Tápszentmiklós és Komlóska, a legális adóparadicsomok

2011. június 2. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon több község is eltörölte a helyi adókat azért, hogy bevonzzák a vállalkozásokat. Akad, hogy egy lakosra három kamion is jut.

Több települést is találhatunk Magyarországon, ahol a vezetőség a cégek részére eltörölte a helyi adókat azért, hogy székhelyüket oda költöztessék, ezzel pedig felpezsdítsék a község gazdasági életét. Cserébe csak gépjárműadót szednek, illetve esetleges adományokat is elfogadnak.

Tápszentmiklós: 15 millió forintos megtakarítás

A község weboldalán az önkormányzat vezetői hivalkodó betűkkel reklámozzák, hogy legális adóparadicsomot hoztak létre. A befektetőcsábítást az iparűzési, építmény-, idegenforgalmi és kommunális adó eltörlésével, illetve kedvezményes irodabér nyújtásával próbálják elérni – nem kis sikerrel. Két hónap alatt 23 cég települt ide – zömmel szállítmányozók –, és a tervek szerint a szám az év végére meghaladhatja az ötvenet.Az önkormányzat a folyósított kedvezményekért cserébe azt kéri a vállalkozásoktól, hogy a megspórolt iparűzési adójukból támogassák a hivatal által létrehozott alapítványt, ennek mértékét a „jó szándékra és a megegyezésre bízzák”. Kiemelik, hogy az összeg egy része levonható a vállalati adóalapból, amennyiben tartós adományozási szerződést kötnek az alapítvánnyal. Emellett arra kérik a cégeket, hogy a gépjárműveket irassák át tápszentmiklósi telephelyre, ezzel ellensúlyozva a kiesett iparűzési adót. Azon cégek, amelyeknek nincs gépkocsija, olcsón bérelhetnek irodát, amelynek bérleti díja egy évre csak 120 ezer forint – emelik ki a weboldalon.

Tavaly 49 kisvállalkozás működött az ezer lelkes faluban, tőlük évi csaknem négymillió forintnyi iparűzési adót tudtak beszedni. Erről mondtak le az idén. Cserébe a két hónap alatt odatelepült fuvarozók gépjárműadó címén legalább 20 millió forintot fizetnek majd be a község adószámlájára.És igazából ez is a cél: a polgármester a telephely, illetve az eszközök átíratására ösztönzi a vállalkozókat, mondván, hogy az egész ügyintézés csak két napba kerül: „első nap ügyvédjénél bejelenti, hogy székhelyet változtat a velünk megkötött bérleti szerződés alapján, pár nap múlva megvan a cégbírósági határozat, azzal elmegy az okmányirodába, ahol gépjárműveit átírják az új székhelyre. (6.000.- ft/autó). Az ügyvédi közbenjárás csak az Ön dolga! A többit mi elintézzük Ön helyett!” A polgármester nem tagadja, a tévében látta az ötletet, s szokásához híven azonnal döntött a képviselő-testületi ülés összehívásáról. „Az elmúlt években is megtanultuk, hogy ha elsők vagyunk valamiben, akkor mi nyerünk, de a dobogón állni már nem feltétlenül jelent biztos sikert” – tette hozzá Kovács József. A polgármester kérdésünkre elmondta, hogy az eddig betelepült 25-30 cég körülbelül 50%-a fuvarozóvállalat, de vannak kereskedelmi és könyvelő irodák is. A fuvarozó cégek csak telephelyüket helyezték át a községbe, más típusú vállalkozások helyben végzik a tevékenységüket is. Egyelőre új munkalehetőséget nem teremtettek, de igazából a februárban elindított folyamatok most válnak csak jogerőssé, és a polgármester ezen a téren is javulást vár. Idén még további 20-30 cég bejegyzésére számítanak, folyamatosan érkeznek a megkeresések. Az iparűzési adó a különböző költségekkel csökkentett árbevétel 2%-a, amely egy nagyobb cég esetén akár milliós nagyságrendű is lehet, ezért lehet vonzó alternatíva a vállalkozások számára a székhely áthelyezése. „Sajnos azonban úgy néz ki, hogy módosulni fog a törvény, és megszűnik ez a lehetőség az önkormányzatok számára” – tette hozzá Kovács József.

