A LEGO üzleti újragondolásának sikertörténete

2011. november 9. – 12:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vállalat a válságban folyamatosan növelte nyereségét. Az igazi mélypont számára a 90-es évek közepén elindult számítógépes játék-boom volt. Hogyan mászott ki belőle?

A számítógépes játékok boomja miatt a 90-es évek közepén nagyon veszteségessé vált LEGO Csoport idén magas profit mellett elérheti a 2 milliárd eurós forgalmat. Jørgen Vig Knudstorp , a LEGO csoport vezetője, négygyerekes családapa. Pályafutását pénzügyi tanácsadóként kezdte, majd 2001-ben a Lego Csoporthoz került. 2004-ben vette át a vállalat vezetését, abban az évben, amikor az már 314 millió dolláros veszteséget termelt. Két év kellett a válságból való kilábaláshoz. Egy múlthavi bejelentés szerint a cég első féléves bevétele közel 1 milliárd euró volt, és Japánon kívül, ahol a katasztrófa jelentősen csökkentette a retail-szegmenst, mindenhol kétszámjegyű volt a növekedés. Globális terminusokban ez azt jelenti, hogy a Lego Csoport piacrészesedése 5,9%-ról 7%-ra emelkedett. Ez összhangban van a korábbi években tapasztalt tendenciákkal: a vállalatnak egyre jobban megy .

Jelenleg a dán vállalat a világ 5. legnagyobb forgalmú játékgyártója. Percenként 30 ezer LEGO-elem ömlik le a futószalagokról. Az új hírek szerint az új ún. minifiguráknak, értsd legóemberkéknek köszönhetően ugrott a bevétel, de minden termékcsaládban van növekedés. Hogy sikerülhetett ez a bravúr?

Családias idealizmus és szétfejlődés

A Lego egykor és most is családi vállalkozás. A márkát Ole Kirk Kristiansen alapította, aki asztalos volt, és különféle fajátékokat gyártott, amelyekkel ő maga házalt szűkebb hazájában, Billundban. 1932-ben megúszta a csődöt, sőt, a nehézségek ellenére a business lassan növekedni kezdett, adott pillanatban már 40 alkalmazottja volt. A műanyaggal való kísérletezés 1949-ben indult, igaz, a környezet nem volt túl nyitott az új anyag iránt. Sok forrás számol be arról, hogy az első műanyag játékokat visszaküldték a boltok a gyártónak. Kicsit morbid, de a fajátékok gyártása több évvel ezt követően úgy szűnt meg, hogy leégett a gyár, és a tulajdonosok úgy döntöttek, az egyre nyereségesebb műanyag játékokra összpontosítanak. Az általánosan ismert LEGO rendszer egy 1954-es szerencsés találkozásnak köszönhető. Ole Kirk fia, a cég második embere, egy helyi játékvásáron találkozott egy vásárlóval, aki a modularitás elvét sugallta számára. A ma ismert kockák 1957-es fejlemények, 1958-tól pedig az alapkockák nem változtak, módosítások csak a műanyag összetételében történtek. A maximalizmusáról ismert mester sokat kísérletezett. Arra törekedett, hogy a kockák jól tapadjanak, de azért könnyen szétpattinthatóak legyenek. A hatalmas kombinációs lehetőség és minőség miatt lett a Lego már nemcsak egy márka, hanem egy jelző is.A cégalapító amolyan Lego dogmát is megfogalmazott. Ennek elemei például, hogy nemre és korra való tekintet nélkül mindenki élvezze a legózást, illetve, hogy játékkatonák vagy játékfegyverek gyártására soha nem kerülhet sor. Ez az elv 1999-ben látványosan csorbult, amicor Lucas licenccel megjelentek az első Csillagok háborúja szettek. A család meghasonulva hajtott fejet az idők szavának. Jelenleg a Lego Csoport a különféle szörnyek, harcos ninják és vérengző robotok színes skálájával kedveskedik a gyerekeknek, de a zombik és frankensteinek iránt vonzódó felnőtteknek is. Ami pedig a lányokat illeti: számukra speciálisabb, pink és türkiz világban pompázó, naturalistább figurákat felvonultató termékcsaládokat kellett létrehozni – a Lego a fiúk és az apucik műfaja, ezt el kell ismerni.

