Itt az euró vége?

2011. november 28. – 07:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idő vészesen fogy, ha nem áll helyre a piaci bizalom, heteken belül széteshet az övezet – riogatnak az elemzők. Európai elitklubot, elsőrendű kötvénycsomagot és EKB pénznyomtatást is tartalmaznak a lehetséges forgatókönyvek.

A német kormánykötvény-hozamok emelkedése és az euró gyengülése arra vall, hogy a piac most már egyre inkább tart az euróövezet szétesésétől – vélekedtek hétvégi helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők. A szakemberek jövőre euróövezeti recessziót és meredek eurójegybanki kamatcsökkentést is jósolnak.A CNBC beszámolója szerint az újabb negatív hullámot a gyenge német aukció indította el. Mark Steele , a BMO Capital Markets elemzője egyenesen azt állítja, hogy ha nem kellenek már a német államkötvények sem, akkor az azt jelenti, hogy senkinek sem kell az euró, vagyis halállistára kerülhet a közös európai fizetőeszköz. Tulajdonképpen nem a német aukció eredménye volt aggasztó, hanem az euró árfolyamának reakciója – emelte ki a szakértő utalva az euró múlt heti mélyrepülésére. A Capital Economics szerint a német kormánykötvény-hozamok emelkedése nem a német mentőakcióhoz kötődik, hanem éppen az euróövezet felbomlásával kapcsolatos, egyre nagyobb félelmet tükrözi.

Az idő vészesen fogy

Az egyeztetések és politikai nyilatkozatok sűrűsödése arra vall, hogy az európai vezetők is kezdik felismerni: minél hamarabb tenni kell valamit, különben az országok, és vele együtt a valutaövezet a csőd felé tart. A Welt am Sonntag című vasárnapi újság arról számolt be, hogy Merkel és Sarkozy egy európai elitklubot hozna létre. A „szupereurópaiak” csoportjára külön rendelkezések vonatkoznának, a tagok elfogadnák a sokkal szigorúbb költségvetési hiányra vonatkozó szabályokat és azt, hogy az EU ellenőrizze nemzeti költségvetéseiket. Az új rendszerben az Európai Központi Bank (EKB) is nagyobb szerepet kapna. A hírek szerint akár már a héten bemutathatják a részletes stratégáit. Az út tehát egy kétsebességes Európa megteremtése felé halad, visszafordíthatatlanul. A nagy sietség pedig azért van, mert a létező uniós alapszerződések átírása nagyon hosszú időt venne igénybe, ennek elkerülése érdekében állapodnának meg egy új Stabilitási Egyezményről, amely akár már 2012 elején életbe léphet.

Közös eurókötvény, de csak a legjobbakkal

A német Die Welt lap értesülése szerint Németország belemenne az eurókötvények kibocsátásába, de csak az elsőrendű, „AAA”-besorolással rendelkező euróövezeti tagokkal együtt, mint Franciaország, Finnország, Hollandia, Luxemburg és Ausztria. Erre csak abban az esetben kerülne sor, ha nem sikerülne az uniós szerződéseket szigorúbb költségvetési szabályokkal kiegészíteni. Az AAA-kötvényt, vagy elitkötvényt igénybe lehetne venni olyan törlesztési gondokba ütköző tagállamok támogatására, mint Olaszország vagy Spanyolország – írta a lap. Az értesülést egy német kormányzati forrás a Reuters hírügynökségnek később cáfolta. Merkel és kormánya több alkalommal is ellenezte az euróövezeti országok adósságának „uniósítását”, mivel az enyhítené a pénzügyi fegyelem erősítésére ható kényszert a túlköltekező országoknál. Emellett pedig negatívan hatna az Európában legelőnyösebb kötvényhozammal rendelkező ország finanszírozási lehetőségeire.

