A szeptember a tőzsdén is depressziós

2011. szeptember 2. – 08:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban általában emelkednek az árfolyamok, szeptemberben viszont átlagos csökkenés tapasztalható. Hogy miért?

Egyre nagyobb teret hódít az a nézet, hogy a tőzsde inkább pszichológia, mint valós tudás alapú kereskedés. A szereplők amellett, hogy lereagálják a makro-híreket és napvilágra kerülő cégadatokat, egymás reakciót értékelik, és a várható mozgások szerint cselekszenek. A befektetők racionalitására épülő hatékony piacok elméletét többek között a tőkepiaci anomáliák cáfolják meg a leglátványosabban. Ezek olyan jelenségeket takarnak, amelyek mögött gyakran a racionálistól elhajló viselkedéstani okok húzódnak. A szezonális jelenségek közül ilyen például a tőzsdéken megfigyelt január-hatás: e szerint a januárban elért hozamok szisztematikusan és tartósan meghaladják az év többi hónapjában regisztrált hozamokat. Ez a jelenség, úgy tűnik, különösen erős a kis kapitalizációjú cégek esetén, innen a „ small firm in January effect ” elnevezés is. Az elmélet szerint év végén számos befektető eladja veszteséges papírjait, ezzel olyan veszteségeket könyvelve el, melyek levonódnak adóalapjából. Az eladásból származó összegeket azután a következő év elején újra befektetik, jelentős többletkeresletet és ezáltal hozamnövekedést okozva. Azonban azokban az országokban is megfigyelték a januárban szignifikánsan eltérő hozamokat, ahol ezt adózási megfontolásokkal nem lehet indokolni, mert nem esik egybe a naptári és az adózási év. A magyarázat tehát inkább viselkedéstani eredetű: a befektetők az új évvel új mentális számlát is nyitnak befektetéseiknek, így a megelőző események, árfolyamalakulások már nincsenek olyan hatással döntéseikre.

A csúcs januárban, a mélypont szeptemberben van

1896-tól – amikor is létrehozták a Dow Jones Industrial Average (DJIA) indexet – mostanáig az index átlagosan 1,07%-os mínuszban zárt szeptemberben. Az összes többi hónap átlagos növekedése 0,71% volt ez idő alatt – írja a MarketWatch elemzője, Mark Hulbert. A statisztikai szakemberek azonban más tényezőkből is arra következtettek, hogy valóban a szeptember a leggyászosabb hónap az évben. Az utóbbi kilenc évtizedben például teljesítmény szempontjából a szeptember soha nem ért el a hónapok rangsorában kilencediknél jobb helyezést, ebből ötben pedig a leggyengébben teljesített. A hónap rossz hírneve már annyira széles körben elterjedt, hogy sok befektető megpróbálja kihasználni az ismertnek vélt trendet, így a pozitív árfolyammozgásoknak hála az alap zsugorodó hatás gyakran kevésbé válik szembetűnővé. Általánosságban véve azonban a minta reprezentatívnak mondható az elmúlt közel száz évet figyelembe véve. A szerző kiemeli, hogy több mint 20 éve jelent meg az első tanulmány, amelyben lejegyezték a szeptemberi hónap szignifikánsan alacsony teljesítményét. Amióta pedig ez a megfigyelés napvilágot látott, a szeptemberi átlagos hozam és az összes többi hónap közti különbség még nagyobb lett. Kérdés, hogyan fog viselkedni a tőzsde ebben a hónapban, vajon illeszkedik-e a megszokott trendbe? Ami biztos, hogy az elmúlt években a szeptember még a korábbiaknál is gyengébben szerepelt.

Az ok: egyelőre titok

A cikk írója kiemeli, hogy nincs megfogható magyarázata annak, miért viselkednek így a tőkepiacok szeptemberben. Megfelelő indok nélkül pedig megmarad az esélye annak, hogy a szeptember-hatás valójában nem is létezik. Más lapok sem találtak még magyarázatot a jelenségre. A Wall Street Journal cikkében nyilatkozó Michael Cooper , a utahi David Eccles School of Business professzora szerint az egyetlen magyarázat a szerencse lehet. A lap szerint az ok akár abban is kereshető, hogy a befektetési alapok megpróbálják eladni veszteséges papírjaikat az október 31-gyel végződő pénzügyi évükben. Esetleg a harmadik negyedéves várható profit-bejelentések izgalomban tartják a piacokat szeptember elején. Mark Kamstra , a York University pénzügyi professzora szerint egyszerűen ahogy a napok rövidülnek, úgy válnak a befektetők egyre kockázat-kerülőbbé, és hajlamosabbak lesznek könnyebben megválni értékpapírjaiktól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!