Mihez kezdhetnek a bukott diákok?

2011. szeptember 8. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rosszabb esetben minimálbérből tengődhetnek, de ha kitanulnak egy szakmát, akár többet is kereshetnek, mint egyetemi végzettséggel. Vagy marad a külföld?

Az idei pótérettségi még a nyári vizsgáknál is siralmasabb képet mutatott: az átmenési arány 16,06%-os volt, az 109 595 beiratkozott középiskolás diákból csak 17 778 diáknak sikerültek a vizsgái az őszi szesszióban. Így várhatóan kevesebb hely telik meg az egyetemeken, ez az intézmények életképességét is veszélyezteti. Kolozsváron lecsökkenhetnek az albérleti díjak, hiszen idén várhatóan elmarad az első éves egyetemisták beköltözési dömpingje. Utánanéztünk kicsit az interneten, hogy milyen álláslehetőséget kínálnak az érettségivel nem rendelkező fiatalok számára az erre szakosodott toborzóoldalak.

Eladók, sofőrök, fodrászok – vagy marad a külföld?

A findjobs.ro összesítő toborzóoldal „ liceu fără bacalaureat ” címszó alatt 45 városból összesen 1915 álláslehetőséget kínál, találomra kiválasztottunk néhány települést, hogy szemügyre vegyük a felhozatalt. Kolozsváron összesen 106 állásajánlat közül válogathatunk: sok hírdetésben kérdezőbiztosokat keresnek részmunkaidőben, de találtunk még asztalosokat, pincéreket, bárosokat, biztonsági őröket, eladási ügynököket, manikűrösöket és varrónőket toborzó hirdetéseket is. Ha ezek nem felelnek meg, akár önkéntesként is dolgozhatunk a Let’s do it Romania projektben. Emellett rengeteg hirdetésben közvetítenének munkaerőt Németországra, többek között gyümölcsszedésre és konyhai kisegítő munkára, de Olaszországba is keresnek ápolókat idősek mellé. Nagyváradon az oldal 46 állást kínál, legtöbbjükben eladót keresnek, de vannak pincéreket, alkatrész-összeszerelőket, varrónőket és sofőröket kereső hirdetések is. Szatmárnémetiben csak két hirdetést találtunk a fenti címszó alatt, mindkettő külföldi munkavállalásra vonatkozik. Sepsiszentgyörgyön 11 hirdetést dobott az oldal, szórólapozókat, kasszásokat, önkénteseket és eladókat keresnek. Kézdivásárhelyen a hat ajánlatból öt eladói pozícióba keres embert, egy pedig önkéntest toboroz, de hasonló a helyzet Marosvásárhelyen is, ahol alig öt hirdetés árválkodik az oldalon. A bestjobs.ro oldal országos viszonylatban 20-25 hirdetést dob ki: eladókat, bolti alkalmazottakat, sofőröket és ügynököket keresnek.

Az állam is kínál szabad munkahelyeket

Az országos munkerő-elosztó hivatal (ANOFM) is kínál állásokat az érettségivel nem rendelkező személyek számára. Országos szinten szeptember 2 és 8 között összesen 7 698 szabad pozíciót tart nyilván a hivatal középfokú- vagy szakiskolai végzettséggel rendelkezők, illetve a szakképzetlen személyek számára. A kereskedelmi toborzóirodákhoz hasonlóan itt is a ruhaipar dominál, de keresnek még eladókat, ügynököket vagy akár biztonsági őröket is.

Szabad állások listája:

– Textilruha-készítő – 589;- Szintetikus ruhaneműk készítése – 430;- Szakképzetlen munkaerő a ruhaiparban – 398;- Biztonsági őr és rendvédelmis – 292;- Szilárd, és félig szilárd termékek előállítása – 211;- Eladó – 201;- Kamionsofőr –186;- Alkatrészeket összeszerelő szakképzetlen munkaerő – 146;- Árumozgató – 138;- Ács – 127;- Szolgáltatási ügynök – 121;- Biztosítási ügynök – 117;- Kereskedelmi dolgozó – 113 stb.Az érdeklődők felkereshetik a területi munkaerő-elosztó hivatalokat, vagy az alábbi linken is tájékozódhatnak a szabad állásokról. Az ANOFM egyébként szeptember 23-án az ország több városában is egyidejűleg állásbörzét szervez a frissen végzettek számára.

