Magasabb lehet a fűtésszámla, indul a pótlékigénylési láz

2011. október 14. – 05:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A települések büdzséjétől függ, hogy mennyivel drágul a hőenergia. A kritériumrendszer nem változik, viszont vigyázni kell az adatok valóságtartalmára, mert bekeményítenek az ellenőrök.

A szenátusban szerdán 51 igen szavazattal 49 nem ellenében elfogadták az új fűtési segélyekről szóló, 70-es számú sürgősségi kormányrendeletet, így a képviselőházba ezt a kormány által kidolgozott formában küldik át. Ennek értelmében csak a veszélyeztetettnek minősített személyek kapnak idén fűtéstámogatást. Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akik nem tudják legalább 21 Celsius fokon tartani lakásuk hőmérsékletét, illetve a háztartás egy főre eső jövedelme nem éri el a 786 lejt. Az egyedül élők esetén a jövedelemküszöb 1082 lej – a megkülönböztetést sokan diszkriminatívnak tartják. A 155 lejnél alacsonyabb egy főre eső jövedelemnél a fűtésszámlát 90%-ban megtérítik, 785 lejnél már csak 5%-os pótlékra számíthatnak a családok. A 786 és 1082 lej között kereső egyedül élő személyek 10%-os fűtésszámla-pótlékban részesülnek. Az alábbi táblázat tartalmazza a részletes kedvezmény-kvótákat.

Kolozsváron – a távfűtés beindításával együtt – október 12-től elérhetőek a hőenergia-támogatás igénylésére vonatkozó űrlapok is. Ezeket a Polgármesteri Hivatal Mócok útja 7-es szám alatti információs központjában, a távfűtési vállalat székhelyén és a szociális osztálynál lehet beszerezni, de le lehet tölteni a polgármesteri hivatal weboldaláról is.

Az adatsorokhoz hozzátartozik, hogy a garantált minimáljövedelemből élő háztartások havi 58 lejes fűtéstámogatásra jogosultak. A pénzt a munkaügyi minisztérium folyósítja a szociális szolgáltatásnyújtásért felelős hatósághoz (ANPS), amely továbbküldi a pénzt a helyi költségvetéshez, ahonnan azt majd havonta (novembertől márciusig) megkapják a támogatottak.

Milyen iratok szükségesek az igényléshez?

A kolozsvári polgármesteri hivatal weboldalán található információk szerint a pótlék igénylésekor a kérvényhez mellékelni kell a következő dokumentumokat: – személyigazolvány-másolat- igazolás a közös képviselőtől (lépcsőházfelelős) a lakásban lakó személyek számáról – a lakók jövedelmét igazoló dokumentum- az ingatlan jogállásáról szóló irat- albérletszerződés- nem a lakásban található ingó és ingatlan javakról szóló igazolás- pénzügyi bizonylat (certificat de atestare fiscală)- a földgáz-, fa- és egyéb üzemanyag számlájának másolata

A kérvény kitöltése után a szükséges iratokkal együtt az igénylést a távfűtési vállalatnál, a lakónegyedi hivatalokban és a polgármesteri hivatal információs központjánál lehet letenni egészen november 20-ig. A pótlékot november és március között folyósítják. A hivatal weboldalán olvasható, hogy a kérvényekben feltüntetett adatokat az önkormányzat egyéb adatbázisával is összehasonlítják annak érdekében, hogy kiszűrjék a valótlan információkat, és csak a valóban rászorulók részesüljenek támogatásban. Tavaly télen Kolozsváron a 9009 kérvényből 8358-at fogadtak el, a kedvezményezettek számára 1 520 827 lejnyi pótlékot utaltak ki.

Mennyivel kerül többe a fűtés azoknak, akik nem kapnak támogatást?

Tavaly a kormány a belügyminisztériumon keresztül 350 millió lejt fordított az általános fűtéstámogatásra, amelyet függetlenül a jövedelemtől, a gigakalóriára számolva mindenki megkapott. A munkaügyi minisztériumon keresztül 120 millió lejt szántak azokra a fűtéspótlékokra, amelyeket a jövedelemmel arányosan utaltak a háztartások számára. Idén az előbbit eltörölték, ezzel gigakalóriánként 42,5 lejnyi támogatást vontak vissza, ellenben a második kategória büdzséjét 345 millió lejre emelték meg, hogy „több rászoruló részesüljön támogatásban”.

Az önkormányzatok 0 és 63% közti pótlékot folyósíthatnak, akár a törvényben megszabott 786 lejnél nagyobb fizetéssel rendelkező személyek számára is. A településen adott fűtéstámogatások legalább 10%-át az önkormányzatok kell állják.

