Európai vagy fejlődő állambeli lesz az új IMF-elnök?

2011. május 24. – 05:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kérdés, hogy sikerül-e szakítani a hagyományokkal, miszerint az IMF elnöke európai, a Világbanké pedig amerikai legyen. Hiszen a feltörekvő országok súlya egyre jelentősebb.

Ausztrália és Dél-Afrika Trevor Manuel volt dél-afrikai pénzügyminisztert látná szivesen az Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén, Európa jelöltje Christine Lagarde francia gazdasági, pénzügyi és ipari miniszter.

Európa hajthatatlan

Angela Merkel kancellár után hétfőn Wolfgang Schauble pénzügyminiszter is megerősítette, hogy a német kormány a francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde kinevezését támogatja a IMF élére. Maga a kancellár már korábban többször utalt rá: elengedhetetlennek tekinti, hogy a jelenlegi helyzetben, az euróválság közepette ismét európai személyiség kerüljön az IMF élére.

A német üzleti körök lapja, a Handelsblatt hétfői kommentárjában úgy vélekedett: noha a jövőt illetően egyáltalán nem lehet arra számítani, hogy az IMF vezetője automatikusan európai, a Világbanké pedig amerikai lesz, ma mégis sokminden indokolja, hogy Strauss-Kahn utóda európai legyen, sőt lehetőség szerint olyasvalaki, aki egy euróövezeti tagállamot képvisel. A lap a többi között emlékeztet arra, hogy az IMF a súlyos adósságválsággal küszködő euróövezeti tagállamok, köztük elsősorban Görögország és Portugália megsegítésének egyik fő oszlopa, a segélyek nagy részét finanszírozza, és ezáltal tehermentesíti a tagországok – köztük Németország – költségvetését. Christine Lagarde ezért mindenekelőtt Németország számára jelenthet biztosítékot arra, hogy az IMF az EU oldalán továbbra is kiáll az euróövezet stabilizálása mellett, mégpedig pénzügyileg is.A Handelsblatt utal arra, hogy a francia pénzügyminiszter mindeddig jelentős szerepet játszott az euróválság kezelésében, ismeri a probléma minden részletét. Az újság érvként hozta fel azt is, hogy Christine Lagarde nő. Azaz – mint fogalmazott – a nemek közötti egyenjogúság szép és az egész világra kiterjedő jelképe lenne, ha a globális pénzügyek egyik legfontosabb intézményét egy nő vezetné. Lagarde-nak azonban természetesen nem azért kellene vezetni a valutaalapot, mert nő, hanem azért, mert nála nincs jobb jelölt – írta a Handelsblatt.

A brit kormány is a francia pénzügyminiszter IMF – vezérigazgatói kinevezését támogatja. Christine Lagarde mindemellett erőteljesen támogatja az olyan típusú költségvetési takarékossági intézkedéseket, amelyek Nagy-Britannia szerint is szükségesek a világ vezető gazdaságainak teljes rendbetételéhez – tette hozzá a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció pénzügyminisztere. Osborne nyilatkozata nyomán teljesen valószínűtlenné vált, hogy Gordon Brown volt munkáspárti brit miniszterelnök – az egyetlen, korábban sokak által esélyesnek tartott brit jelölt – kerüljön az IMF élére.

Fejlődő országok startolnak

Azonban az IMF több tagállama is – a szervezet reformjának részeként – a fejlődő gazdaságok szavazati arányának további emelését és egy ilyen országból származó vezérigazgató kinevezését szorgalmazza.Ezeket a törekvéseket látszik támogatni Angel Gurría , a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára is.„Itt az idő, hogy szakítsunk ezzel a hagyománnyal. A fejlett gazdaságok 2030-ra a világ GDP-jének kevesebb, mint 50 százalékát adják majd és a nemzetközi szervezetek vezetésében tükröződnie kell ennek a folyamatnak” – érvelt a gazdasági szervezet mexikói vezetője. A megüresedett helyre elsőként Mexikó jelezte, hogy jelöltet küldene Agustin Carstens , a központi bank elnökének személyében.Amerikai, japán és kínai politikusok a nyílt és gyors jelölési folyamat mellett szólaltak fel és kiemelték, hogy a legfontosabb, hogy az új vezérigazgató alkalmas legyen a feladat betöltésére. Oroszország és több korábbi szovjet állam is a kazah jegybankelnök, Grigoríj Marcsenkó támogatását jelezte.A találgatások közepette azonban továbbra is úgy tűnik, hogy a francia pénzügyminiszter lehet a befutó. A Reutersnek nyilatkozó washingtoni források szerint Amerika kész támogatni egy európai jelöltet, és egy európai forrás arról számolt be, hogy Peking is hajlandó Lagarde jelölése mögé állni.Márpedig az Európai Gazdasági Térség tagállamai és az Amerikai Egyesült Államok együttesen az IMF kormányzótanácsában még mindig a szavazatok több mint 50 százalékával rendelkezik, így – amennyiben létrejön az európai konszenzus, és Washington hivatalosan is rábólint – semmi sem akadályozhatja meg, hogy Lagarde legyen az IMF új vezérigazgatója. (capital.ro, mti)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!