Korábbi csábítások

A község 2008-ban már előrukkolt egy nagyszabású lakosságbővítő tervvel: társasházakat épített olyan családoknak, akik óvodás korú gyermeket nevelnek. Három év alatt 16 család 56 gyermekkel költözött a településre, többségükben önkormányzati lakásokba. Itt két évig ingyen laktak, utána pedig kedvezményes bérleti díjat fizetnek, de akadtak olyanok is, akik támogatással saját lakás építésébe fogtak.

Komlóska – minden lakosra három teherautó jut

Komlóska község 2008-ban hirdette meg a befektetőtoborzást, mivel az állam szinte teljesen kivonult a település finanszírozásából. Több hónapban is előfordult, hogy az önkormányzat semmi pénzt sem kapott a saját fenntartására.

„Ezért meg kellett találni az önfenntartás lehetőségét. 2008-ban hirdettük meg a programot, jelenleg a betelepült vállalkozásoknak köszönhetően már az egyéb bevételek az önkormányzat működésének 90%-át fedezik, és csak 10% származik állami támogatásból. Tavalyi költségvetésünk 86 millió forintot tett ki” – mondta el kérdésünkre Köteles László polgármester.A vállalkozóbarát környezetről elmondta, hogy iparűzési, idegenforgalmi és épületadó soha nem is volt kivetve, 2010-ben pedig eltörölték a kommunális adót is. „Ez mindenkinek megéri. A vállalkozások jelentős megtakarítást érnek el, mi pedig a befizetett gépjárműadókból és egyéb adományokból fenntartjuk a települést. Sok, a válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozás a felszámolás vagy csőd helyett inkább a költségeik csökkentését választotta” – fejtette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a gépkocsiadók mellett a vállalkozások a helyi alapítványt és közösséget is támogatják.A 325 fős településen 100 cég székhelye van bejegyezve, tevékenységi körük széles skálát fed le: építőipar, szállítmányozási vagy akár ügynöki profilú is akad közöttük. Elsősorban olyan vállalatok választották a falut, amelyek tevékenysége nem helyhez kötött. A polgármester reményei szerint ez tovább fog fejlődni, amint a tervezett ipari park és logisztikai bázis is megépül, a projekt jelenleg a pályázati forráslehetőségek keresésének fázisában van. A faluban egyébként teljes mértékben sikerült felszámolni a munkanélküliséget, a betelepített vállalkozások mellett különböző közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően.

Más települések is kaptak már az alkalmon. A Pest megyei Csővár község inkubátorház jellegű projektjének keretében valóságos reklámkampányt indított a cégek székhelyének áthelyezésére. Weboldalukon arra buzdítják a vállalkozókat, hogy legálisan kerüljék el az adófizetést, vidéki telephellyel pedig különböző pályázatok esetén nagyobb arányú támogatást nyerhetnek. Külön erre szakosodott székhelyszolgáltatást vezettek be, amennyiben egy meghatározott irodaépületbe helyezik telephelyüket a cégek. A szolgáltatóházban virtuális titkárság is üzemel, ahol a recepciósok a cégtulajdonos nevében válaszolják meg hívásaikat, de a cégalapítással járó ügyvédi költségeket is állják. A szolgáltatásokat csomagban lehet igénybe venni.

Romániában?

Pál-Antal Ildikó adószakértő kérdésünkre elmondta, hogy Romániában az önkormányzatok hatáskörében levő legjelentősebb illetékek az épület- és telekadó. Az épületadó alsó és felső értékhatárát kormányrendelet szabályozza, így azt nem lehet teljesen eltörölni. Például az épületek esetében a keret 0,25% és 1,5%, illetve 5 és 10%, ha nem aktualizálódik 3 évente az épület leltári értéke. „Tehát az önkormányzat csak azt teheti meg, hogy az alsó limitre állítja be az adó mértékét. Nálunk iparűzési adó nincs, viszont az idegenforgalom ösztönzését elősegíthetné a szállodai illeték (taxa hoteliera) mérséklése. Ennek bevezetése vagy eltörlése kizárólag önkormányzati döntés, amúgy ennek a mértéke 0,5% és 5% között mozoghat” – mondta az adószakértő. Egyébként az önkormányzatok gyakran számolnak fel kedvezményeket, amennyiben a cégek korábban, vagy teljes egészében befizetik a helyi adókat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!