Semmiből milliós üzlet, 3 év alatt

2011. május 11. – 04:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sipos Zsolt egy vállalaltirányítási szoftver (ERP) egyedüli forgalmazója Romániában, cége három városban tevékenykedik. A potenciál pedig óriási.

Név: Sipos Zsolt Lakhely: Szatmárnémeti / Debrecen Munkahely: Dyntell Romania ügyvezető igazgatója Email: [email protected]ám: 0749 157 653Weboldal: www.sistemerp.ro

Sárkány Yvette ajánlatára sorozatunk következő interjúalanya Sipos Zsolt , aki 2008-ban egy ERP szoftvert hozott be Romániába, az üzlet dinamikusan fejlődik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy azóta a magyarországi anyavállalat már egy svájci befektetési csoport tulajdonába került.

Hogy indult a vállalkozás?

– Az egész Debrecenben kezdődött, ott ismertem meg a Pannonszoftver Kft. tulajdonosát, akivel közösen kitaláltuk, hogy jó lenne a cég által fejlesztett szoftvereket Romániában is értékesíteni. A Pannonszoftver 1998 óta foglalkozik vállalatirányítási rendszerek fejlesztésével, ezt a saját fejlesztésű szoftvert kellett lokalizálni és adoptálni a román piaci igényekhez. 2008-ban megalapítottam a saját cégemet, és ezen keresztül kezdtük el a romániai terjeszkedést. Gyakorlatilag a szoftver kizárólagos forgalmazója vagyok Romániában, én hoztam be a programot. Nemrég az anyacéget felvásárolta a Dyntell svájci befektetői csoport, így a hazai cég Dyntell Romania név alatt fog futni.

Mi a tervetek a közeljövőre nézve?

– A következő 3 évben szeretnénk a hazai piac egyik meghatározó ERP szolgáltatójává válni, legalábbis egy olyan cég lenni, akit érdemes megnézni vásárlás előtt. Ezt a célt teljesen elérhetőnek tartom, mivel egy nagy tudású, könnyen paraméterezhető és testreszabható rendszert kínálunk. Nem az ügyfelek alkalmazkodnak egy rendszerhez, hanem a mi rendszerünket szabjuk testre minden ügyfél számára. A mottónk: „Az ön cége más mint a többi...”. Segítünk megtartani minden cég egyedi ügyvitelét, mert lehet, hogy pont ez az, ami megkülönbözteti őket a konkurenciától.

Miért találtad úgy, hogy az ERP rendszereknek Romániában is van piaca?

– Tartottunk egy kis piackutatást, és arra jutottunk, hogy Romániában még elég nagy a nyitott piac, sokan még Excelben dolgoznak, vagy kis dobozos megoldásokat használnak, amelyeket már rég kinőttek. Emellett jó ötletnek tűnt a magyarországi piaccal összevetve is, amely már sokkal telítetteb hasonló megoldásokkal.

Hogyan becsülöd, mennyivel fog bővülni az elkövetkező években ez a piac Romániában?

– Romániában körülbelül 100 millió eurót költenek évente ERP rendszerekre a cégek, szóval elég nagy piacról van szó. Ehhez hozzájön még az is, hogy az Európai Unió támogatja a hasonló szoftverek beszerzését, így a potenciális ügyfelek könnyen finanszírozni tudják majd a befektetéseiket.

Milyen pályázat keretében támogathatóak ezek a szoftver-beszerzések?

– Kis- és közepes vállalkozások közül – a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégeken kívül – bárki pályázhat. Egy lezárt év szükséges, 2010-re profitot kell felmutatni, illetve nem lehet tartozása az állam felé. A POS CCE 3.3.1 pályázat támogatott része 8 ezer eurótól kb. 200 ezer euróig terjed, ez a 75%-át teheti ki a projekt értékének. A legtöbb 15000–30000 euró között mozog, de olyan is van, aki kihasználja a teljes keretet.

Mennyibe kerül egy ERP rendszer bevezetése?

– A cég méretétől, profiljától függ. Ha nem pályázat útján tesz szert ilyen szoftverre, a vállalkozó bérelheti, lízingelheti, vagy akár készpénzzel is megvásárolhatja a programot. Egyszerűbbeket 3000 euróért már meg lehet vásárolni, a komplexebbek 7-8000 euróba kerülnek, ezekbe már könyvelési modulok is tartozhatnak.

