Egyszerűbb megsegíteni Görögországot, mint elengedni

2011. szeptember 27. – 12:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Milliónyi görög menekült, összeomló gazdaság, dezintegrálódó infrastruktúra és társadalmi tűzfészek jellemezné a görög csődöt. Ezt az EU sem akarná. Interjú dr. Kovács Árpáddal, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökével.

Válságkezelési stratégiák az EU tagországaiban címmel tartott előadást a hétvégi RMKT vándorgyűlésen dr. Kovács Árpád , a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke. A közgazdász 1998-2009 között az Állami Számvevőszék elnöke volt, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem tanára, kutatási területei a közpénzügyek és költségvetési politika. A térség válságkezelésének hatékonyságáról, a jövőbeli kilátásokról kérdeztük.

Milyen irányba halad az európai, illetve az amerikai válságkezelési stratégia? Mennyire bicsaklottak meg az eredeti elképzelések?

– Egyelőre a válaszkeresésnél tartunk. Elég sematikus megoldásokkal próbálkoztak: élénkítés, visszafogás, költségvetési megkurtítás, államháztartási megtakarítások. Az eddigi probléma-halmaz az volt, hogy a közgazdászok a válságkezelés megoldásaiban a társadalmi korlátokat rendkívül pragmatikus módon, de sajnos nem a valóságnak megfelelően kezelték. Emellett tudomásul vették azt is, hogy a társadalmi várakozások és a politikai helyzet fölülírja a közgazdasági döntéseket. Mindkét megközelítés a közgazdasági racionalitás túllépése. Nem szerencsés, hogy rövidtávú hatalommegtartási érdekekből kizárólag a társadalmi érdekeket kövessék, de az sem, hogy tisztán a közgazdasági érvek vezéreljenek. Egy élő testről van szó, nem pedig boncolásról. Ennek a megtalalása egyelőre nem jellemző Európában. Olyan intézményi megoldásokat keresnek, amelyek az ellenőrzésnek és a problémák előrejelezhetőségének kérdéseivel foglalkoznak. Azzal azonban kevésbé foglalkoznak, hogy ezek a problémák miből erednek. Az okok és a jelenségek közti összhang kezelése nem halad megfelelően, a világ globális egyensúlytalanságára – tehát a keleti országok teljesítménytöbbletére és társadalmi modellük sikerességére – eddig nem jutott megfelelő erő és válasz.

Előadásában utalt arra, hogy nem szabad túlzott állami szabályozottsággal terhelni a gazdaságot. Hol lehet a határ?

– Nem mondhatom, hogy egyik vagy másik megoldás üdvözítő. Tény, hogy szerte a világon megerősödtek a centralizációs törekvések a kormányzásban, a végrehajtó hatalom kiteljesedett, hiszen a felelősséget is ők viselik ezekért a folyamatokért. A protekcionizmus azonban téves reakció. Nem a különböző protekcionista lépésekkel lehet a gazdasági problémákat kezelni, hanem inkább az összefogással. Nem a határok zárása, hanem azok nyitása, vagy a termelés diverszifikálása lehet a megoldás.

Hogyan értékeli a magyarországi válságkezelést?

– Helyesnek tartom, hogy a kormányzati cselekvés középpontjában az eladósodottság kérdése áll, a másik pedig a foglalkoztatottság ügye. Ezek nélkül tulajdonképpen nem lehet semmit sem előremozdítani. Igaz, hogy ez az elmúlt évek előrehozott fogyasztásának a következménye, amely akkor nem a gazdaság gyorsítására, emelkedésére fordítódott, hanem a fedezetlen társadalmi igények kielégítésében nyilvánult meg. Ha a társadalom támogatása továbbra is megmarad, akkor emellett az irány mellett előre fogunk haladni, és eredményesek leszünk. A foglalkoztatás azonban többet jelent, mint egyszerű munkahelyteremtést. Nagyobb gondot látok abban, hogy a munkahelyekre megfelelő képességű, felkészült szakember kerüljön. Itt egy óriási késleltetési effektus jelentkezik: ahhoz, hogy egy helyre munkaerő jusson, a képzést legalább 8 évvel korábban meg kellett volna kezdeni. Ennek a nyolc éves késleltetésnek a behozása súlyos feszültségeket fog okozni. Bízom abban, hogy a 2008 óta felépült pénzügyi tartalékokból – a nyugdíjrendszer átszervezése is tartalékokat teremtett – talán áthidalhatóak azok a finanszírozási nehézségek, amelyek a következő években hátráltathatják a gazdasági növekedést.

Hogy lehetne áthidalni a világgazdaságban létrejött aszimmetriát, az országcsoportok széthúzását?

– Kétféle felfogás lehet: az egyik az országhatárok mentén, a másik pedig térségekben, egymáshoz gravitáló emberekben gondolkodik. Az Európai Unióban a regionális szemléletű gazdaságfejlesztés nagy tartalékokat jelent. Ami a mutatókat illeti: a világgazdasági verseny sorából nem lógunk ki. A társadalom összetartásának jelentősége nagyobb, mint sokan gondolnánk, fontos, hogy egy közösségnek milyen várakozásai vannak és milyen a tudata. A rendszerváltáskor például megjelent a csodavárás: azt hittük, hogy minden kapitalista piacgazdaság tökéletes. Valójában most kezdjük felismerni, hogy tele vagyunk tökéletlenséggel. Piaci faultok is vannak: nem csak ügyetlen hivatalnok, hanem ügyetlen vállalkozó is létezhet. Ezek a gondolatok most kezdenek helyrebilenni, aztán persze új problémák fognak jelentkezni.

Milyen új problémák?

– Az internet és a technika fejlődése és annak következményei egyelőre még bizonytalanok. Szolgáltatási igénnyé vált az internethasználat és az azzal kapcsolatos látens világ. A politikai kultúrában például a Facebook sajátosságot teremt, csapatok dolgoznak a politikusok profiljának kialakításán.

Az eurózónán belüli aszimmetriát át fogják tudni hidalni?

– Nem. Meggyőződésem, hogy Románia, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország (leendő tagként) esetében lesz konvergencia a magországokhoz, de nagyon hosszú időn keresztül még egy külső kört fognak képezni, amelynek meglesznek a komparatív előnyei is. Abban már kevésbé vagyok biztos, hogy a tradicionálisan más társadalmi modelleket, életmódot követő latin országok mire fognak jutni. Ennek a problémakezelési mechanizmusa is teljesen egyirányú. Milyen más lehetősége lenne az EU-nak, mint fönntartani a görög társadalom békéjét és adni a pénzt?

Az, hogy elengedik és nem segítik tovább...

– És akkor mit fog kezdeni Európa a milliónyi görög menekülttel, összeomló gazdasággal, dezintegrálódó infrastruktúrával, üdülési lehetősége megszűnésével, társadalmi tűzfészek kialakulásával? Egyszerűbb ezeket a problémákat ott tartani. Természetesen nagy dilemma, hogy meddig lehet ezt folytatni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!