Honnan lesz pénze Romániának törleszteni az IMF hitelt?

2012. január 18. – 06:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén elkezdődik a visszafizetés, ha pedig a nemzetközi pénzügyi piacok bedugulnak, akár az elővigyázatossági IMF hitelszerződést is megnyithatja Románia, hogy törleszteni tudja az előző adósságát.

Románia idén hozzáláthat a közel 20 milliárd eurós nemzetközi hitel törlesztéséhez, a folyamat a tervek szerint 2019-ig fog tartani. Az első, 600 millió eurós részlet 2012 augusztus 6-án esedékes, az intézet idén összesen 1,9 milliárd eurót fog kapni Romániától. A 2009-ben leszerződött közel 12 milliárd eurós IMF hitelből a központi költségvetésbe két milliárd euró folyt be, a többi a jegybank valutatartalékát gyarapította, a törlesztés is a pénzelosztás arányában történik majd a két fél között.

A pénzügyminisztérium idén 121 millió, a jegybank pedig 1,44 milliárd eurónyi tőkerészletet kell visszafizessen az IMF-nek, ehhez még hozzájön 34 millió eurós kamat. A jegybank tartalékaiból fedezi a törlesztőrészleteket, így nem mélyíti továbbb a költségvetési hiányt, azonban gyengíti az ország valutapozícióját.Ezzel szemben az Európai Bizottság öt milliárd eurós kölcsönét teljes egészében az államkasszába utalták, így a törlesztés is egyedül a központi költségvetést fogja terhelni. Az EB-től kapott hitelt 2015-től kezdheti visszafizetni a pénzügyminisztérium: az első részlet 1,5 milliárd euró lesz.

Továbbra is magas a finanszírozási szükséglet

Románia finanszírozási szükséglete továbbra is magas: idén 16 milliárd euróra (70 milliárd lejre) van szüksége a zavartalan működéshez. Ebből 11 milliárd lej az államháztartási hiány fedezésére kell, emellett idén májusban két komolyabb tétel is meg fog jelenni a pénzügyi kiadás-oldalon: 700 millió eurót kell visszafizetni egy 2002-ben felvett hitel után, majd 793,8 millió euró értékben lejáró államkötvényeket is meg kell újítani.

A kormány az elkövetkező nyolc évben összesen hét milliárd eurót kell fizessen az IMF-nek és az EB-nek. Az IMF-hitel nagyobb részét valutatartalékokból fogja törleszteni a jegybank – a szakértők szerint ezzel elméletileg nem is lesz gond, mert ennek szintje rekordmagasra nőtt, 2011 végére elérte a 33,2 milliárd eurót.

De honnan lesz pénze a kormánynak törleszteni?

A Ziarul Financiar szerint nagyon fontos, hogy Románia hatékonyabbá tegye az uniós alapok lehívását és minél több külföldi befektetőt csábítson az országba. Tavaly ősztől kezdődően azonban a tőke erőteljesen kezdett kiáramolni az országból, a pénzügyi piacok a magas kockázatok miatt megbénultak, az EU-s alapok lehívása pedig egyelőre még akadozik. Az államkasszának körülbelül négy hónapra elegendő likviditása van, ez közel három milliárd eurónak felel meg. A lap szerint alternatívát jelenthet a pénzszerzésre az állami vállalatok privatizásála. Extrém megoldás lehetne még az elővigyázatossági IMF szerződés megnyitása: így az új IMF hitelből törlesztenék a régit. A tavaly kötött egyezmény alapján eddig három hitelrészletet hagyott jóvá a Valutaalap Románia számára, összesen 1,6 milliárd euró értékben: ez az összeg szükség esetén lehívható. A teljes szerződés értéke 3,6 milliárd euró lesz, amelyhez hozzájon még egy 1,5 milliárd eurós biztonsági védőháló az Európai Unió részéről és egy 400 millió eurós hitel a Világbanktól. Egyes szakértők úgy vélik, hogy Románia hozzá fog nyúlni az elővigyázatossági szerződésben jóváhagyott pénzalaphoz, ugyanis egyre nagyobb nehézséget okoz az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg deficitének külföldi forrásokból történő fedezése. A helyzetet súlyosbítja a fokozott tőkekiáramlás, a banki hitelezés lankadása és a közvetlen külföldi befektetések apadása. A hiány megfelelő áron történő finanszírozása azért is nehézkes, mert Románia olyan európai országokkal versenyez a pénzért, amelyek kevésbé tekinthetőek kockázatosnak. Ziarul Financiar alapján

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!