Miért pont ebbe kezdtél bele? Mivel foglalkoztál ezelőtt?

– Debrecenben végeztem az egyetemet, és egyik tanárom cégéhez még másodévesen bedolgoztam, a többi már jött magától. Mással ezelőtt még nem foglalkoztam, két éve fejeztem be az egyetemet.

Milyen egyetemet végeztél?

– Agrár és gazdálkodástudományok centruma – informatikus agrármérnök szakot. Ez körülbelül 20%-ban agrárt, 40%-ban közgázt és 40%-ban informatikát jelentett.

Jelenleg hol élsz?

– Legtöbbet még Debrecenben vagyok, de sokat utazom: Szatmárnémeti, Kolozsvár, Nagyvárad, Bukarest, attól függően, hogy hova hívnak.

Mekkora kezdeti beruházás kellett az elinduláshoz, mennyiben segített téged a magyarországi partnervállalat?

– Gyakorlatilag a nullából indultunk és szépen lassan építettük ki a romániai értékesítést. Indulótőkere nem nagyon volt szükségünk, a know-how és a saját rendszer megvolt, a programot le kellett fordítani és átalakítani a romániai törvényeknek megfelelően.

Eddig hány rendszert sikerült bevezetni Romániában?

– Körülbelül 15 jelentősebb ügyfelünk van, és még 10, aki az EU-s pályázatokat várja. A cégek sokféle tevékenységet végeznek, mint kereskedelem, gyártás, szolgáltatás.

Hogyan találnak rátok az ügyfelek?

– A mai világban az egyik leghatékonyabb marketingcsatorna az internet. Hírlevelek, fizetett adwords hirdetések, google, valamint nagyon fontos még az ismeretségi tőke, tehát a viszonteladók. Ez lehet akár egy hardweres cég, vagy egyik ügyfelünk, aki beajánl minket.

Miért vagytok jobbak, mint a piacon lévő hasonló szolgáltatást nyújtó cégek?

– Egy nagy tapasztalattal rendelkező cég áll a hátunk mögött, aki saját erőből fejlesztett ki egy könnyen paraméterezhető és testreszabható rendszert. Legnagyobb erősségünk pont az alkalmazkodóképesség lenne, ugyanis minden ügyfelünknek eltérő igényei vannak.

Jelenleg a romániai cég milyen modulokat tud bevezetni?

– Egy integrált rendszerünk van, amit attól függően állítunk be, hogy mit kér az ügyfél. Lehet csak 1-2 modul (gyártás, értékesítés, stb.), vagy akár a fullos ERP is.

Hogyan történik egy bevezetés, mennyi ideig tart? Vannak sablonok, vagy először feltérképezitek a cég működését, majd készítetek hozzá egy rendszert? Mire kell figyelni ilyen „feltérképezések” során?

– Maga a bevezetés 3-6 hónap, de akár egy évig is eltarthat, ez nagyon kliensfüggő. Legelső lépésben felmérjük a cég pontos igényeit, elkezdjük beállítgatni a rendszert, és ha kell, testreszabásokat is eszközölünk. Ebből összeáll egy prototípus rendszer, amit még sokat kell tesztelni, finomítani, párhuzamosan pedig még a régi rendszer fut. Ha mindenki rábólint, indulhat az éles üzem, amit még egy jó darabig felügyelünk. Nagyon vigyázni kell az olyan vezetőkkel, akik azt állítják, hogy teljesen átlátják a cég működését, könnyen rossz irányba vihetik el a dolgokat. Nagyon fontos, hogy a cég minden dolgozójával egyeztessünk, aki a rendszert használni fogja, mert mindenkinek más a fontos.

Miért volt szükség a svájci befektetési csoport felvásárlására? Ők fedeztek fel titeket, vagy ti kerestétek meg őket?

– Ők találtak meg minket, és az anyacég tulajdonosait valahogy sikerült meggyőzniük, hogy ne tulajdonosként, hanem csak igazgatóként folytassák. Viccet félretéve: ez mindenkinek jól jött. Sokkal stabilabb lábakon állunk így, ami vevői szempontból is fontos.

