A finanszírozás drágulása nem egy ideiglenes jelenség

2012. január 6. – 13:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős tőkekivonás nem lesz a hazai bankszektorban, mert a gazdaság viszonylag jól fog idén teljesíteni. A finanszírozási költségek viszont emelkedni fognak, ami visszahúzhatja a hitelezést és a GDP bővülését – véli Dan Bucşa, az UniCredit Románia vezető elemzője.

Az új év számos új gazdasági kérdést felvetett. Vajon képes lesz Románia a belpolitikai kihívások dacára teljesíteni ambíciózus gazdasági célkitűzéseit? Milyen változásokra számíthatunk a bankszektorban, növekedni, vagy csökkenni fognak a kamatok? Dan Bucşa , az UniCredit Románia vezető közgazdásza megkeresésünkre előrevetítette az idei évre vonatkozó becsléseit.

„2012-re 1,4%-os GDP növekedéssel számolunk, a kormány 2%-os bővülést vár. Még ha ennél gyengébb teljesítményt becsülünk is, optimistábbak vagyunk más hitelintézeteknél Románia idei teljesítményét illetően” – mondta Bucşa. Kijelentését a következőkkel indokolta:

– Véleménye szerint az eurózóna nem fog recesszióba süllyedni 2012-ben. Ennek nyomán, a külső kereslet és az export növekedésnek indulhat az év folyamán. – Késleltetett pozitív hatása lesz a tavalyi szokatlanul jó mezőgazdasági évnek. Az év első felében több hazai terményt fog fogyasztani a lakosság, ezzel párhuzamosan az élelmiszerimport visszaszorulhat a tavalyi első félévhez képest. Mindkét tényező előremozdítja a gazdaság növekedését. – A 2011 második félévében tapasztalt hitelezés-növekedés az idei év első felében is éreztetni fogja még pozitív hatását. Megvannak az árnyoldalak isBucşa kihangsúlyozta, hogy mindezek ellenére a forgatókönyvben jelentős kockázatok lapulnak. „Az eurózóna mégis recesszióba kerülhet. Noha az elmúlt hónapok gazdasági mutatói cáfolják ezt, nem lehet tagadni, hogy a gazdasági folyamatok előreláthatatlanok. A hitelezés is visszaeshet, ugyanis a nemzetközi bankok hazai kirendeltségei fel kell tőkésítsék magukat ahhoz, hogy teljesítsék a Basel III egyezmény feltételeit. Emellett a hitelek iránti kereslet is jelentősen visszaesett. 2012-ben nem számíthatunk a választási évektől megszokott költségvetési lazításra. Azaz a választási kiadások mozgásterét behatárolják a nagyon ambíciózus deficitcélok” – véli a UniCredit vezető elemzője.

Tartható a deficitcél?

A közgazdász szerint az államháztartási deficit a GDP 2,5%-át fogja kitenni idén. Kiemelte, hogy az 1,9%-os célt csak még drasztikusabb megszorításokkal lehetne elérni. Az államadósság csak enyhe mértékben fog apadni: a 2011-es, GDP-arányos 39%-ról 38,3%-ra fog csökkenni idén a bankszakember prognózisa szerint. „A strukturális deficit is elérheti a bűvös 0,5%-ot, de ez csak lépcsőzetesen, több éven keresztül valósulhat meg. A gyors lefaragás nem is lenne ildomos, mert rossz hatással lenne a gazdasági növekedésre. Görögországban és Portugáliában például a kiadásokat a közberuházások, az egészségügy, az oktatás és a kultúra büdzséjének rovására húzták meg, ahelyett, hogy a közhivatalnokok számát csökkentették volna. Az eredmény: Görögország és Portugália továbbra is recesszióban van” – véli az elemző.

Mi lesz a bankszektorban?

Bucşa szerint nem számíthatunk arra, hogy jelentős mennyiségű tőkét vonjanak ki a hazai bankszektorból, sőt, masszív pénzmozgást sem tart valószínűnek. Ez a fentiekben felvázolt, alapjaiban optimista forgatókönyvből vezethető vissza. A hazai bankok idén továbbra is leginkább a cégeknek, illetve a lakásvásárló magánszemélyeknek fognak hitelezni. „Azonban a bankok bele kell építsék stratégiájukba a megnövekedett finanszírozási költségeket. Ez a külföldi források esetén a kockázati és likviditási felárak emelkedése miatt jelent problémát. Belföldi szinten a betétekért vívott harc fogja megemelni a költségeket” – vetíti előre Bucşa. A „pénz megdrágulása” mind a hitelezés, mind a gazdaság növekedését visszaveti. „Azonban ez a drágulás nem egy ideiglenes jelenség: a hitel költsége hosszabb időn keresztül emelkedni fog, egészen addig, míg a nemzetközi kamatlábak visszatérnek a 2000 előtti szintekre”. Ezért az elemző nem is számít arra, hogy csökkennének a betéti vagy hitelkamatok, legalábbis semmiképpen sem 2012 első félévében.

Hát az euróval?

Az UniCredit elemzője a problémák fokozatos megoldására számít, és elkerülhetetlennek tartja a költségvetési politikák uniós szintű összehangolását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!