Kereskedelmi rádió sugároz a háromszéki Régió helyett

2011. július 6. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három hete indult a Friss FM, a nagyközönség fiataljainak szóló zenei kínálattal, a lehető legkevesebb közélettel. Középtávon a legmeghatározóbbá válnának a megyében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, március 26-án megszűnt a Régió rádió. A rádió megszűnését azzal indokolta az élő műsorban elhangzott szövegben Willmann Walter rádiós műsorvezető-szerkesztő, hogy az általuk nyújtott tartalomra a „a frekvenciatulajdonosok részéről nincs igény, amire meg igény van, ahhoz mi nem társulunk”. Kérdésünkre akkor elmondta, hogy a licenctulajdonosok részéről nem érkezett irányukba konkrét kérés arra vonatkozóan, hogy más típusú rádiót hozzanak létre.A Régió rádiót az Erdély András és Willmann Walter által alapított Régió Kft. működtette. A négy helyi frekvenciának, amelyen sugároztak, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor megyei tanácselnök birtokolja a licencjogát, a frekvenciák használatát pedig térítésmentesen engedték át a Régiónak.A Régió frekvenciáin három hete új rádió sugároz. A Friss FM fiatalos lendülettel indított, már az első belehallgatás után érezhető az elődjétől teljesen eltérő, kereskedelmi szemléletű koncepció. A linkre kattintva aktuális és nagyközönséghez szóló slágerek csendülnek fel, a rádió román és magyar zeneszámokat is játszik.

Illés Márton , a rádió beindításának szakmai koordonátora kérdésünkre elmondta, hogy ő „néhány praktikus tanáccsal segíti a beindulást”, de a rádiónak van igazgatója, aki a menedzsmenttel és a gazdasági ügyekkel foglalkozik, Illés „főállásban” a kolozsvári Paprika rádió vezetésével foglalkozik.„Egy véletlennek köszönhető, hogy itt vagyok Erdélyben. Ez már a sokadik rádió, ahol segédkezek. Magyarországon is hosszú éveken át kereskedelmi rádióknál dolgoztam, majd szaktanácsadóként Szatmárnémetibe kerültem a City rádióhoz, ezt követően a kolozsvári Paprika rádió elindítását bízták rám. Itt voltam egy évig, pár év kihagyás után ismét visszahívtak, mert kisebb szerkezeti problémák adódtak. Így már kézenfekvő volt, hogy ha indul egy rádió, akkor egy olyan szakembert keresnek, akinek már van némi tapasztalata ebben” – mesélte Illés. Hozzátette, hogy csak szerencsétlen véletlen a névhasonlóság a debreceni Friss FM rádióval. „Utólag kapcsoltam, hogy mintha már létezne egy rádió ilyen névvel. De ez nem gond, mivel két különböző országról és több száz kilométer távolságról beszélünk”.

Fiatalos, laza, kereskedelmi

Az új rádió koncepcióját egyébként a tulajdonosokkal közösen alakították ki. „A Friss FM négy frekvencián, Kovászna megyében főként a 15-35 év közti fiatalokat célozza meg műsoraival. A tulajdonosokkal arra jutottunk, hogy a megyében élő fiataloknak vidám, jó hangulatú rádiót alkossunk. Sok jól működő rádió van a megyében, viszont hiányzik a palettáról egy olyan, amelyik szűkebb célcsoportnak szól. A koncepció zeneileg így lett összeállítva, ilyen az arculata, a stílus szándékosan tegeződős, közvetlen, baráti hangvételű. Egyetlen alapvető cél van: a fiatalok szórakoztatása” – mondta a indító-vezető. A rádió finanszírozási oldala is ehhez idomul. Illés elmondása szerint a rádió működését teljesen kereskedelmi alapokon szervezik meg, „a reklámpiacból és szponzorizációs bevételekből próbál megélni, semmiféle közpénzt nem használ fel”. Hozzátette, hogy az előző rádió valószínűleg éppen azért szűnt meg, mert kereskedelmileg nem volt annyira sikeres.

