Mit várhatunk az idei G20-tól?

2011. november 3. – 10:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Változatlanul Görögország a téma: Merkel és Sarkozy rámordult Papandreura, hogy miért kellett népszavazásra bocsátani a mentőcsomagot. Így pénz nem, de újabb világválság, bankcsődök és recesszió lesz.

A helyszíni közvetítést az OTP Románia tette lehetővé.

Dióhéjban összefoglaltuk, miért figyel mindenki Cannes-ra november 3. és 4. között. Természetesen azon kívül, hogy ott van minden nagy arc a világból: a leggazdagabb államok vezetői, EU-s főgórék és nemzetközi pénzügyi szervezetek igazgatói.

Megerősítésnek indult, válságkezelés lett belőle

A G20 a kigondolt és leegyeztett reformok megerősítéséről kellett volna szóljon, ehelyett a központi témája egy újabb válság gyors elhessegetése lesz. A kiindulópont Görögörszág, amely még csak nem is tagja a legnagyobb húsz államot tömörítő országcsoportnak. A nemzetközi találkozóval párhuzamosan csütörtök reggelre egy mini-summit-et is szerveztek Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország részvételével. Tehát a nagyok és a veszélyeztett országok képviselői fogják megbeszélni, mit kezdjenek a görög fejleményekkel és azok várható negatív hatásával. A görög népszavazás bejelentése teljes egészében keresztbe tett a múlt heti brüsszeli EU-csúcson elfogadott intézkedéscsomagnak. Ebben ugyanis többek között lefektették, hogy – a rendkívül szigorú görög költségvetési politika mellett – ráveszik arra a bankokat, hogy leírják a náluk lévő görög adósság felét, az európai mentőalapot pedig akár ezer milliárd euróra is kibővítik, hogy legyen pénz a bajba jutott hitelintézetek feltőkésítésére. Természetesen kétséges, hogy mekkora pénz lenne erre elég, ha a görög csőd mondjuk a spanyol és az olasz kötvények hozamfelárát is az egekbe emeli, ellehetetlenítve adósságuk finanszírozását. A pénzpiaci sokk természetesen a bankszektorra is kihatna, hiszen az intézetek állampapírköveteléseik egyre nagyobb részéről kéne lemondjanak, a piac pedig nehezen lenne hajlandó forrást biztosítani a szükséges tőkeemeléshez.

Az EU-csúcs után a politikusok még azt sakkozták, hogy honnan vonzzák be a pénzt az EFSF 4-5-szörös megemeléséhez. A forrásszerzés legmegfelelőbb terének tűnt a G20, ahol egy asztalnál lehetett volna tárgyalni a kínai, brazil, orosz képviselőkkel. A tőkeemelés a görög bizonytalanság mellett egyre égetőbb probléma, azonban pont emiatt jobban fontolóra veszik a nagy devizatartalékkal rendelkező országok, hogy mibe fektessenek.

Mi vár Görögországra, mi vár az EU-ra?

Ha nem sikerül átvinni a népszavazáson a csomag tervét, aligha lesz elkerülhető a görög pénzügyi rendszer összeomlása, a görög bankokat valószínűleg államosítani kellene, korlátozni kellene a bankbetétekről kivehető pénz mennyiségét, és meg kellene tiltani a külföldre irányuló euróátutalásokat. A Commerzbank elemzőinek e forgatókönyve szerint ebben a helyzetben valószínűsíthető, hogy Görögország végül kilépne az euróövezetből. Ebben az esetben pedig Görögország semmilyen segélyre nem számíthat, be kellene jelenteni az államcsődöt.Sztavrosz Lambrinidisz görög külügyminiszter a CNN-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy arra számít, a lakosság igennel fog szavazni. „Azt hiszem, mindenki kezd belefáradni abba, hogy megkérdőjelezik a görög emberek bölcsességét és az elkötelezettségüket az EU felé” – tette hozzá. A szavazás korábbi pletykákkal ellentétben csak a megszorítócsomagról fog szólni, az eurótagság kérdését csak átvitt értelemben fogja tartalmazni, ugyanis az elutasítás egyenes következménye lenne a drachma visszahozása.

A népszavazást egyébként politikai indokkal lehet magyarázni. Papandreu az ötlettel leginkább az ellenzéket szerette volna sarokba szorítani: ha arra buzdítják a lakosságot, hogy szavazzanak az euró és a megszorítások mellett, akkor egyúttal beismerik, hogy nincs ennél jobb ötletük. Ha viszont nem szavazatra buzdít, akkor valami egészen újjal kell előállniuk, Görögország kilépését kellene propagálniuk, ez pedig egyelőre nem szerepelt a retorikájukban.

Van élet Európán kívül?

A G20 nem csak európai bajait kívánja megoldani. Deklarált célja, hogy megreformálja a nemzetközi pénzügyi rendszert, megerősítse a tőkepiaci szabályozást, elejét vegyék a nyersanyagárak erőteljes volatalitásának, több figyelmet fordítsanak a fejlődésre és az élelmiszerbiztonságra, a munkanélküliséget, társadalmi egyenlőtlenségeket visszaszorítsák. A célok inkább szimbolikusnak mondhatóak, ezeket a G20 egyik kiadványa összegzi . A Financial Times szerint a találkozón a résztvevők megállapodhatnak abban is, hogy a kínai jüan valutának nagyobb súlyt adnak az IMF fizetési egységeként használt SDR-kosárban. Az IMF továbbá „átbrandingelheti” néhány hiteleszközét, Amerika pedig továbbra is nyomulna Kínánál, hogy gyorsabban értékelje fel valutáját – vélik az elemzők. A tavalyi söuli tanácskozáson hasonló „sokatmondó” célokat fogalmaztak meg, a beszélgetések során mégis inkább a valutaháborúk kérdését feszegették. Eswald Prasad , a Brookings Institution szakértője szerint a G20 találkozók eddig nem tűntek túl eredményesnek a résztvevő országok politikai nézeteltéréseinek megoldásában. Az európai gondok pedig az egész világra kicsapódnak. „Az utóbbi három évben már másodjára kerülhet a világgazdaság recesszióba, a katalizátor most az eurózóna adósságválsága” – véli Jan Randolph , az IHS Global Insight elemzője. Amennyiben pedig sikerülne is megoldani európai problémáját, a világgazdaság így is erősen függ például az amerikai fogyasztástól, ahol szintén krónikus adósság- és deficitgondok vannak. A fogyasztásban pedig nem várható érdemleges javulás, ameddig a munkanélküliség magas, a növekedési kilátás pedig alacsony marad. Növekedés pedig várhatóan Európában sem lesz, ha az országok tartják magukat a Brüsszelben is megfogadott szigorú költségvetési politikához.

Minden elmondható a G20 csúcsról, csak az nem, hogy szűkmarkú. A városra fokozottan ügyelnek a rendőrök, teljes városrészeket zártak le nem hogy az autós, de a gyalogos forgalomnak is. Az újságíróknak fenntartott termekben végeláthatatlan számítógép- és asztalsorokat találunk, az étkezés, amellett, hogy ingyenes, rendkívül változatos és ízletes, a szállítás a repülőtérre szintén ingyenes. Emellett ajándékokkal tele tömött táskát kaptak a regisztráló újságírók, benne Cannes-i törölközővel, fürdőfelszereléssel, parfümmel, írószerekkel, képeslapokkal, csokoládéval.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!