Merre halad az RMDSZ gazdasági programja?

2011. május 20. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Radikális és azonnali gazdaságélénkítő intézkedéseket sürgetett kongresszusán az RMDSZ. Ezek gyakorlatba ültetéséről Gyerkó Lászlót, a szenátus gazdasági, ipari és szolgáltatások bizottságának tagját kérdeztük.

Az RMDSZ február végi kongresszusán radikális és azonnali gazdaságélénkítő intézkedéseket sürgetett. Az akkor elfogadott tervezet szerint Románia gazdaságpolitikájának három meghatározó eleme lesz: az egyensúly megteremtése, a fenntartható, dinamikus növekedés és a növekvő foglalkoztatás. A foganatosított intézkedések a következők: – a foglalkoztatást terhelő adók és járulékok többlépcsős csökkentése, 2011 július 1-jétől – az adóeljárások és az adóadminisztráció radikális egyszerűsítése, az adónemek számának csökkentése 2012 január 1-jétől – a hazai mikro-, kis és közepes vállalkozások állami garanciájú, kedvezményes kamatozású hitelekhez juttatása 2011 július 1-jétől – a hazai és uniós pályázati eljárások egyszerűsítése, a támogatási forrásokhoz való jutás könnyítésével és felgyorsításával – a piaci monopolhelyzetek, a kartellszerű működés felszámolása, a korrupció és az adóelkerülés visszaszorítása. A program intézkedéseinek gyakorlatba ültetéséről Gyerkó László , a szenátus gazdasági, ipari és szolgáltatások bizottságának tagja kérdésünkre elmondta: „Az RMDSZ gazdasági tanácsa fogja részleteiben kidolgozni a programot, jelenleg a munkacsoportok alakulásának fázisában vagyunk. Ezek a csoportok három, a pénzügyi, a vállalkozások és EU-s pályázatok területekre fognak koncentrálni” – fejtette ki Gyerkó.

A TB járulék csökkentéséhez most is ragaszkodik az RMDSZ, csupán az időpont fog előreláthatóan eltolódni.„A járulék mérséklése a jövő év elején várható. A költségvetés most nem bírná meg ezt a fiskális lazítást, azonban július végére néhány konkrét javaslatot fogunk előterjeszteni az adózással kapcsolatban. Ezeket a munkacsoportok fogják kidolgozni, és elsősorban a kis- és középvállalkozási szektor, illetve a banki szféra tevékenységének a serkentésére összpontosítanak” – fogalmazott a gazdasági bizottsági tag. Az adminisztráció és bürokrácia csökkentése pedig továbbra is cél, de ez nem csak az RMDSZ, hanem az egész koalíció feladata lesz, folyamatos munkát igényel, nem lehet egyik hónapról a másikra véghezvinni. Ennek érdekében már történtek könnyítések: bevezetésre kerül az egységes adónyilatkozat, jövő év elejétől pedig elektronikusan fizethetik a cégek az adókat. A következő programpont a forráshoz való jutás megkönnyítése. Gyerkó László elmondása szerint regionális szinten jól működik a garanciaalap, a projektek finanszírozási kockázatának 50%-át át szokta vállalni. Azonban az állami garanciavállalás elérése nehézkes, mert ehhez Brüsszelel történő egyeztetés is szükséges.A pályázati eljárások egyszerűsítéséről már több törvénytervezet született, ezek célja elsősorban, hogy az elbírálás folyamata megrövidüljön. A monopolhelyzetek leginkább a kereskedelmi szektorban jelentenek veszélyt, ugyanis a nagy üzletláncok domináns pozíciója háttérbe szorítják a kistermelőket. Mivel a hipermarketek külföldi vállalatok, működésükre a hatékonyabb és szigorúbb ellenőrzésen keresztül lehet hatni, ez pedig a versenytanács feladata. „Az utóbbi hónapokban az intézmény megerősítette az ellenőrzéseket, fokozott figyelmet szentel a szegmens problémáinak” – mondta Gyerkó. Ehhez kapcsolódik például a sörtermelő kisvállalatok állami támogatása is, amelyet az EU-val is sikerült elfogadtatni. A támogatás így ellensúlyozná a nagytermelők piaci nyomását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!