Programkínálat: zenezenezene, élőműsor, nyolc emberrel

Illés kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg a rádiónal 8-9 ember dolgozik. A programot 95%-ban élő műsorok teszik ki, ezek leginkább reggel 7 és este 7 között kapnak helyet. „Az esti és az éjszakai időszakban csak zenét sugároz a rádió, mert este meglehetősen nagy konkurenciát jelent a televízió. Van egy-két konzervműsorunk is, ezeket inkább hétvégére időzítjük” – avatott be a részletekbe a szakmai koordinátor. Elmondása szerint a működésbe a tulajdonosok egyáltalán nem szólnak bele, „Hangsúlyozták, hogy nem értenek a rádiózáshoz, ők csak egy működőképes rádiót szeretnének. Mivel egy induló rádióról beszélünk, a promóció nagy része még hátravan. El kell teljen egy kis idő, mire beépül a köztudatba, hogy létezik ez a rádió. Ehhez természetesen még idő kell, azonban úgy tűnik, hogy a tulajdonosoknak van erre idejük és türelmük”.

Ambiciózus tervek: legmeghatározóbb rádióvá válni

Arra a kérdésre, hogy fogják-e mérni a hallgatóságot, Illés Márton elmondta, hogy a későbbiekben fogják, „de egy induló rádió esetében ez kidobott pénz, körülbelül egy évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy rádió tudja, hogy milyen helyet foglal el a piacon. A rádió Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán, Kézdivásárhelyen és Baróton szól, ezzel Kovászna megye jelentős részét lefedi. Mindenképpen sikerre van ítélve, mert hasonló reklámtarifákkal dolgozik, mint a többi rádió, viszont a megrendelők és hirdetők üzenete lényegesen nagyobb vásárlói körhöz jut el. Így nagyon célirányosan lehet benne hirdetni, hosszú távon az egyik legmeghatározóbb rádió lehet a régióban” – avatott be Illés.Felvetődik a kérdés, hogy a sokadik rádió elindítása után hogyan tud valami újat és egyedit kihozni mindegyikből a szakember, és nem hasonlítanak-e egymásra ezek a rádiók. A koordinátor elmondása alapján a Friss FM koncepciója szervesen illeszkedik a kereskedelmi rádió univerzális modelljébe.„Egy picit hasonlítanak, mert a kereskedelmi rádiózásnak megvannak a maga törvényszerűségei, szabályai. A világon mindegyik kereskedelmi rádió egy picit hasonlít egymásra. Általában könnyed, laza a műsorszerkezet, lehetőleg kevés közszolgálati témával foglalkoznak, a szórakoztatás mindig a főszempont, sok a játék, közvetlen a műsorvezetés – mindez a megfelelő zenei koncepció mellett. A legbeváltabb és legelterjedtebb célcsoport a 15-49 évesek, a zenei stílus viszont különbséget tesz a rádiók között, mert mindenki arra törekszik, hogy egy bizonyos célcsoportnak rádiózzon”.

Univerzális igénykielégítés

Arra a kérdésre, hogy mennyire sikerült adaptálódni az erdélyi közönség kívánalmaihoz, Illés elmondta, hogy vannak olyan technikák, amelyek a világon mindenhol működnek. „Például a McDonald’s ugyanúgy működik Shanghajban, Romániában és Amerikában. Vannak dolgok, amelyeket mindenhol tudunk alkalmazni. Nem biztos, hogy feltétlenül kötelező alkalmazkodni az erdélyi sajátosságokhoz, ezeket a konkurencia valószínűleg már teljesen kimerítette. Itt is fogékonyak az emberek az újra, a divatos dolgokra, a nemzetközi trendekre, ilyen szempontból Erdély sem különbözik lényegesen más országokból. Persze, sokan mondják, hogy ez itt nem működik, pedig érdekes módon mégis működik. Ez ugyanúgy vonatkozik az értékesítésre és a rádióműsorok készítésére is” – mondta a rádiós szakember.Rákérdeztünk, hogy ezzel a koncepcióval mennyire hagyják figyelmen kívül a célcsoportot jelentő fiatalság magas információigényét, illetve azt a tényt, hogy ez a korosztály a közéleti témákra is fogékony lehet. „Attól, mert a célirány a szórakoztatás, nem szeretnénk, hogy máshonnan tájékozódjanak a helyi eseményekről és az országos történésekről. A szórakoztatást nem bután képezeltük el. Egy rádió számára fontos, hogy a hallgatói tőlük értesüljenek elsőkézből a napi közéleti, politikai változásokról” – mondta a indításért felelős tanácsadó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!