„Ha nem vettek volna fel az egyetemre, kamionsofőr lennék”

2011. augusztus 16. – 07:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kondor Attila állatorvosi karrierje hobbiként indult, jelenleg a környék legnagyobb állatklinikáját vezeti Sepsiszentgyörgyön. Már óriáspitont, medvebocsot és gólyát is kezelt.

Név: Kondor Attila Foglalkozás: állatorvos Helyszín: Sepsiszentgyörgy Telefonszám: 0744 571 020 E-mail: [email protected]

Dr. Kondor Attilának húszéves álma vált valóra, amikor megnyitotta az állatklinikáját. A sepsiszentgyörgyi kisállatkórház április 11-től 500 négyzetméteren várja a betegeket, legyen az kutya, macska, hörcsög, papagáj vagy akár kígyó. „Régóta kerestem egy helyet, amely a városban van, mégis távol lakott területtől, ugyanis ez sugárbiztonsági okokból kötelező. Hazajöttem külföldről, hallottam, hogy ez a terület eladó. Itt egy építőanyag-lerakat volt, ez volt az ideális hely. Földszintes, be tudtam osztani úgy, ahogy én akartam. Volt valamennyi pénzem, de ahhoz hogy megvásároljam, át kellett vennem a csődbe jutott előző tulajdonos cég bankhitelét” – mesélte a doktor korábban, egy Transindexnek adott interjúban. Az új klinikán van röntgendiagnosztika, endoszkóp, ekográf, korszerű műtőegység altató-, inhalációs és intubálógéppel, életfunkció-monitorral, elektrokauterrel. Helyben lehet laboratóriumi vizsgálatot végezni, van külön belgyógyászati kórterem, illetve egy fertőző betegek számára elkülönített helyiség.

Kondor doki kisgyermek kora óta állatorvos akart lenni: akkoriban befőttesüvegekben tenyésztett ebihalakat. 1985-ben felvételizett Kolozsváron az állatorvosi egyetemre: tizenegyen jelentkeztek egy helyre, 9,93-as általánossal másodiknak vették fel. Karrierjéről, vállalkozásáról és állatszeretetéről kérdeztük.

Mióta készül állatorvosnak?

– Már gyermekkorom óta állatorvosnak készülök. Mindig is állatorvos akartam lenni. Azt mondogattam, hogy ha nem sikerül a felvételim állatorvosira, akkor kamionsofőr leszek, de szerencsére sikerült.

Hogyan indult a praktizálás?

– A magánpraxis 1993-ban indult, egy kis rendelővel. Eleinte inkább csak hobbi-szinten akartam ezt csinálni, de lassan kinőtte magát az üzlet. A jövedelmemet mindig visszafektettem, bővítettem, gépeket és laborfelszereléseket vásároltam, magát az épületet is bővítettem. Ahogy nőtt a kuncsaftok száma, úgy nőtt az üzlet is. Idén egy nagyobb épületbe költöztünk: erről az állatklinikáról azt mondják, hogy Európában a legnagyobb ilyen jellegű kisállatkórház. 500 négyzetméteres, teljes felszereltséggel, kórházi ellátást is tud biztosítani. Több látogatónk volt már Európából, a Budapesti Állatorvosi Egyetemről is eljött a belgyógyászati tanszék vezetője, ő is azt mondta, hogy európai szintű a rendelő és az ellátás is.

Milyen szolgáltatások, illetve gyószászati kezeléseket nyújt az állatklinika?

– Az egyszerűbb kezelésektől a legkomplexebb csont-műtétekig, az endoszkópiától a laborvizsgálatokig, a röntgen diagnosztikától az EKG-ig, fizioterápiás kezelésekig. A kisállatpraxis 99%-át le tudjuk fedni.

Hány ügyfél érkezik naponta?

– 40 és 70 között, átlagban 50. Több mint 10 ezer nyilvántartott kuncsaftunk van, naponta átlagosan 3-4 műtéti beavatkozást végzünk, ezek fele programált műtét, a többi pedig sürgősségi ellátás. Ez azt jelenti, hogy 120-130 sebészeti beavatkozást és 1200-1300 konzultációt végzünk havonta.

Melyek a leggyakoribb állatok, amelyekkel a gazdik a klinikára érkeznek?

– Leginkább kutya, macska, de hoznak egereket, hörcsögöt, kígyót, teknősbékát. Szoktak hozni talált madarakat, őzet, elütött vadállatokat, medvebocsot, oroszlánt a cirkuszból, pónilovat, bármit.

