Lesz, akinek megéri az új profitadó-fizetést választani

2011. augusztus 26. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Választható opció lehet jövőre a negyedéves, előzetes nyereségadó-fizetés, az online bevallás sem ördöngősség. A rendszerről és annak kivételeiről Pál-Antal Ildikó adótanácsadót kérdeztük.

Az adótörvénykönyv módosítására vonatkozó tervezet szerint jövőre opcionális lesz a vállalkozások számára az előzetes profitadó fizetés. Az eredeti, 87/2010-es határozat szerint a vállalatok jövő évtől kötelesek lettek volna negyedévente bejelenteni és befizetni a nyereségük után járó adót. Ez az összeg az előző évben befizetett profitadójuknak a negyedével egyezett volna meg, év végén pedig korrigálták volna a befizetéseket.A közvitára bocsátott törvénymódosítás szerint azonban a profitadót negyedévente kell fizetni, a következő hónap 25-ig, de csak utólagosan, opcionális lehetőség maradna az előzetes adófizetés választása. Az új adózási rendszer mibenlétéről Pál-Antal Ildikó adótanácsadót kérdeztük.

Hogy nézett ki eddig a profitadó fizetés rendszere és milyen változtatások lesznek jövőre?

– Profitadó fizetésére kötelezett minden olyan jogi személy, aki üzleti tevékenységet fejt ki Romániában. Jelenleg az adófizetési kötelezettséget évente (február 25-ig vagy április 25-ig) kell teljesíteni, negyedévente (április, július, október, január) pedig adóelőleget kell fizetni a negyedéves eredmények alapján. Évente egyszer kell kitölteni és letenni a 101-es adóbevallást és negyedévente a 100-as bevallást. Tehát negyedévente most is adóelőleget fizetnek a cégek, de ezt a konkrét negyedéves eredmény alapján számolják ki. Kivételt képeznek a hitelintézetek, amelyek az előző év fizetendő adójának összegét kell adóelőlegként befizessék.

Jövőre a cégek választhatják az eddigi eljárást, azaz számolhatnak a negyedévente megvalósított eredmények alapján és év végén korrigálnak, vagy év közben figyelmen kívül hagyják a folyó év eredményeit és akkora adóelőleget fizetnek, amelyet az előző év befizetett adója alapján számolnak ki, és szintén év végén korrigálnak. Az utóbbi esetben az adóelőleg mértéke az előző év profitadójának az egynegyede, amit az inflációs rátával kell aktualizálni.

Milyen cégeknek éri meg az új rendszert választani?

– Azoknak a vállalkozásnak éri meg az új módszert választani, amelyeknek az előrevetített adózandó profitjuk magasabb, mint az elmúlt év adóköteles eredménye. Ebben az esetben kisebb adóelőleget kell fizetniük, mint a megvalósított negyedéves profitjukra számított adó. Kicsit sarkítva, ezekben az esetekben az állam fogja „megelőlegezni” a vállalkozókat az év folyamán az adókülönbözettel a véglegesítés pillanatáig.

Miben fognak eljárni másképp azok a vállalkozások, akik az új módszert választják?

– A 100–as bevallást továbbra is le kell tenni legkésőbb a negyedévet követő hónap 25-ig. Annyi lesz csak a különbség az eddigiekhez képest, hogy a lejelentett adó nem egy konkrét negyedéves megvalósított eredményből kiszámolt összeg lesz, hanem a tavalyi adó egynegyede, inflációval aktualizálva. Továbbra is a következő évben ki kell tölteni és letenni a 101–es profitadó bevallást, itt a számítási mód ugyanaz marad, kivéve azt az összeget, amit ki kell ütni a befizetésnél mint adóelőleg. Az éves adóalap meghatározása egyelőre változatlan marad.

Milyen kivételek lesznek?

