Ahol a leendő bankárok és tőzsdeguruk egybegyűlnek

2011. szeptember 13. – 09:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fiatal közgazdászok egyúttal a Közmag újság tíz éves születésnapját is ünnepelték Torockón. De miről folyt az eszmecsere?

Hétvégén Torockón került sor a Közmag gazdasági lap születésnapjának megünneplésére, amelyet a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Ifjúsági Frakciójának (RIF) szakmai táborával kötöttek egybe. Tíz éve jelent meg a Közmag első száma, amit akkor még Brassais gazdasági diáklapként terjesztették. 2003-ra erdélyi ifjúsági gazdasági magazinná nőtte ki magát, 2008-ban azonban megszűnt a közgazdasági oktatás a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban, így rá egy évre a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) vette át a szerkesztést. A kezdeti diáklapból így lett mára közérdekű gazdasági magazin – tudtuk meg a Plesa Róbert főszerkesztőtől a torockói születésnapi rendezvényen.

Beszámolója szerint tíz év alatt 32 lapszám és egy antológia jelent meg. A kiadott 1715 oldal 724 anyagot fogott össze, ezek több mint 300 szerzőtől származtak, a cikkeket az évek folyamán 31 személy szerkesztette. Tavaly elindult a kozmag.ro , ahol aktuális gazdasági hírek és cikkek között is böngészhetünk. Tasnádi Zsolt , az oldal szerkesztője szerint a kezdeti 250-300-as havi látogatószám mára 1600-2000-ra növekedett, céljuk pedig, hogy professzionális portállá fejlesszék az oldalt.

Ehhez minden bizonnyal szükség lesz egy hatékony online marketingkampányra. Seer László előadása pont ehhez nyújtott támpontokat: rámutatott, milyen lehetőségek rejlenek az okostelefonok és a közösségi média egyre szorosabb kapcsolatában.

A szociális hálókon felbomlik a korábbi egyirányú viszony a reklámozó és a fogyasztó között, a kialakult törzsek tagjai egymást közt terjesztik az információt. A megosztás közösségi jellegére utal az outsourcing kommunikációs „ikertestvérének”, a crowdsourcing nak a térhódítása, amely a csoportok erejét használja ki bizonyos információk felkutatásához.A néhány éve bekövetkezett Facebook forradalom után tavaly ütött be az okostelefon-bumm, reklámozáskor a különböző alkalmazásokon keresztül a szociális hálók által nyújtott lehetőségeket könnyedén ki lehet használni. Seer László előrevetítette a közeljövő trendjét: a mobilinternet egyre olcsóbbá válik, a telefonkönyv a közösségi háló lesz, a mobilos keresés elővé válik és „kiterjesztett valóságba” léphetünk egyetlen gombnyomással.

Ez itt nem a reklám helye alapon meghallgattunk egy MLM bemutatót is Fodor Alpár vállalkozótól, amelyből leszűrtűnk néhány okos gondolatot. Például, hogy a Kiyosaki négyszög szerint az alkalmazottak és a szabad foglalkozásúak jelentik a világ népességének 90%-át, de ők csak a vagyon 10%-a fölött rendelkeznek. A lakosság maradék 10%-át az üzletemberek és a befektetők teszik ki, ők pedig a vagyon 90%-át tartják ellenőrzésük alatt.Ahhoz, hogy a második kategóriába kerüljünk, mindenképpen ki kell lépnünk a komfortzónánkból, és az önállósodásra kell törekednünk. Ja, és az MLM cégek nem is mennek olyan rosszul: a világon hét ilyen rendszerben működő vállalat évi egy milliárd dollárnál nagyobb forgalmat bonyolít le. Szabó Árpád , a Sapientia oktatója is a pénzügyi önállóságra élezte ki előadását, a megoldást pedig a tőkepiacokban látja. Elmondása szerint 6-7 év alatt – a megfelelő tudás megszerzése után – el lehet érni a pénzügyi függetlenséget.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!