalkozó.

Milyen kedvezményekre jogosít a program?

Az üzleti terv kivitelezéséhez szükséges kiadások legtöbb 50%-át folyósíthatja az ügynökség, a támogatás azonban nem haladhatja meg a 10 ezer eurót. A vállalkozó be kell mutassa, hogy honnan fogja előteremteni a többi pénzt. A támogatást lejben folyósítják, az alap kiürüléséig. Amennyiben a nyertes vállalkozók hitelből fedeznék a maradék összeget, a kis- és középvállalkozók országos hitelgarancia-alapja a felvett kölcsön legtöbb 80%-ára (legtöbb 80 ezer euróig) garanciát nyújt. A mikrovállalkozások bejegyzése mentesül az illetékek kifizetése alól is. A fiatal vállalkozók számára az ügynökség tanácsadást és oktatást is biztosít. Emellett legtöbb négy alkalmazottra, az országos bruttó átlagbérig nem kell fizessék a társadalombiztosítási járulékokat. Humánerőforrás szempontjából Tímeának a tervezőkön kivül programozóra és fotósra lesz szüksége, illetve egy állandó munkatársra, aki kezdetben mindenes lesz. „Segítenie kell az új tervezők felkutatásában, marketing feladatokban, de dobozolásban és papírmunkában is. Ebben az évben marad a két alkalmazott, aztán ha minden a tervek szerint halad, jövőtől még szükség lesz egy munkaerőre. Az irodámat jelenleg a nappalim vagy a konyhám azon része jelenti, ahová letelepszem a laptoppal és a papírjaimmal, de tavasztól már be tudok rendezni egy irodát a támogatásból. A terv szerint egy év mulva válik profitábilissá a vállalkozás.”

Milyen kötelezettségeik vannak a nyerteseknek?

A nyertes pályázók meghatározatlan idejű munkaszerződéssel, teljes munkaidőben legalább két személyt kell alkalmazzanak. A tulajdonos az előző évi nyereség legalább 50%-át újra be kell fektesse, és a működés első három évében a féléves és éves pénzügyi kimutatásokat, illetve a féléves fejlődésre vonatkozó jelentéseket az AIPPIMM területi ügynökségeihez is le kell tegye. És mit ajánlana azoknak, akik most készülnek pályázni? Az előző kiírás nyertese szerint elsősorban az a fontos, hogy az illető akarjon vállalkozni és nagyon konkrét elképzelése legyen arról, hogy mibe vág bele. „Ne azért pályázzunk támogatásért, mert ingyen adnak pénzt, hanem azért, mert segítheti a válalkozásunkat. Időközben úgyis ki fog derülni, hogy ez nem ingyen pénz, hanem nagyonis rá kell dolgozni, rengeteg időt és energiát kell ráfordítani. Sőt, kissebb-nagyobb összegekkel nekünk is be kell szállnunk ahhoz, hogy megkapjuk a támogatást.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!