Margin Call: nem egy szokványos Wall Street-i bankárfilm

2012. január 11. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Itt nem mutogatnak ujjal a bűnbakokra, a válság tűzfészkénél bolyongva mégis azt érezzük, megtaláltuk a hibát a rendszerben. Feszült párbeszédek sorozatában kattog a válság időzített bombája.

Nem, a Margin Call nem egy szokványos Wall Street-en játszódó bankárfilm, nem is egy Inside Jobs-hoz hasonló dokumentumfilm. J.C. Candor első rendezése egy fiktív befektetési bank 24 óráját mutatja be 2008 őszén. A film első pár jelenetét az Occupy Wall Street mozgalom tagjai valószínűleg tenyerüket dörzsölve nézik végig, ugyanis a bankban éppen létszámleépítés folyik. Eric Dale ( Stanley Tucci ), a kockázatkezelők egyik vezetője is a munkaügyi osztály vérengzésének áldozatává válik. Mielőtt azonban elhagyná a bankot, fiatal kollégájának Peter Sullivan -nek ( Zachary Quinto ) átad egy adathordozót, amin egy befejezetlen munkája van, és arra kéri, hogy legyen vele óvatos. Petert persze nem hagyja nyugodni a dolog, és még aznap este átnézi Dale elemzését és rájön, hogy amin a bank ül, az tényleg egy nagy kupac kockázatos hitelpapír, ami csúnya bukást eredményezhet.

Innentől kezdve arra várunk, hogy

mikor robban az időzített bomba.

A cselekmény a pénzügyi piacokhoz kevésbé értő nézőket is leköti, bár valószínű, hogy a Peter Sullivanhez hasonszőrű szakmabeliek azt gondolják, többet is ki lehetett volna hozni a sztoriból. A filmnek viszont nagy előnye, hogy egy olyan gazdasági thriller, ami laikusok számára is könnyen érthető, ugyanakkor nem hatásvadász, nem kever magánéleti drámát a cselekménybe.

A szereplőgárda kétségkívül meggyőző, de nem csak ez adja el a filmet.

A trading floor vezetője Sam Rogers (Kevin Spacey) első ránézésre egy rideg főnöknek tűnik, de végül ő lesz az, aki morális konfliktusba kerül a bank érdekeivel. Azt hiszem, akiben él az illúzió a drága autók, csinos nők és luxusutazások iránt, csillogó szemmel hallgatná Will Emerson ( Paul Bettany ) monológját arról, hogyan lehet elkölteni egy 2,5 millió dolláros fizetést. Nagyszerű karakter John Told é ( Jeremy Irons ) is, aki egy olyan bankvezért alakít, aki nem akar csalással felülkerekedni másokon, de ha mindenki veszít, akkor ő akar lenni az első, aki elhagyja a süllyedő hajót.

Drámai hangulatot és színpadias jelleget kölcsönöz a filmnek, hogy a cselekmény főleg a manhattani irodaházban zajlik,

a főbb drámai jelenetek pedig este történnek, a tárgyalóasztal körül.

Az események fonalát alapvetően a párbeszédek viszik előre, de könnyen beleélhetjük magunkat az egyes szereplők helyzetébe, akik hihető döntési szituációk előtt állnak.

A probléma az elemzőktől rövid időn belül az igazgatósági szintig eszkalálódik. A megoldáshoz viszont csak egy út vezet, ami mindenki számára könyörtelen: „Sell it all… today!”. Biztosan nem lennénk Peter Sullivan helyében, amikor el kell magyaráznia a vezérigazgatónak, hogy a cég hamarosan a víz alá kerül. Ugyan Mr. Told a főnök, mégis úgy tűnik, mintha ő értené a legkevésbé a problémát. Nem az éles eszű vezetőt alakítja, hanem a higgadt, de drasztikus lépésekre is képes bankárét. „Be first, be smarter or cheat” – ez John Told túlélési technikája. Nem csodálkoznék, ha ezt J.C Candor édesapjától tanulta volna, aki több mint 30 évig dolgozott a Merrill Lynchnek.

24 óra pereg le a szemünk előtt,

ami csak a kezdete volt annak, amikor 2008-ban a Wall Street recsegve-ropogva összedőlt a halomnyi értéktelen papír súlya alatt. A Margin Callnak ugyanakkor nem célja, hogy ujjal mutogasson bűnbakokra – ez mindenképpen pozitívum. Nincs egy Bud Fox sem, aki a hatóságokkal együtt dolgozva kelepcébe csalja a pénzéhes Gordon Gekkót. A nézőben viszont akaratlanul felmerül a kérdés, hogy miért történt mindez, ki a hibás. A sors iróniája, hogy pár évvel korábban lehet, pont a Sullivanhez hasonló fiatal mérnökzsenik rakták össze azokat a pénzügyi termékeket, amelyekről később ők maguk derítették ki, hogy fabatkát sem érnek.Miután kirúgták, Eric Dale joggal gondolkozhatott el azon, hogy volt-e haszna a munkájának. Lehet, jobban szolgálta a társadalmat, amíg mérnökként hidat tervezett és nem amikor quantként dolgozott egy befektetési bankban, ami szakadékba rántotta a pénzügyi világot. De azt szokták mondani: nem a kés a hibás, ha elvágjuk az ujjunkat.

Miért is omlott össze a Lehman Brothers?

A film kapcsán akarva-akaratlanul a Lehman Brothers-re gondolunk. De pontosan mi okozta az USA negyedik legnagyobb befektetési bankjának vesztét? Talán három pontban lehetne összefoglalni azt a temérdek cikket, amelyek a bukás okait elemzik. 1) Tőkeáttétel (leverage): az idegen források aránya a saját tőkéhez Az egyik legegyszerűbb mutató arra vonatkozóan, hogy egy befektető mekkora kockázatot vállal. 2008 őszén a Lehman mérlegében a tőkeáttétel elérte a saját tőke 44-szeresét. Négy évvel korábban ez még csak hússzoros volt. A tőkeáttétel emelésével, igen vonzó tőkearányos nyereség érhető el, de természetesen a vállalt kockázat is nagyságrendekkel növekszik. 2) Kockázati modellek A Lehman zömmel VaR (Value at Risk) alapú modellekkel számszerűsítette kockázatát. Ezek nagy előnye az egyszerűség. A nap végén az elemzőknek elég egy számot a menedzsment orra alá tolni. Ez megmutatja, hogy bizonyos időtávon mekkora egy adott megbízhatósági szint mellett (például 99%) várható legnagyobb veszteség. A legegyszerűbb VaR modellek komoly problémája hogy nem veszik figyelembe a ritkán bekövetkező, de nagy veszteséggel járó váratlan eseményeket. Mikor Peter Sullivan magyarázza Will Emerson-nak Eric Dale modelljét, megtudjuk, hogy az elmúlt pár hétben sérültek a historikus eloszlásból számolt VaR limitek. ’Tesztelik a limiteket’, ami annak a következménye, hogy a piacon eddig nem látott mértékűre nőtt az árak volatilitása. 3) Likviditás és piaci bizalom A Lehman főleg rövid távú hitelekből finanszírozta befektetéseit. Az eszközeinek jelentős része összecsomagolt jelzáloghitelekből állt, amelyekből szükség esetén nem lehetett gyorsan készpénzhez jutni. Elméletileg hiába volt még fizetőképes a bank, gyakorlatilag súlyos likviditási problémákkal találta szembe magát, mert senki sem volt hajlandó újból hitelezni neki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!