Jobbak vagyunk, mint Magyarország?

2011. november 25. – 07:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Immár mindkét ország bóvli, Románia kockázata mégis jóval alacsonyabb. Magyarországon az átlagbér magasabb, viszont a munkanélküliség is. Miben verjük nyugati szomszédunkat?

Rögtönzött összeállításunkban arra keressük a választ, hogy a főbb gazdasági mutatók tükrében miben állunk jobban, és miben rosszabbul Magyarországnál. De hogy ne görbüljön túl hamar mosolyra a szánk a mostanában botrányosan rosszul szereplő nyugati szomszédunk mellett, bevettük Németországot is, amely elméletileg még most is a legerősebb gazdasággal rendelkezik Európában.

GDP

Németország bruttó hazai összterméke (GDP) az idei év második negyedévében 639 200 millió euró volt, ezzel szemben a magyar GDP 26 264,2 millió eurót, a román pedig 33 269,2 millió eurót tett ki. Igaz, Románia lakosságszámban több mint kétszer akkora, mint Magyarország. A teljes tavalyi GDP Németországban 2 476 800 millió euró, Magyarországon 97 094,8 millió euró, Romániában pedig 121 941,2 millió euró volt az Eurostat adatai szerint. A különbség enyhén szólva szembetűnő.

GDP/fő

A gazdasági teljesítmény összehasonlítását természetesen ildomosabb az egy főre eső GDP-vel végezni. Ahogy korábban sejthettük, ebben a tekintetben nyugati szomszédunk ver minket.

GDP növekedés

A jelenleg érvényben lévő európai becslések szerint idén, jövőre és azután is megnyerjük a növekedési versenyt Magyarországgal szemben. Sőt, egyes vélemények szerint ott a legvalószínűbb, hogy 2012-ben újból beüt a recesszió, bár a feltüntetettnél pesszimistább forgatókönyveket Romániában is elképzelhetőnek tartanak a szakértők.

Államháztartási deficit

Băsescu azt szeretné, hogy 2013-ra teljesen eltűnjön a költségvetési deficit, jövőre a GDP 1,9%-ára szorítaná le a hiányt, miután idén várhatóan sikerül megtartani a 4,4%-os célszámot. A Ziarul Financiar szerint a bejelentett hiánycél elérése az utóbbi 20 év legkeményebb megszorítási programjának gyakorlatba ültetését követelné meg a kormánytól. Magyarország az idei évet költségvetési többlettel zárhatja, azonban ez egyszeri siker, mert a kormány a magánnyugdíjkasszából elvont pénzt fordította a hiány fedezésére. Jövőre 3% alatti hiányt céloznak meg, azonban kérdéses még, hogy ezt milyen eszközökkel érnék el. Németország az idei év végére a korábbi 2,5% helyett 1,5%-ra szeretné leszorítani államháztartásának hiányát, terveik szerint 2014-re kiegyenlítődhet a bevétel- és a kiadásoldal.

Államadósság

Ha másban nem, ebben igazi bajnokok vagyunk: a másik két ország 80% körüli államadósság rátája mellett valósággal eltörpül a romániai 31%. Elképesztpő, mit jelentenek abszolút értékben az arányok: Németország kormánya 2 061 794,7 millió euróval, Magyarországé 78 249,9 millió euróval, Romániáé pedig 37 409,3 millió euróval tartozik a hitelezőinek.

Teljes külső adósság

Érdemes a kormányzati adósság mellett az országok teljes külső adósságállományát is összevetni , amely a magánszektor eladósodottságát is magába foglalja. A teljes külső államadósság a tavalyi év közepén Németországban a GDP 142%-át tette ki, ez egy főre számítva 57 755 dollár (43 108 euró), Magyarországon ez a ráta 115%, tehát egy főre 14 821 dollár (11062 euró) adósság jut. Romániában az eladósodottsági arány csak 67%, ez egy személyre 5 082 dollárnyi (3793 euró) adósságterhet jelent.

Külkereskedelmi hiány

Miközben Magyarország többet exportál, mint importál, azalatt Romániában még az utóbbi van túlsúlyban. Németország természetesen abszolút nyertes az export-viadalban, még ha az utóbbi években a gyengülő nemzetközi kereslet következtében vissza is esett az ország kivitele.

Minimálbér

Németországban nincs törvény által garantált minimálbér, azonban egyes ágazatokban a német jogszabályok kötelező minimális órabért állapíthatnak meg.

Átlagbér

Romániában az országos nettó átlagbér szeptemberben 1 464 lej volt, a bruttó 2017 lej, ez 336, illetve 463 eurónak felel meg. Magyarországon 140 100 forint volt nyáron a nettó átlagbér, a bruttó összeg 210 052 forint volt. Ez 453, illetve 678 eurónak felel meg. Ugyancsak nyári adatok szerint a német átlag bruttóbér 3 264 euró volt. Van különbség, ugye?

Munkanélküliségi ráta

Tavaly az Eurostat adatai szerint a munkanélküliség Németországban és Romániában is meghaladta a 7%-ot, Magyarországon az arány 10% fölé is ugrott.

CDS

A CNBC oldalán található adatok szerint Németország öt éves államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása (CDS) tegnap 110,775 ponton állt, miközben Magyarország öt éven belül bekövetkező csődjére köthető biztosítás díját a 603,39-es bázispont jelezte. Novemberben Románia CDS-e két és fél éves csúcsott döntött meg, elérve a 465 pontot, de még így sem érte utól Magyarországét. Ez azt jelenti, hogy egy befektető 46 500 dollár éves díjat kell hogy fizessen azért, hogy egy millió dollárnyi öt éves állampapírt biztosítson be csőd esetére.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál valószínűbbnek tekintik a piaci szereplők az érintett adós törlesztésképtelenné válását.

Mindehhez hozzátartozik, hogy az éjszakai Moody’s leminősítés hatására a magyarországi CDS közel történelmi magasságba ugrott. Jelenleg az 5 éves magyar CDS-felár 620 bázispont körül mozog, azaz a történelmi csúcstól alig 20 bázispontnyira jár.

Állampapírok hozama

Az Európai Központi Bank (EKB) összesített adatai szerint a tíz éves állampapírok hozamai októberben a következő táblázat szerint alakultak.

A német papíroktól elvárt hozam az idei év első felében még 3% fölött járt, Magyarországé egész évben 7-8% között mozgott, Romániáé viszont egyik hónapban sem haladta meg a 7,5%-ot. Ugyancsak a leminősítés következtében a magyar állampapír-hozamok is az egekbe szöktek: péntek délelőtt a 3 éves referenciakötvény hozama a jegyzések alapján valahol 9,5% körül, az 5 éves csaknem 10%-nál, a 10 éves 9,7% körül mozgott. Valójában pedig Németország sem áll olyan fényesen: szerdán megrengette a piacokat, hogy nem talált vevőre az eladásra kínált német kötvények közel fele. A befektetők csak 3,644 milliárd euró értékben vásároltak kötvényeket a kibocsátott hat milliárd euróból. A Bundesbank ezután közbelépett és felvásárolta az eladásra kínált kötvények 39%-át, ezzel is bebizonyítva: nem dőlt fuccsba a forrásszerzés.

Adósminősítés

Románia csak az S&P-nél bóvlikategóriás, a többinél még éppen a befektetésre ajánlott csoportba tartozik. Magyarország állampapírjait egyelőre csak a Moody’s sorolja bóvli csoportba. Németország mindhárom ügynökségnél a legjobb hitelminősítést élvezi.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!