Ennek értelmében a gigakalória drágább kéne legyen idén, a kiesett központi támogatást azonban a helyi önkormányzatok saját büdzséjükből fedezhetik. Így történik ez például Kolozsváron is, ahol Sorin Apostu polgármester ígéretett tett: a lakosok idén is 165 lejt fognak fizetni egy gigakalóriáért, amennyiben az előállítási ár továbbra is 354 lej marad. A kieső ártámogatást a hivatal saját pénzből fogja kipótolni. Marosvásárhelyen szintén nem drágul idén télen a hőenergia, a lakosság továbbra is 231 lejt fizet egy gigakalóriáért. Szeptember elsején Sorin Oprescu bukaresti polgármester is biztosította a főváros lakosságát: a fűtés díja az ártámogatás kiesése miatt nem emelkedik, az augusztusban elfogadott jogszabály szerint egy gigakalória 169,88 lejbe fog kerülni. Nem mindenhol vállalalt magára ekkora terhet a helyi önkormányzat. A drágulás talán Konstancán a legextrémebb, ahol a gigakalória lakossági ára duplájára emelkedik: a tavalyi 170 lejről 338 lejre ugrik, de kedvezményeket vezetnek be a rászorulók számára. Így például a 786 lejnél alacsonyabb egy főre eső jövedelemnél a gigakalória ára a tavalyi marad, 786 és 1000 lej között 10-35%-os fűtéspótlékot nyújtanak, az egyedül élők pedig 1300 lejig 25%-os kedvezményben részesülnek. Brassóban a polgármester elmondása szerint 2012 január elsejéig 191,73 lej marad a gigakalória ára, ezután 6-7 lejes drágulás fog következni. A nagyváradi helyi tanács szeptember végén döntött a hőenergia 22%-os drágításáról, így egy gigakalória 235,52 lejbe fog kerülni a korábbi 193,02 helyett. Csíkszeredában október elsejétől egészen 2012 áprilisáig a korábbi 229 lej helyett 299 lejbe kerül egy gigakalória, ezután további drágítások várhatóak. A helyi tanács eredeti elképzelése szerint 344 lejre emelték volna a hőenergia díját, majd átértékelték, és a kötelező 10%-os ártámogatás helyett 20%-os terhet vállalalnak magukra. Ez a téli szezonban egymillió eurós többletköltséget jelent az önkormányzatnak. Gyergyószentmiklóson nem emelkedik a távhőszolgáltatás ára, Mezei János polgármester elmondása szerint a hamarosan kezdődő fűtésidényben is 229,15 lejt kell fizetni a távhő gigakalóriájáért, ez az ár 2013. november 30-ig változatlan marad. A polgármester szerint az előállítási 354 lej és a fogyasztói 229,15 lej közti különbséget abból a bérleti díjból téríti vissza a távhőszolgáltató E-Star Kft.-nek, amit a cég az önkormányzattól bérbe vett távhőszolgáltatáshoz szükséges eszközökért fizet.

A kritériumrendszer marad

A kritériumok azonosak lesznek a tavalyiakkal, a lenti táblázatban összegeztük azokat a javakat, amelyek birtoklása esetén a kérelmező automatikusan elesik a támogatástól.

A fűtésszámlát a törvényben megszabott átlagos fogyasztási határig pótolja ki az állam. Az érdekesség itt az, hogy a megyéket három csoportba sorolták: hideg, meleg és mérsékelt övezetekre, és ennek megfelelően szabták meg az átlagos hőenergia-fogyasztást. A hideg zónába Hargita, Suceava, Kovászna, Brassó, Beszterce-Naszód, Bákó, Botoşani, Kolozs, Vaslui, Neamţ, Maros, Szeben, Hunyad, Iaşi és Fehér megyék tartoznak. A mérsékelt övezetbe Vrancea, Szatmár, Dâmboviţa, Argeş, Ialomiţa, Szilágy, Dolj, Máramaros, Galac, Prahova, Brăila, Buzău, Olt, Bihar, Teleorman, Ilfov és Gorj megyéket sorolták. A meleg térséget Giurgiu, Tulcea, Vâlcea, Arad, Caraş-Severin, Bukarest, Călăraşi, Temes, Mehedinţi és Konstanca megyék alkotják.

Több dolguk lesz az ellenőröknek

Az ellenőrzés módosul a tavalyhoz képest, az új rendszert sok kritikával illeték a polgármesteri hivatalok illetékes szervei. Az önkormányzatok ugyanis a kedvezményezettek 60%-ánál kell megvizsgálják, hogy valós adatokat közöltek-e a jövedelmükről és a tulajdonukba tartozó javakról. Tavaly ehhez képest a 20 ezernél kevesebb lakossal rendelkező települések esetén a jogosultak 20%-ánál kellett utólagos ellenőrzést végezni, 20 001 – 50 000 lakos között a nyilatkozatok 15%-ánál kellett megvizsgálni a valóságtartalmat, 50 001 – 100 000 lakosú település esetén az érintettek 8%-ánál kellett ellenőrzéseket végezzenek, 100 001 lakos fölött pedig a kedvezményezettek 3%-ánál volt szükséges vizsgálódni. Ebben az értelemben Kolozsváron tavaly csak 250 személyt kellett utólagosan leellenőrizni. Idén – hasonló számú igénylőt feltételezve – már 5000 esetben kéne megvizsgálni az adatok valóságtartalmát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!