Egy álcázott nemzetpolitikai vívmány: miért is fontos a Duna Stratégia?

2011. július 22. – 12:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha határokon átnyúló magyar-magyar vállalkozói szövetségekről beszél valaki Brüsszelben, akkor elképzeléséhez előítéletekkel viszonyulnak, ám ha makroregionális stratégiának nevezi, az okés.

Az Európai Unióban kevéssé vevők a nemzetpolitika nyelvén megfogalmazott cékitűzésekre, stratégiákra. Ám ha mondjuk egy Kárpát-medencei magyar nemzeti stratégiát a brüsszeli bikkfanyelvnek kedves módon Duna-stratégiának neveznek, mindenki tapsol – hangzott el a Duna Stratégia – megtalált illúziók? című szabadegyetemi előadáson Tusnádfürdőn. A nemrég lezárult magyar uniós elnökség egyik prioritása – a romastratégia és Horvátország EU-csatlakozási tágyalásainak elindítása mellett – a Duna-stratégia elfogadása volt. Az érdeklődők ezúttal némi belátást nyerhettek abba, mi lesz ennek a június 24-én elfogadott stratégiának a célja. Amit a pályázóknak már most fontos tudni, hogy a Duna-stratégia keretében már az idén forrásokat lehet szerezni a különböző projektekre.Eddig voltaképpen egyetlen uniós makroregionális stratégia létezett, a balti államoké; a Duna-stratégia 14 ország közötti együttműködésről szól, ezek közül azonban nem mind uniós tagállamok, hat állam EU-n kívüli partner.

Szávics Petra , a romániai környezetvédelmi minisztérium tanácsosa vázolta a stratégia szerkezetét, pilléreit. Az államok a Duna mentén olyan közös kihívásokra keresnek összehangolt, határokon átnyúló választ, mint például a vízminőség javítása, a szennyezési veszélyek felszámolása, vagy éppen a hajózási lehetőségek jobb kihasználása. A stratégia jó lehetőség arra, hogy a meglévő transznacionális forrásokat jobban tudják koordinálni és lehívni. A régió országai nagyon különböző helyzetű és fejlettségű államok, ott van Németország, uniós alapító tagállam, ott vannak a 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok, ott van Románia, vagy éppen Moldova és Ukrajna. Az érdekek közösek, a gazdasági fejlettségben mutatkozó különbségeket pedig éppen a közös stratégiának köszönhetően lehet majd áthidalni, felzárkóztatva a kevésbé fejlett Duna-menti államokat.

A stratégiához egyébként nem rendelnek külön forrásokat, sem új intézményi struktúrát, de új jogszabályok elfogadására sincs szükség: a tagállami szinten meglévő intézmények és jogszabályok mentén kell összehangolni a nemzeti projekteket, mindezt uniós finanszírozással. Feltérképezik a tagállami szinten már létező programokat, a hiányterületeken új projekteket generálnak, közös tanácskozásokat szerveznek. Deutsch Tamás EP-képviselő kifejtette, úgy kell a Duna-stratégiára tekinteni, mint egy eszközre a nemzetpolitikai célok érvényre juttatásában. Voltaképpen arról szól, amit az EU-ban kohéziós politikának, itthon meg regionális fejlesztésnek hívunk. Ez az elképzelés már az EU kezdete óta meghatározó: a kohézió azt jelenti, a különböző fejlettségű régiók közötti különbségeket fel kell számolni,

a kevésbé fejletteket felzárkóztatni legalább átlagos uniós szintre.

Ha határokon átnyúló magyar-magyar vállalkozói szövetségekről beszél valaki Brüsszelben, akkor elképzeléséhez előítéletekkel viszonyulnak, ám ha a makroregionális stratégiához hasonló terminusokat használva megfogalmazza a Kárpát-medencei gazdasági térség támogatásának, erdélyi és kelet-magyarországi vállalkozások közti kapcsolat erősítésének ötletét, azt lelkesen támogatják – mondta Deutsch. Van tehát egy olyan uniós projekt, amelyet Brüsszelben is okéznak, és ami ugyanakkor nagyszerű lehetőség, hogy nemzetpolitikai, egységes magyar nemzetben gondolkodó elképzeléseink finanszírozást nyerjenek – foglalta össze a fideszes politikus.

Felhívta a figyelmet, hogy a 2013-ra lezáruló költségvetési terminus vége felé közeledve Románia és Magyarország is hoppon maradhat, azzal szembesülve, hogy nagyon sok uniós forrást nem tudnak már lehívni. Milliárd eurós tételekről van szó, ám a Duna-stratégia révén benyújtott közös projektekkel mégiscsak le lehet hívni azt a pénzt, növelni az érintett tagállamok abszorbciós képességét (vagyis a forráslehívások hatékonyságát). Nádasi György , a magyar Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese elmesélte, hogyan lett a kormányváltás után hangsúlyossá a téma, hogyan vette át Magyarország a stratégia kialakítása koordinálásának feladatát. Az érintett országok egymás között több szinten is egyeztettek a stratégia tartalmáról, bevonták nemcsak a döntéshozói és szakértői, de a vállalkozói és akadémiai szférát is a konzultációba. Miután kész lett azt ezt összefoglaló, 70 oldalas akcióterv, meg kellett ismertetni és el kellett fogadtatni a makroregionális stratégiában részt nem vevő többi tagállammal is. A stratégiát ugyanis 27 uniós tagállam konszenzusos döntésével kellett elfogadni. Egy jól kidolgozott, részletes akcióterv született, de az lesz az igazi vízválasztó,

születnek-e olyan projektek, amelyek érezhető változást hoznak a régióba.

Fontos tudni, nemcsak a folyóról szól a stratégia, és nemcsak környezetvédelmi kérdésekről: vállalkozás-, turizmusfejlesztésről, oktatásról is. 11 cselekvési terület van. Magyarország 3 területet koordinál egy másik tagállammal közösen, ami azt jelenti: projekteket gyűjt össze, találkozókat szervez, gyakorlati koordinációt végez. Az energiaügyért Csehországgal közösen felel, a vízminőségért Szlovákiával, a környezetvédelmi és ipari kockázatok területén Romániával. Mindez Deutsch szerint a német-francia szén- és acélegyüttműködéshez hasonló. Gyakorlati jelentőségű és érzékeny témák mentén kezdődik az együttműködés ezen országok között.A következő makroregionális stratégia a mediterrán stratégia lehet, ezt követheti az Alpok, a Kárpátok, az Atlanti-térség makroregionális stratégiája. Ám arról uniós konszenzus van, hogy amíg a meglévő két stratégiát nem értékelik ki, addig ezeket nem indítják el – mondta el az EP-képviselő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!