Amerikában sok a munkanélküli, de kevés a politikai hatásuk

2011. július 16. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban Franklin. D. Roosevelt elnöksége óta a jelenlegi a legsúlyosabb foglalkoztatottsági válság: ha valaki elveszti az állását, nagyjából kilenc hónapig tart, amíg újat talál.

Hivatalosan 14 millió az munkanélkülit tartanak nyilván az Egyesült Államokban: a gazdasági helyzet javulásáról szóló derülátó vélekedések ellenére táboruk júniusban sem fogyott, hanem 0,1 százalékkal nőtt, és a július 8-án 9,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett az illetékes hivatal.
Az Egyesült Államokban Franklin. D. Roosevelt elnöksége óta a jelenlegi a legsúlyosabb foglalkoztatottsági válság: ha valaki elveszti az állását, nagyjából kilenc hónapig tart, amíg újat talál. Sok amerikai egyszerűen feladta. Mégis, ha valaki történetesen nem tartozik a 14 millió balszerencsés közé, talán észre sem veszi a problémát. Washingtonban a költségvetési hiány a téma, nem a munkanélküliség. A görög vagy a spanyol megszorultaktól eltérően az állást keresők az Egyesült Államokban vert seregnek tűnnek. Kialudt a régi harcos láng – írta minap a The New York Times.
Ha igaz is, hogy az amerikai munkaerő 9,2 százaléka állástalan, 90,8 százaléka viszont dolgozik. A választott tisztségviselők szempontjából a munkanélküliek viszonylag kis szavazótábort képviselnek. Bocsásson meg Karl Marx, de a világ proletárjai, s főleg a munkanélküliek, ma már nem egyesülnek – fogalmazott a lap.
Még csak nem is szavaznak – legalábbis nem voksolnak olyan arányban, mint állásban lévő társaik. 2010-ben a szavazójogosult dolgozó amerikaiak 46 százaléka élt a jogával, a munkanélkülieknek csak 35 százaléka – mutatta ki Michael McDonald , a George Mason egyetem politológusa. A 2008-as választásokon hasonló volt a helyzet. Így nem csoda, hogy a politikusok kevéssé tartanak az amerikai munkanélküliektől, hiszen azok politikai értelemben többé-kevésbé láthatatlanná váltak.
Nem mindig volt így. A múlt század harmincas éveinek nagy gazdasági válságakor a kenyérért sorban állók között zavargások törtek ki. Még az 1980-as és 1990-es években is esetenként számtalan busszal érkeztek Washingtonba, a fővárosba a feldühödött munkások. „Régen általános volt a vélemény, hogy a munkanélküliség a radikalizálódás és a lázadás táptalaja” – mondta a NYT-nak Nelson Lichtenstein , a kaliforniai egyetem történész professzora. „Ez hosszú időn át érvényes volt, de mára szinte semmi nyoma nem maradt”. Ennek részben az az oka, hogy a munkanélküliek jobban szétszóródnak, részben pedig azoknak az intézményeknek a gyengülése, amelyek korábban mozgósítani tudták őket.
A munkanélküliség nem vezet szükségszerűen apátiához, viszont a népességnek ama csoportjai, amelyek nagyobb valószínűséggel válnak munkanélkülivé, sokszor egybe esnek azokkal, amelyeknél kisebb az esély arra, hogy voksoljanak – ilyenek lehetnek például a szegények vagy a kevésbé képzettek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a munkanélküliség szégyenérzetet válthat ki és az önbizalom elvesztésére vezethet, ami viszont nem nagyon kedvez a politikai szerveződésnek. Heather Boushey , a Center for American Progress nevű liberális központ közgazdásza meglehetősen sarkítottan fogalmaz: „Senki sem szeretne belépni a Bénák Klubjába”.
Ez nem jelenti, hogy a gazdaság állapotával kapcsolatos elégedetlenség csak úgy eltűnik. De ha semmi sem változik, nem nagyon lehet arra számítani, hogy a munkanélküliek igazi politikai súlyra tehetnek szert a közeli jövőben.
A dolgozók megszervezésében valamikor nagy szerepet játszottak az értelmiségiek. Az 1930-as években a kommunisták és a szocialisták komoly erőt képviseltek. Később megerősödtek a szakszervezetek. Manapság azonban a szakszervezetek szemében nem a munkanélküliek segítése a prioritás, hanem az állásban lévők érdekeinek védelme. Sok szakszervezet saját túléléséért küzd, nem nyújt támogatást olyanoknak, akik nem szakszervezeti tagok, mert ma már nincs ehhez elegendő apparátusa és anyagi eszköze – fejtette ki Rick M. Hugh , egy volt szakszervezeti aktivista, aki most egy állami foglalkoztatási intézmény ügyvédje.
A munkanélküliek az 1960-as, de még az 1980-as években is az ügyeiket intéző és a társadalombiztosítási intézmények körül gyűltek össze, hosszú soraik jó lehetőséget kínáltak az agitátorok számára a gyűlések meghirdetéséhez: az emberek örültek, hogy összefoghatnak. Mára sok munkaközvetítő irodát bezártak, a segélyeket gyakran inkább telefonon vagy online intézik, mint személyesen.
Más országokban a munkanélküliek online szerveződnek. Egyes szakszervezeti szövetségek az Egyesült Államokban is aktívak a hálón. Ám a munkanélküliekre specializálódott amerikai portálok nem a mozgósításra szolgálnak, hanem például internetes álláskeresésre vagy egyszerűen online közösségek létrehozására.
Az Egyesült Államokban az elégedetlenség szervezésének egyedüli sikeres példája a Tea Party mozgalom – ám ez a szerveződés éppenséggel ellenzi azt, hogy a kormány támogassa a munkanélkülieket. A mozgalom aktivistái másoknál inkább hajlanak arra a véleményre, hogy a szegényeknek szóló juttatások csak arra vezetnek, hogy ezek az emberek szegények is maradnak. Szerintük a gazdaság fellendítésére szánt összegek csak rontottak a gazdaság helyzetén.
Nehéz megmagyarázni, hogy a gazdaság bajaival kapcsolatos populista elégedetlenség miért inkább a jobboldalt erősíti, bár közrejátszhat ebben az, hogy ma a hagyományosan a munkásság barátjának tekintett demokratáké a Fehér Ház és a szenátusi többség – véli a NYT. Egyes történészek szerint az 1930-as évek válságában a szegények először szövetségesnek tekintették Roosevelt elnököt, később azonban csalódtak benne – a pillanatnyi csend ellenére ezúttal is bekövetkezhet valami hasonló. Ha a munkanélküliség olyan magas szinten marad, mint azt sokan valószínűnek tartják, és ha milliók vesztik el jogosultságukat a támogatásra, a 2012-es elnökválasztásig még sokan kiábrándulhatnak Obama elnökből – érzékeltette az amerikai liberális lap.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!