Mennyibe kerül a magánóvoda Erdélyben?

2011. június 8. – 04:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőként Kolozsváron térképeztük fel a magyar csoportokat is befogadó intézmények kínálatát. Az ár havi 500 lej körül mozog, és ebben még csak az alapoktatás van benne.

Magánoviba nem csak járni drága, de a létrehozása is sokat emészt fel, tekintve a magas követelményeket. Egy magánóvoda megnyitása körülbelül 75-200 ezer euróba kerül, de a befektetés akár duplájára is nőhet, ha még az épület megvásárlását is hozzászámoljuk a költségekhez a startups.ro portál szerint. A létrehozás folyamata akár másfél évig is eltarthat: először egy megfelelő helyiséget kell találni, majd következik annak felszerelése, az engedélykérelmezési dosszié összeállítása, amelyet az oktatási minisztérium alá tartozó Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatósághoz (ARACIP) kell letenni. Az érvényben lévő jogszabályok szerint minden gyermekre 6 köbméternyi légtérnek kell jutnia, az intézmény továbbá kell rendelkezzen orvosi rendelővel, saját konyhával, minden 10 gyermekre egy mosdóval, a személyzet számára pedig külön mellékhelyiséggel – természetesen a Sanepid engedélyével. A személyzet megfelelő képzettséggel és tapasztalattal kell rendelkezzen. Az óvoda típusától függően napi többszöri étkeztetést, felvigyázást, alvóteret és oktatást is kell biztosítson. A tevékenységeknek követniük kell az oktatási minisztérium által megszabott programot, a magánintézmények opcionális módon akár balettleckéket, karate-órákat, teniszedzéseket, úszótanfolyamokat, sporttáncot és számítógépes alapismereteket is bevezethetnek. Ahhoz, hogy a szülők magánóvodába járathassák gyermekeiket, havonta 500 és 1000 lej közti összeget kell kipengetniük, és ebbe még nem tartozik bele az étkezés és extra foglalkozások díja. Az állami intézmények szolgáltatása elméletileg ingyenes, valójában azonban naponta 7-8 lejbe kerül az étkezés, havonta pedig 40-50 lejt kell fizetni a fogyóanyag-költségek fedezésére, így egy hónapban 200-250 lej között ingadozik az ingyenes oktatás díja. Emellett extra tevékenységekre, például nyelvórákra további 10-20 lejt kell szánni havonta.A magánóvodák előnyéhez tartozik, hogy a gyermekek kisebb csoportokba járhatnak, a program pedig délután 7-ig is tarthat, az elfoglalt szülők számára akár hétvégén is vállalnak felvigyázást. Emellett napközben a szülők a termekben felszerelt videokameráknak köszönhetően akár online is nyomon követhetik gyermekeiket. A szülők elmondása szerint azonban gyakran nem csak választás kérdése a magánintézmény: ha a gyermek nem jut be az állami óvodába, a baby-sitternek havonta kifizetett összeg helyett sokan inkább a magánóvodát választják.

Kolozsváron van választék

Megkerestük a magyar tannyelvű magán-, illetve felekezeti óvodákat. Honlapja szerint a Csemete református magyar-angol óvoda, napközi otthon és bölcsőde a minőségi oktatást és a keresztény nevelést helyezi előtérbe. Lészai Emőke , az intézmény igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a tandíj nagyon sok szempont szerint változik, függ például a család anyagi helyzetétől, a gyermekek korától, vagy a választott programtól, „ezért ezt közösen döntik el a szülőkkel”. Az ár havi 200 és 700 lej között váltakozik, ebben benne van a napi 7 lejes ebéd és uzsonna is.

A rövid program reggel 8-tól délután 1-ig, a hosszú pedig 5-ig tart. A kifizetett összegért a kötelező programokon túl a gyermekek angolul tanulhatnak, a számítógép kezelésével barátkozhatnak, vallásórára járhatnak, 5-től 6-ig szakemberek segítségével zenét tanulhatnak, de fogyatékos gyermekek részére játszóházat is szerveznek. Az úszásért, néptáncért és moderntáncért kurzusok szerint kell pluszban fizetni. Az óvodába jelenleg 43 gyermek jár, előnyként pedig kiemelhető, hogy csak augusztusban van zárva, nyáron pedig intenzív angol tanfolyamokat is szerveznek, ahol játszva tanulhatnak a gyermekek. A Montessori óvoda több mint 10 éve működik, a pedagógia legjellemzőbb gondolata: „Segíts nekem, hogy magam csinálhassam”. A honlap bemutatkozója szerint „a pedagógusok nem oktatnak, hanem önálló tevékenységre, önálló gondolkodásra serkentik a gyereket. A nevelési térben a gyerek saját szükségletei szerint választ, cselekszik, saját tevékenysége során tanul”. Szabó Kata óvonő kérdésünkre elmondta, hogy az óvoda csak rövid program szerint működik, reggel 8-tól délután 1-ig, a havi tandíj 150 lej, amely magába foglalja az oktatás költségeit. Étkezési díj nincs, ugyanis a gyermekek maguknak hoznak tízórait, szerdánként gyümölcsnapot tartanak, amikor az általuk hozott gyümölcsökből salátát készítenek, és azt fogyasztják el tízóraira. A tandíjba az angol oktatás, a vallás és a logopédusi foglalkozás is beletartozik, emellett rengeteg kirándulást és szülői estet szerveznek az óvónéni elmondása szerint. A viszonylag nagy, 80 négyzetméteres helységben 21 gyermeket foglalkoztatnak, nyáron pedig az állami program szerint zárva tartanak.A Bethania Alapítvány által működtetett óvoda a szokásos tevékenységeken túl fogyatékos gyermekeket is foglalkoztat. A képzés magyar, román és angol nyelven is folyik, az idegennyelv, úgy látszik, a legtöbb magánóvoda kínálatában helyet kap. Az étrendet a honlap szerint nutricionista szakember változatos módon állítja össze egészséges élelmiszerekből. Az intézménynek helyet adó épület 3800 négyzetméter felülettel rendelkezik, az oktatásban nagy hangsúlyt helyeznek a kognitív képességek és az érzelmi intelligencia fejlesztésére.

