Mit fognak tartalmazni az élelmiszerek címkéi?

2011. július 11. – 06:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyobb betűméret, egyszerűbb adalékanyag-lista, könnyebb átláthatóság – ezt ígéri az EP által elfogadott új uniós rendelkezés.

A jövőben egyértelműen és olvashatóan kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy a termék mennyi zsírt, telített zsírt, szénhidrátot, cukrot, fehérjét és sót tartalmaz, hogy a vásárlók tudatosabban dönthessék el, hogy milyen élelmiszereket vásároljanak. Az élelmiszerben található adalékanyagokat 100 grammra vagy 100 mililiterre, illetve az értékesített teljes mennyiségre vetítve ábrázolni kell. A címkézéssel kapcsolatos jogszabályt szerdán fogadta el az Európai Parlament.
Renate Sommer , a téma parlamenti jelentéstevője elmondta: „A véleménykülönbségek ellenére jó kompromisszumot sikerült elérni a Tanáccsal. Az új szabályok a vásárlók mellett az élelmiszeripar számára is előnyösek, mivel nagyobb jogi biztonságot teremtenek és csökkentik az európai élelmiszeripar 80%-át kitevő kis- és középvállalkozások bürokratikus terheit”- fogalmazott.

Allergén anyagok az éttermekben és a menzákon


Az allergén összetevők listáját a jövőben a be nem csomagolt termékek – például a menzákon vagy éttermekben értékesített élelmiszerek – esetén is kötelező lesz feltüntetni. Ez jelenleg csak az előre csomagolt élelmiszerek esetén kötelező. Ezzel kapcsolatban a tagállamoknak kell eldönteniük, hogy hogyan osztják meg ezeket az információkat a vásárlókkal.
Kötelező lesz feltüntetni a sertés-, bárány-, kecskehús és a szárnyasok eredetét is. Ez jelenleg a marhahús, méz, olívaolaj, friss zöldségek és gyümölcsök esetén, illetve olyankor kötelező, amikor ennek az információnak a hiánya félrevezető lehet.

Vége a tejet soha sem látott „sajtszerű” termékeknek?


Az új szabályok szerint gondoskodni kell majd arról, hogy az élelmiszerek csomagolása, megjelenése ne adhasson okot a félreértésre. Szigorú szabályok gondoskodnak majd arról is, hogy a fogyasztókat ne lehessen félrevezetni különböző élelmiszer-utánzatokkal, például a tej felhasználása nélkül előállított „sajtszerű” termékekkel. A csomagolás elején, a márkanév mellett egyértelműen fel kell tüntetni, ha valamilyen összetevőt mással helyettesítenek, a bonyolultabb elnevezéseket pedig egyszerűbbek fogják felváltani.

Vége a pöttömnyi betűknek is


A könnyebb olvashatóság érdekében a cimkén levő betűk mérete legalább 1,2 miliméteres kell legyen a nagyobb, és 0,9 miliméteres a kisebb csomagolások esetén. Emellett a szöveg színe éles kontrasztban kell álljon a háttérrel.
Sorin Minea , a Romalimenta elnöke szerint az új szabályozás csak a vásárlók egyszerűbb informálásáról szól, hiszen a romániai fogyasztók kevésbé tanultak, és nehezebben tudják kiszelektálni a számukra fontos információt.
„Az emberek inkább olcsó terméket vásárolnak ahelyett, hogy több pénzt adnának valódi húsból készült élelmiszerekre” – mondta Minea.
A jogszabály hivatalos közzétételét követően az élelmiszeriparnak maximum öt éve lesz arra, hogy alkalmazkodjon az új előírásokhoz, a romániai termelők azonban már korábban gyakorlatba ültetnék a módosításokat.
Minea szerint körülbelül egy évbe fog telni, mire az új címkék megjelennek a hazai termékeken. „Megvárjuk, hogy kiürüljenek a készletek a régi címkékkel, csak utána várható az újak megjelenése”.
Egy élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos törvénytervezet jelenleg Romániában is a Szenátusban van. A projekt azt tartalmazza, hogy az egészséges termékeken zöld, a mértékkel fogyasztandó termékeken narancssárga, az egészségtelen élelmiszereken pedig piros jelzés legyen. A tervet kedvezően értékelte a Szenátus gazdasági és egészségügyi bizottsága.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!