Sorra dőlnek be az országok

Az olasz La Stampa lap szerint szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 400-600 milliárd eurós programmal segítené meg Olaszországot, kedvezményes, 4-5%-os kamatláb mellett. Így Mario Monti új technokrata miniszterelnök 12-18 hónapig is kihúzná anélkül, hogy be kéne jelentse az országa fizetésképtelenségét. Az IMF később közleményben cáfolta a mentőcsomagra vonatkozó híreket. Egyébként az IMF-nek nem is lenne ennyi pénze, a jelenlegi adatok szerint az intézet 390 milliárd dollárnyi szabad forrással rendelkezik, miután korábban már Görögországot, Portugáliát és Írországot is kisegítették.Korábban a spanyol konzervatív Néppárthoz közelálló forrás szivárogtatta ki, hogy várhatóan a december közepén felálló új spanyol kormány külföldi segítséget kérhet pénzügyi problémáinak orvoslására. Egy pártközeli közgazdász szerint ha Spanyolország tényleg plusz forrásokhoz akar jutni, akkor vagy az IMF-hez, vagy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz (EFSF) kell fordulnia. Azonban az már valóban kérdéses, honnan lenne pénz ezeknek az óriás adósországoknak a kimentésére.

A Moody's egész Európát leminősítené

A Moody's hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az eurózóna válságának terjedése az összes európai ország államkötvényeinek besorolását veszélyezteti. Az intézet szerint ha az európai vezetők nem hoznak olyan intézkedéseket, amelyek helyreállítják a piac bizalmát, akkor átértékelhetik az eurózóna, sőt az egész Európai Unió minősítését. A Moody's arra számít, hogy 2012 első negyedévében kerülhet erre sor.

A kötvényhozamok az egekben

A görög állampapírok kamatszintje hétfőn egy adott pillanatban átlépte a 30%-os „álomhatárt”. A görög gazdaság iránti, már most is minimális piaci bizalom tehát tovább romlik, annak ellenére, hogy Lukasz Papademosz személyében új miniszterelnöke van az országnak, aki többpárti kormányt alakított.

Az olasz állampapírok érezhetően javultak az elmúlt napokban: a múlt pénteki 7,343% után hétfőn már csak 7,078% volt a tíz éves lejáratú papírok kamata, a piacok tehát óvatos bizalmat szavaznak Monti új, szakértői kormányának, az általa beígért reformintézkedéseknek. A belga állampapírok hétfőn meglehetősen magasan, 5,847%-on voltak, ám vasárnapi bejelentés szerint Elio Di Rupo miniszterelnök-jelölt – másfél évi kormányválság után – napokon belül kormányt alakíthat, és ez esélyt ad arra, hogy Belgium végrehajtja azokat a kiigazításokat, amelyek révén jövőre 2,8%-ra csökkenhet a deficit. Németország sokkal jobban áll a fent említett országoknál, de az egyre költségesebb eurómentő akciók a német állampapírok kelendőségét is kikezdték: az egy héttel korábbi 1,884% helyett ezen a hétfőn már 2,322%-on állt a tíz éves német papírok kamata. Ez egy hét alatt 23,2%-os kamatláb-emelkedést jelent.

The Economist: az euró heteken belül széteshet

Az Economist hétvégi cikke szerint azért ragaszkodnak mindenáron az euró megmentéséhez a vezetők, mert az eurózóna felbomlása olyan katasztrofális következményekkel járna, amit józan politikus nem vállalhat fel. Az euró széthullása a 2008-2009-es válságban tapasztaltnál is jobban megrengetné a globális gazdaságot. A pénzügyileg a világ legjobban integrált régiójában államcsődök és bankbukások következnének be – jósolja az Economist. Az euróövezet szétesése az egész Európai Unió megmenekülését vonná kétségbe. A pénzügyi pánik a gyorsan romló gazdasági kilátásoknak és a vezetés bénultságának köszönhető. Az Európai Központi Bank és a vezető politikusok drámai fordulata nélkül a közös fizetőeszköz heteken belül széteshet – figyelmeztet a cikk. A lap szerint csak jelentős lépések menthetik meg az övezetet, azonnali fellélegzést csak az EKB hozhat, amely nagyösszegű állampapír-vásárlásokat kellene végrehajtson, minél előbb. A monetáris lazítással az euróövezet időt nyerne és csillapítaná a recessziót. A teljes bizalom visszanyeréséhez azonban szükség van még Görögország adósságának átstrukturálására és Olaszország, valamint Spanyolország megreformálására. Emellett olyan adósság típusú eszközt kellene létrehozni, amelyben még hisznek a befektetők. Ehhez azonban a gyenge országok a pénzügyi segítségért cserébe el kell fogadják Németország és az erős tagállamok elvárásait – írja a The Economist.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!