Az intézmény igazgatójától megtudtuk, hogy a tandíj itt is a program hosszúsága szerint változik: a fél 8-tól fél 1-ig tartó program 550 lejbe kerül, ebbe beletartozik a reggeli és az uzsonna, igény szerint pedig kérhető ebéd is napi 11 lejért. A délután 6-ig tartó hosszú programért havonta 650 lejt kell fizetni, ehhez napi 14 lejért lehet ebédet kérni. Az igazgatónő elmondása szerint a képzést a tanügyminisztérium által előírt szabályok szerint állítják össze, pluszban ingyenesen angol órát kínálnak. Délutáni foglalkozásként német nyelvet, táncot és kézművességet tanulhatnak a gyermekek, ezekért 45 lejt kell fizetni havonta. Jelenleg összesen több mint 80 gyermek jár az óvodába, a bölcsőde mellett egy kicsi, egy közepes és egy nagy román nyelvű csoportot, egy vegyes magyar csoportot, illetve két, sérült gyermekek számára kialakított csoportot találhatunk. Ez utóbbi esetében az árak sokkal kedvezőbbek, csak 160 lejbe kerül havonta a speciális gyógypedagógiai feljesztés. Az óvoda egészen július végéig nyitva tart, a tanév szeptember 15-től kezdődik. Az Unitárius felekezeti óvoda szintén kétféle programot kínál: a rövid reggel 7-től 1-ig tart és 250 lejbe kerül, a hosszú havi 350 lejért 7-től 5-ig köti le a gyermekeket. Az előbbi változatban nincs ebéd, a másodikban is csak akkor kell kifizetni a napi 5 lejes ebédet és uzsonnát, ha jön a gyermek aznap óvodába. Az igazgatónő elmondása szerint várhatóan 2012 januárjától az árak lényegesen lecsökennek. A néptáncoktatásért és a logopédusi foglalkozásért nem, de az úszásért, sízésért, angolóráért és a teniszoktatásért külön kell fizetni, az árak az egyéni igények szerint változhatnak. Az intézménybe egyébként jelenleg 65 gyermek van beiratva.

Extra igények?

A felsoroltakon túl számos magánóvoda működik még a városban, amelyek a román nyelv mellett idegen nyelvű képzést is biztosítanak. Például a Pandá nál a tandíj a program hosszúságától függően 500 és 600 lej között mozog, ehhez hozzájön még a napi 12 lejes étkezési költség, amely a reggelit, ebédet és uzsonnát is magába foglalja. Az óvoda videokamerás felügyeleti szolgáltatást is kínál, a gyermekeket igény szerint és meghatározott összeg fejében mikrobuszokkal szállítják az óvodába, illetve onnan haza. Kérésre és magasabb órabérért hétvégén is vállalnak felvigyázást az elfoglalt szülők számára. A tánc-, vagy művészi kurzusok havonta 60 lejbe kerülnek, a beiratkozásért 200 lejt kell fizetni.

A Happy Kids óvodában román-angol vagy román-német csoportokat indítanak, a kötelezőn kívül a gyermekek táncot tanulhatnak, balettezhetnek, taekwondózhatnak, zongorázhatnak vagy spanyolul tanulhatnak. Nyáron táborokat és kirándulások szerveznek. A citynews szerint a havi díj 749 lej, plusz napi 30 lejes étkezési költség. A oktatók mindezért cserébe vállalják, hogy az óvodából kikerülve a gyermekek tudnak majd kezdő szinten románul és angolul is olvasni. A Patricia magánóvoda német-magyar csoportokat is indít. Extra tevékenységek között szerepel a modern- és társasági táncoktatás, tenisz, kirándulások, múzeum- és bábszínház-látogatások. A beiratkozási díj 100 lej, a bölcsődében 7:30-tól 12:30-ig tartó normál program és a meghosszabbított, 18:00-ig tartó program is 500 lejbe kerül, 3-6 éves gyermekek foglalkoztatása normál programban 480 lejbe, meghosszabbítva pedig 500 lejbe kerül, hasonlóan az iskolai felkészítő csoport díjához.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!