A játék nemzetközi karrierje az 50-es évek végén indult, először Németországban nyitottak kirendeltséget. Mára a Lego nagyon nemzetközi – a forgalom mindössze 2%-át termelik Dániában –, de relatív kevés helyen van Lego szakbolt. A vállalat fejlődése során számos területre beevezett, például vidámpark, ruha kollekció, belső dekoráció, könyvek, stb., – ezeknek jelentős részéből 2004 után kihátrált. Ekkor ugyanis a Kristiansen családnak választania kellett az évi akár többszáz milliós veszteség vagy a radikális újraszervezés között. Ekkor lett Jørgen Vig Knudstorp személyében a Lego Csoport menedzsere először egy olyan személy, aki nem családtag.

A válságkezelés időszaka

A szemtelenül szerény topmenedzser egy nemrég a Meettheboss.tv -nek adott interjújában csöppet sem értékeli bravúrosnak teljesítményét. „Egy nagyon általános válságkezelő programot vezettem be, olyat, ami a menedzsment tankönyvek első fejezetében szerepel. Az általános elképzelés az, hogy a vállalatok a kifulladás miatt mennek tönkre. Valójában azonban az emésztési zavarok miatt torpannak meg” – meséli Knudstorp. A korábbi stratégia, papíron legalábbis, jól nézett ki. „Amit tudtunk, hogy visszatérünk az alap tevékenységhez. Két évig nem is volt stratégiánk, csak akciótervünk. A cél nem a bevétel volt, bár kisebb profitokat elértünk, hanem a vállalat szervezetének és versenyképességének konszolidálása” – magyarázza az interjúban Knudstorp. 2005-ben a vállalat eladta egy amerikai szakmai befektetőnek négy tematikus vidámparkját összesen 450 millió dollárért. Az új vezető felszámolta a veszteséges ágazatokat, és megvált az alkalmazottak körülbelül 30%-ától. Még a kultikus tervező csapatból is leépített. A költségcsökkentés odáig terjedt, hogy hatékonysági megfontolásokból kevesebb típusú kockát termeltek – el kellett dönteni például, hogy a bajszos vagy a borotvált szakács minifigura marad termelésben – hát a bajszos élte túl az újragombolást. Szabvánnyá vált az is, hogy az alapgondolattól a dobozolásig legfeljebb 12 hónap telhet el. „Azzal kell foglalkoznod, amiben a legjobb vagy, amiben egyedi lehetsz. Ezért tértünk vissza a törzstevékenységünkhöz. Nagyon kell tudjuk, mi a Lego. A rajongók általában kreatívabbak a Legoval, mint mi magunk. Azt kell megtudni, ők milyen irányban szeretnék továbbvinni a Lego termékeket. A kihívás az volt, hogy brand lényegét kellett óvnom, minden mást ki kellett cserélnem” – magyarázza Knudstorp.

1981-ben a Lego kocka szabadalma lejárt. A copy catek sokasága számos bosszúságot okozott a vállalatnak, de ezek a márkák jelentős piaci részesedést nem tudtak szerezni. A legsikeresebb másolatok pont azok voltak, amelyek passzoltak a Lego kockákhoz! A jobb minőségű másolatok pedig nagy szolgálatot tettek a Lego mániásoknak, mert versenyképes szinten tartották a kultuszjáték árait. A válságot nem a másolatok, hanem számítógépes játékok elterjedése hozta. A Kristiansen család abban tévedett, hogy új területekkel kisérletezett, és nem konszolidálta a legót a popkultúra részeként. Knudstorp szerint a Disney-vel és a Lucasszal kötött francise-ok nem gyengítik a terméket. Az ő Csillagok háborúja vonaluk nem egyszerűen Csillagok háborúja, hanem Lego Csillagok háborúja, ami egy más minőség, egy más tartalom, egy más lehetőség a gyerekek számára.

Mit hoz a jövő?

Knudstorp szerint nem engedheti meg magának, hogy hátradőljön, de persze nem szívesen beszél terveiről. Abból, amiket nyilatkozik, két ködös fogalmat sikerült szintetizálni: a globális üzlet kiterjesztése és bizonyos, a planétával kapcsolatos felelősségek. Szerencsés a Lego csillagzata, a főleg Európában (Dániában, Csehországban és Magyarországon) gyártó céget nem érintette a kínai bérköltségek növekedése. Sőt, úgy tűnik, az egyik nagy versenytárs, a Playmobil is vigasztalhatatlanul utánozza őt a minifigura szegmensben. Új termékük, amit nálunk még nem forgalmaznak, egy olyan csomag, ami legalábbis a deklaráltak szerint valóságos Lego szakértőket képez mindazokból, akik a tanfolyam minden dobozát megvásárolják.Egy interjújában ezt mondja: „You believe you need to think your way into a new way of acting, but actually what you do is you act your way into a new way of thinking”. Vajon mit érthet ez alatt? Néha mintha már érteném is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!