Biztosan lesz vizitdíj jövőre, kérdés, hogy mekkora

2011. december 6. – 03:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába vágják le bérünkből az egészségügyi járulékot, februártól külön kell fizetni a családorvosi, szakorvosi konzultációkért, a kórházi beutalásokért. Hogy mennyit? Később derül ki.

Múlt héten jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében az egészségügyi társfinanszírozást szabályozó törvény, több mint másfél évre rá, hogy elindult a közvita az ügyben. A törvény jövő év februárjától léphet életbe, a Ziarul Financiar szerint azonban egyelőre kevés konkrétummal szolgál mind a betegek, mind az orvosok és kórházvezetők számára. A kormány eddig csak meghatározta a társfinanszírozás fogalmát, leszögezte, hogy ki kell fizessen, a részletekre azonban februárig várhatunk, amikor elkészülnek az alkalmazási normák. A kormány az IMF-fel, az EB-vel és a Világbankkal kötött egyezményében vállalta, hogy bevezeti a társfinanszírozási rendszert.

Mikor kell fizetni?

A törvény értelmében a páciensek, amennyiben tagjai a központi egészségbiztosítási rendszernek, kórházba vagy családorvoshoz tett látogatásukkor kötelező módon kell fizessenek egy bizonyos összeget azért, hogy részesüljenek az államilag finanszírozott alap-egészségügyi szolgáltatásokban. Egyelőre még nem lehet tudni, mik tartoznak ide: az egészségügyi minisztérium ígérete szerint a hónap végére elkészül a lista az állami finanszírozást élvező alap-szolgáltatásokról. Azoknak a személyeknek nem kell fizetniük, akik kötöttek kiegészítő magánbiztosítást – ez fedezi az alapcsomagon kívül eső szolgáltatásokat is. A kidolgozás alatt álló magánpénztári rendszer ugyanis átvállalná a társfinanszírozást, illetve azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az említett alapcsomag nem foglal magába.

A ZF szerint a romániai lakosok az egészségükre államilag finanszírozott alapokból évente összesen öt milliárd eurót költenek: négy milliárdot a központi egészségpénztáron, és egy milliárdot az egészségügyi minisztériumon keresztül. Ehhez még hozzájön 300-500 millió euró hálapénz, illetve 500 millió eurót a privát szegmensben költenek el, ebből csak 10 millió euró magánbiztosítás, a többi közvetlen kifizetés a magánklinikákhoz.

Ki kell fizessen?

A hozzájárulást mindenkinek fizetnie kell, kivételt képeznek a 18 év alatti kiskorúak, a 18 és 26 év közti diákok és egyetemisták, azok az állami egészségügyi programban részt vevő betegek, akik nem rendelkeznek semmiféle jövedelemmel, illetve a 740 lejnél kisebb nyugdíjban részesülő idős személyek. A szaktárca előzetes becslései szerint közel nyolc millió személy számára nem lesz kötelező a vizitdíj. A minisztérium továbbá úgy becsüli, hogy a társfinanszírozás 378 millió lejes éves többletbevételt jelent majd az egészségügyi rendszernek.

Mennyit is?

Egyelőre még kérdéses a társfinanszírozás mértéke. A törvény értelmében a díj a CNAS által térített szolgáltatás hivatalos árának bizonyos százaléka lesz, az arányt a későbbiekben fogják rögzíteni. Egy éve, amikor a kormány elfogadta a tervezetet, a minisztérium még úgy becsülte, hogy egy családorvosi konzultáció 5 lejbe, egy szakorvosi vizsgálat pedig 10 lejbe fog kerülni, a programon kívül a díj 10, illetve 20 lej lesz. Egy hetes kórházi beutalás 100 lejbe kerülhet, a szülésért pedig előreláthatóan nem kell többletdíjat fizetni. Egy páciens egy év alatt vizitdíjként maximum a havi nettó átlagbérének megfelelő összeget fizetheti, e fölött már ingyenesek az egészségügyi szolgáltatások. A kifizetéseket egy egészségügyi kártya fogja igazolni, amelyet minden beteg számára kiállítanak. A begyűjtött díjak az illető kórházaknál és családorvosoknál maradnak, ahol a pénzt a „szolgáltatások minőségének javítására” fogják felhasználni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!