Melyik volt eddig a legszokatlanabb állat, amit behoztak?

– A legérdekesebb egy négy és fél méteres óriáspiton volt. Nem tudott vedleni, ilyenkor vitaminterápiát kell adni neki. De kezeltünk már oroszlánt, feketepárducot, majmot is. Ezelőtt három évvel Uzonban letörték egy gólya csőrét, Kusztura doktorral közösen tettünk neki egy új csőrt. Az akkor nagy médiaeseménynek számított, tele volt vele a televízió és az újságok.

A medvebocsnak mi volt a baja?

– Talált állat volt, elpusztult az anyja és hasmenéses tünetei voltak. Három-négy napig perfúzióztuk, de rendbe jött és meg is nőtt.

Hány állatorvos dolgozik a klinikán?

– Hárman vagyunk, emellett még van négy asszisztens is.

Mennyibe kerül egy kezelés, vagy konzultáció az állatklinikán?

– Ez nagyon változó. Van az egyszerű konzultáció, a klinikai vizsgálat, ha pedig az eset labor-, röntgenvizsgálatot vagy endoszkópiát igényel, akkor ez többe kerül. 45 lejtől több, mint 200 lejig terjedhet az ár, annak függvényében, hogy milyen vizsgálat szükséges.

Mikorra várható, hogy megtérül az állatklinikába fektetett pénz?

– A klinika összesen 500 ezer euróba került. Ezt fokozatosan, apránként hoztam össze, a gépek, a műszerek mind megvoltak, csak az épületet kellett megvásárolni. A berendezés a drága, körülbelül annyiba került, mint maga az épület. Az épületet olyan 150 ezer euróért vásároltam meg, de a rendbetételére és korszerűsítésére még körülbelül 100-150 ezer eurót ráköltöttem: újracsempéztem, modern villanyvezetéket húztam, légkondit szereltem, bútorzatot vásároltam. Ehhez még jön a felszerelés, amely így együtt körülbelül 500 ezer eurót tesz ki.

Nem gondolt arra, hogy máshol is nyisson rendelőt?

– Ajánlották, hogy menjek Brassóba, de én lokálpatrióta vagyok. Anyagi szempontból lehet, hogy jobban megérte volna, épületet is kaptam volna, de nem akartam elmenni Szentgyörgyről. Inkább jöjjenek ők ide, mint én menjek oda.

Szabadidejében mivel foglalkozik?

– Nincs szabadidőm. Naponta körülbelül egy órám szabad, négytől ötig. Emellett még ott van a vasárnap, akkor a családommal vagyok.

Hogy néz ki egy napja?

– Fél nyolckor, kilenckor már a bankban vagyok, tízre megyek a rendelőbe. Körülbelül fél kettő-fél háromkor befejezem, ezután következik a gyógyszerbeszerzés, fizetések, ügyintézések. Négytől ötig ebéd és húsz perc pihenés, ötre megint kint vagyok a kórháznál. Tizenegy-fél tizenkettőkor érek haza.

Van otthon is háziállata?

– Van egy tacskóm és vannak akváriumi halaim. De nem tudok foglalkozni velük: a kutyát megsimogatom, a halakat néha megnézem.

Mi a véleménye az állatkertekről?

– A modern, jól felszerelt állatkerteknek – mint amilyen például Budapesten van – több a jó, mint a rossz oldala. Az állatoknak 90%-a ott született, így nem tudják, mi a szabadság. Hasznos lehet azoknak a nagyvárosi gyerekeknek, akik életükben nem láttak például tyúkot, számukra sokat jelenthet megsimogatni egy állatot. Állatvédelmi, illetve tanulás és nevelés szempontjából több pozitívumot nyújt egy modern állatkert, mint amennyi negatívumot jelent, hogy az állatok fogva vannak tartva. Az állat nem is tudja, hogy fogva van tartva: ott született, és a természetes élőhelyéhez hasonló környezetben van. Természetesen ez nem érvényes a brassói állatkertre és hasonlókra.

Milyen állatot szeretne élőben látni, de még nem volt rá lehetősége?

– El szeretnék menni Afrikába, hogy meglátogassak egy nemzeti parkot, és eredeti környezetükben lássak minden állatot. Remélem, hogy lesz pénzem és időm rá, hogy eljussak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!