Képzésekből sincs hiány

Szeptemberben az ANOFM országos szinten 204 képzést szervez összesen 4 342 személy részére, akik ingyenesen igénybe vehetik ezeket a szolgáltatásokat. Ebben a hónapban a legtöbb személy Brassó megyében (280) fog részt venni képzéseket, ezt követ Iaşi (250), Bihar (245), Dâmboviţa (224) és Dolj (216). A legtöbb képzést az alábbi területeken szervezik, a teljes lista itt érhető el: – Kereskedelmi dolgozó – 355 személy- Adatfeldolgozó – 332 személy- Humán-erőforrás felügyelő – 228 személy- Pincér és élelmiszeripari elárusító – 207 személy – Biztonsági őr – 196 személy- Növénytermesztésben dolgozó – 196 személy – Szakács – 187 személy – Víz-gáz szerelő – 163 személy- Heggesztő – 115 személy stb. Kelemen Tibor , a Kovászna megyei munkaerő-elosztó hivatal igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a szakközépiskolát végzett fiatalok, még ha nem is sikerült az érettségijük, a szakmájukat igazoló okirattal rendelkeznek, így szakképzett munkásnak számítanak alkalmazáskor.

De meg lehet élni érettségi nélkül is?

Olyan állásokra, ahol nem szükséges az érettségi, sok esetben csak a minimálbért, vagy annál csak néhány száz lejjel magasabb összeget kínálnak a munkaadók. Vannak azonban kivételek. A Romania Liberă összeállított egy listát azokról az állásokról, amelyekhez nem szükséges felsőfokú végzettség, mégis viszonylag tisztességes megélhetést biztosítanak. Ilyen például a heggesztő, a darukezelő, építkezési szakképzett munkás vagy mészáros. Bogdana Petre , a fővárosi Munkanélkülieket Támogató Egyesület képzője szerint például a heggesztőket nagyon keresik, egy kurzus 4 és fél hónapot tart, a kézbe kapott nettó fizetés általában 2500 lej. Elmondása szerint szakképzett hentesekre is van kereslet, akár a nagyobb áruházak részéről, a fizetésük pedig nem kevesebb 2000 lejnél. Hasonlóan vonzóak az olyan szakmák, amelyeket egyéni vállalkozóként is lehet űzni: fodrász, manikűrös, stb.

Tipikusan fiataloknak való munka az ipari alpinizmus, amelyet maximum 30-35 éves korig lehet űzni, a fizetés pedig 2000 lejnél kezdődik – mondtaa lapnak Liviu Tabără , a Lukas Alpin szóvivője. Hasonlóan jól fizető munka lehet a sofőrködés is, a juttatás azonban cégenként változik és függ a szállított árutól is. Akik mégis inkább külföldre mennének dolgozni, széles kínálatból válogathatnak. A toborzóirodák ajánlatai alapján Németországban egy szakács fizetése 800 euró, Nagy-Britanniában körülbelül 1000 font, Görögországban pedig 600 és 800 euró között ingadozik. A baby-sitterek havi 400-600 eurót kapnak, de keresnek pincért és gyümölcsszedőket is, ez utóbbiak havonta 800-1000 eurót tehetnek félre.

Marad a munkanélküli segély?

Elkéstek azok a fiatalok, akik arra spekuláltak, hogy ősszel sikerrel veszik a vizsgákat, és ezért a nyár folyamán nem adták le a munkanélküli segély-kérelmüket. A tanév végeztével ugyanis 60 napjuk volt jelentkezni a területi munkaerő-elosztó hivatalnál, a periódus augusztus 29-én lejárt. Azok a személyek, akik időben jelentkeztek és a nyár folyamán nem kaptak munkát, szeptembertől februárig jogosultak a havi 250 lejes juttatásra. Amennyiben valakinek sikerült a pótérettségije és egyetemre került, október elsejétől nem részesül többet munkanélküli segélyben.

Kelemen Tibor elmondta, hogy a nyár folyamán a megyéből 1100 diák jelezte, hogy ősztől igényt tart a munkanélküli segélyre. A legtöbb szabad állás Kovászna megyében a szakképzetlen munkásokat célozza, legyen az a ruhaipar vagy az építkezési szegmensben, ezért „nincsenek hátrányban azok, akiknek nem sikerült az érettségijük”. Kiemelte, hogy a szeptember 23-i állásbörzét a Park komplexumban fogják megszervezni 10 órai kezdettel, de azt ajánlja a fiataloknak, hogy előtte tájékozódás végett keressék fel a hivatalt. Elmondása szerint gyakran előfordul, hogy a szakképzetteknek szóló állásokra szakképzetleneket alkalmaznak, ugyanis nincs elég szakképzett személy a pozíciók betöltésére. „Például varró képesítéssel rendelkező diák az idén nem végzett Sepsiszentgyörgyön. Ilyen esetekben szakképzetleneket vettek fel, majd betanították őket. Az állások körülbelül egy harmada szakképzetleneknek szól” – tette hozzá. Kelemen szerint továbbá nem lesz gondja az államnak a munkanélküli segélyek kifizetésével, ugyanis az alap jelenleg többlettel rendelkezik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!