A finanszírozás egyre költségesebb, a pénz pedig kevesebb lesz

2011. november 30. – 05:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti Business Days első napja a forrásszerzés és a paradigmaváltás tematikája köré épült. Románia erőssége az IT és a nyelvtudás, de kevesebb lesz a tőke. Bankárok és topmenedzserek egymás közt.

A bukaresti Business Days első napja a forrásszerzés és a paradigmaváltás tematikája köré épült. Az első panel a bankároké volt, akik leginkább abban értettek egyet, hogy jövőre drágább lesz a finanszírozás, kevesebb működő tőke fog érkezni a régióba, mert azt elszívják a vonzóbb, fejlődő térségek.

Felix Daniliuc , a Raiffeisen leasing romániai igazgatója szerint a hazai lízinngpiac jövőre nem szenved el akkora visszaesést, mint amelyre sokan számítanak, ugyanis az utak felújításához szükséges berendezéseket is leginkább lízingen keresztül finanszírozzák. Karbantartási munkák pedig lesznek, ugyanis választási év következik – jelezte Daniliuc. Véleménye szerint a 2012-es évet a „lehetőségek teremtése” fogja jellemezni a „lehetőségek várása” helyett, stratégiaalkotáskor ugyanis tisztában kell lenni a jövőben megjelenő szükségletekkel. A kis- és középvállalkozásoknál jelenleg még hiányzik a stratégiai gondolkodás, a bankszakértő szerint ezt a továbbiakban az alaptevékenységekhez való visszatérés kell jellemezze, ezáltal biztosítva lenne a kellő szakértelem és a megfelelő mennyiségű idő.

Azonban nehéz jóslatokba bocsátkozni, az előrejelzések csak vélemények, amelyeket a jelenlegi körülmények alapján alakítanak ki – figyelmeztetett Florin Libocor , a BRD vezető közgazdásza. Elmondása szerint túl optimista az IMF által becsült 3,5%-os gazdasági növekedéssel számolni 2012-ben, helyette inkább egy 2,1%-os GDP-bővülést tart valószínűnek Románia számára. Hiába az októberben példátlanul jól szereplő államháztartási egyenleg is, az alacsonyabb növekedésnek és a választási évnek köszönhetően jövőre akár meg is bukhat a deficitcél. A növekedés lassulása egyébként mind a külső, mind a belső kereslet apadására is visszavezethető, ez utóbbi azért jelent problémát, mert még mindig nem állt helyre a hazai munkaerőpiac. „Ne vegyék készpénznek, amit mondok. Ez is csak egy vélemény, kérdezzenek meg másokat is” – zárta előadását Libocor.

Azonban vannak egyértelmű jelek a helyzet romlására. A működőtőke-beáramlások látható ütemben csökkennek a közép-kelet európai térségben, egyedül Lengyelországban növekedtek augusztus óta a tőzsdei jegyzések miatt – mutatott rá előadásában Dan Bucsa , az Unicredit Ţiriac Bank vezető elemzője. Romániának ezért azt javasolja, hogy a dráguló források miatt alternatív finanszírozás után kellene nézzen: ilyen lehet az örökösen hangoztatott EU-s pályázatok lehetősége.

Viszonyítás kérdése, hogy mennyire drága most a pénz. A válság előtt, a 2000-es években hihetetlenül olcsón lehetett finanszírozáshoz jutni, akármilyen célra lehetett hitelt felvenni személyivel. Az elmúlt évtized baklövései miatt most természetes, hogy a politikusok meg kellett szorítsák a nadrágszíjat, ez elkerülhetetlen volt – fogalmazott Gabriel Biris , a Biris Goran alapítója. „Mintha az őrült hajszában szívrohamot kapott volna a gazdaság, ezt pedig áfaemeléssel próbálták gyógyítani” – szemléltette. Véleménye szerint a legfontosabb most az lenne, hogy a járulékokat a kormány csökkentse le egy elfogadható szintre, az adókötelesek körét azonban szélesítse ki. Továbbá ki kell alakítani a „holdingtörvényt”, amely ösztönözné a nagy cégeket, hogy Romániában létesítsenek telephelyet. Kedvezmények nélkül ennek búcsút mondhatunk, és továbbra is gyengélkedni fogunk – emelte ki.

A bukaresti Business Days első napján összesen 650 látogató fordult meg, akik az ország minden részéről érkeztek. A nagytermi előadások és a kapcsolódó workshopok mellett a rendezvény párhuzamosan céges kiállításokat, promóciókat, nyereményjátékokat is kínált. Az érdeklődők között például több, dedikált John Maxwell tréningkönyvet is kisorsoltak, illetve egy Executive MBA ösztöndíjat is felajánlottak a résztvevőknek. A kiválasztást az előadókból alkotott bizottság fogja elvégezni. A szakmai előadás-sorozatot borkóstolóval egybekötött networking zárta.

A második panelelőadásra romániai topmanagereket gyűjtöttek össze. Jelen volt például Bogdan Balaci , az IBM hazai vezetője, aki a tudásalapú társadalom fontosságát hangsúlyozta előadásában. Szerinte mindenekelőtt a humánerőforrás fejlesztésébe kell fektetni, az IT és a nyelvtudás jelenti Románia igazi erősségeit. Florin Câmpeanu , a Rentrop & Straton vezetője szerint 2012 kulcsszava az alkalmazkodás, az ügyfelek ugyanis egyre igényesebbek lesznek . „Gyorsítsák fel a bukást, hibázzanak minél hamarabb, hogy előlről lehessen kezdeni” – adta a félig tréfás tanácsot Câmpeanu. Doina Costache , a Google romániai igazgatója a focimérkőzésekhez hasonlította az üzletet: van, hogy csak várni kell, és megtalál a gól, de van, hogy igazán mesterien kell játszani a sikerért. „The smartest people are those who acknowledge that they are not always the smartest people” – emelte ki a folyamatos fejlesztés mottójaként a Doritos chips reklámfilmjének szlogenjét. És még egy utolsó jótanács az előadóktól: amikor megkérdezték a Volkswagen volt igazgatóját, hogy mit kéne tenni ahhoz, hogy olyan legyen az élet itt Romániában, mint Németországban, a válasz csak az volt: dolgozzanak többet – osztotta meg a történetet Cristian Secosan , a Siemens romániai igazgatója a hallgatósággal. Sokatmondó, nemde?

A második panelblokkal párhuzamosan a HR menedzserek és fejvadászok előadása zajlott. Az ebédet követő workshopok között pedig nagyon nehéz volt a választás: képezhettük magunkat online kommunikációból, tanulhattunk Andy Székelytől vállalatfejlesztést, kommunikációs stratégiákat ismerhettünk meg, esetleg azt is megtudhattuk,milyen a jövő alkalmazottja és vezetője.Két workhopon vettünk részt, az első az „A siker pénzügyi stratégiájának kialakítása”, a másik a „Business Intelligence” címet viselte. Az elsőből leginkább azt szűrtűk le, hogy mennyire fontos a stabil cash-flow áramlás, illetve hogy a jövedelemtermelő eszközportfóliónak több pilléren kell nyugodnia. A második az okos vállalatvezetést írta le, amelynek alapja a jól működő kommunikáció. A munkaerőt mára leginkább minősége jellemzi: a vállalatok az agyat, és nem a dolgozó kezeket vásárolják meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!