– Kivételt képeznek a 3%-os mikróadót fizető társaságok, amelyek a következő évben profitadó fizetővé vállnak. Emellett az újonnan alakult cégek, a veszteséggel záró társaságok, illetve az inaktívnak minősített cégek. Az idén alakult cégek, ha profitadó kötelesek, akkor az év végén élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy válasszanak a kétfajta adóelőleg között: fizethetik negyedévenként a 2011–ben bevallott profitadó egynegyedét, vagy a 2012–ben negyedévenként kiszámolt profitadót.Amennyiben az idén alakult cég mikróadós és év végén nem teljesíti az ehhez szükséges feltételeket, akkor 2012–ben csak a negyedévenként kiszámolt profitadót jelentheti és fizetheti be.Abban az esetben, ha ezek a cégek az év végén teljesíteni fogják a mikróadózáshoz szükséges feltételeket, akkor maradhatnak továbbra is „3%-osak”, de választhatják a profitadó fizetést is. Az utóbbi opció esetében kizárólag a régi módszer szerint számolhatják az adóelőlegüket, azaz a folyó negyedév eredményét kell adózzák.

Még milyen adófizetési változásokra számíthatunk jövőre?

– Eddig opció létezett arra vonatkozóan, hogy a végleges adóbevallást mikor kell letenni és befizetni. Ha a társaság az utolsó negyedévre – január 25–ig – adóelőleget fizetett, akkor április 25–ig kellett véglegesítsen, ellenkező esetben a következő év február 25–ig kellett bevallja és befizesse az éves profitadóját, figyelembe véve az addig teljesített adóelőleg-befizetést.Ez a lehetőség meg fog szűnni, egységesen március 25-e lesz a profitadó bevallási és befizetési határideje. Kivételt fognak képezni azok a cégek, amelyek árbevétele elsősorban a gabona és a haszonnövények értékesítéséből, valamint gyümölcs- és szőlőtermesztésből származik, valamint a nonprofit szervezetek gazdasági tevékenységéből. Ezekben az esetekben a fent említett határidő február 25-e lesz.

A kis- és középvállalkozások tegnapig kellett online leadják a 112-es egységes adónyilatkozatukat, de állítólag sok cég még el van maradva ezzel. Milyen akadályokba ütköznek a vállalkozások, mi jelenti számukra a legnagyobb gondot?

– A legtöbb gond ott jelentkezik, ahol a vállalkozók nem szakemberrel vagy úgynevezett „ál-szakemberrel” végeztetik cégük könyvelését. Ezeknél a cégeknél eddig is gondok voltak a jogszerű könyveléssel és adózással, ami független attól, hogy a bevallás papíralapú vagy elektronikus. Ide lehet sorolni a jogszabályok nem ismeretét, a számítógép kezelésénél felmerülő problémákat stb.

Mekkora büntetésre számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek nem adják le a megszabott határidőig ezt a nyomtatványt?

– A büntetés 100-500 lej között van, viszont ha ez a mulasztás meghaladja a 6 hónapot, akkor az adóhivatal a céget inaktívnak minősítheti és az ügyvezető adóügyi priuszába (cazier fiscal) bejegyzés kerülhet.

Mennyibe kerül, illetve milyen procedúrát kell kijárni az elektronikus aláírás megszerzéséért?

– Az eljárás során meg kell vásárolni az elektronikus aláírást az ezt forgalmazó szakcégtől. Az adóhivatalhoz le kell tenni egy erre vonatkozó kérelmet (150–es nyomtatvány). Az országban pillanatnyilag három cég forgalmazza az elektronikus aláírást. Abban az esetben, ha az aláírást nem az ügyvezető fogja kezelni, hanem egy megbízott személy (pl. a könyvelőcég), akkor erre vonatkozóan egy jegyzői megbízás szükséges. Az eljárás összesen kb. egy hét. Ami a bekerülési díjat illeti, ez kb. 250 lej, viszont egy könyvelő cég meghatározatlan számú ügyfélnek használhat egy elektronikus aláírást, ami visszaosztva egy ügyfél-vállalkozóra elenyésző összeggé válhat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!