Jelenleg hány alkalmazottad van, ezek hogy oszlanak meg a városok között?

– Magyarországon van a fejlesztés és a support (karbantartás), ott kb. 50 ember dolgozik. Romániában jelenleg 4-en vagyunk, plusz még a partnerek, viszonteladók. Szatmárnémetiben egy személy, Kolozsváron kettő, Bukarestben szintén egy személy dolgozik. Irodákra nincs szükségünk, mert mi kell a cégek székhelyére mennünk, a helyszínen történik a feltérképezés és telepítés.

Esetleg tervezitek, hogy a fejlesztést is áthozzátok Romániába, és lassacskán teljesen önálló módon működjetek?

– Nem tervezzük egyelőre. Volt egy próbálkozás, de végül abban maradtunk, hogy a fejlesztés marad az anyacégnél.

Miért pont ebben a három városban tevékenykedtek?

– Szatmárnémetiből származom, és a határmentén kezdtünk el terjeszkedni. Kolozsvár Erdély gazdasági központja, nyilvánvaló volt tehát, hogy ott jelen kell lennünk. Bukarest fővárosként megint szintén csomópontként szolgál.

Mennyi időt töltesz el utazással?

– Nagyon sokat vagyok úton, van, hogy napi 8-10 órát is vezetek munka mellett.

Melyik városban szeretsz a legjobban lenni?

– Kolozsvárt szeretem, sok az ismerős. De amúgy nincs ilyen ranglistám.

Mi az, ami szerinted az üzleti életben elengedhetetlen vállalkozói tulajdonság?

– A mi részünkről talán az őszinteség, az ügyfelek részéről pedig a bizalom.

Mennyi szabadidőd van, mivel szereted tölteni?

– Majdnem semmi, előfordul, hogy szombaton és vasárnap is dolgozom.

Ki a példaképed?

– Nehéz kérdés. Példaképem nem igazán van, inkább csak nagyon tisztelem azokat az embereket, akik a semmiből nagy dolgokat hoztak létre.

Miért tartod magad jó főnöknek, és miért nem?

– Fejlesztőként kezdtem, értékesítőként és tanácsadóként még most is aktívan tevékenykedem. Legfontosabb szerintem, hogy értsen az ember a szakmájához, minden munkát meg kell tapasztalni, hogy minél nagyobb rálátásunk legyen rá. Másik része az emberismeret és a konfliktuskezelés. De nem tartom magam jó főnöknek, csak próbálok jó ember lenni.

Hogyan választod ki az embereidet? Mi az a három szempont, amit mindenképp szem előtt tartasz?

Egy értékesítőnél fontos a megjelenés és a tapasztalat, még ha ezt nem is az informatika területén szerezte. Fontos, hogy jó emberismerő legyen, és tudnia kell irányítani a beszélgetést, ez már inkább pszichológia. Az értékesítő a „vadász” típus, aki szeret úton lenni, szeret emberekkel találkozni. Egy tanácsadónál inkább a lexikális tudás számít, itt sem elsősorban az informatika, hanem az üzleti folyamatok átlátása az elsődleges.

Mi szerettél volna lenni gyermekkorodban?

– Kezdetektől lenyűgözött a számítástechnika. Talán 6. osztályos koromban kaptam meg az első gépemet, gimnáziumban is informatikát választottam, és ezen a vonalon haladtam tovább az egyetemen is. Elég céltudatosan ráálltam az IT-re.

Milyen rádiót szoktál hallgatni?

– Kereskedelmi rádiókat, attól függően, hogy éppen hol járok.

Ki a kedvenc zeneszerződ, együttesed?

– Nincs ilyen, mindent meghallgatok.

Mi az a három tárgy, ami nélkülkül nem tudnád elképzelni a napot?

– Autó, laptop, telefon.

Hogy néz ki egy napod?

– Többféle variáció van. Vagy épp Debrecenben vagyok és az irodában rendezgetem a lemaradásaimat, vagy úton vagyok és potenciális ügyfeleknek bemutatózok. Harmadik lehetőségként a meglévő ügyfeleknél vagyok és bevezetem, vagy felügyelem a rendszer bevezetését.

Hány órát alszol, hányat dolgozol egy nap?

– 6-7 órát alszom, 8-12 órát dolgozom, változó.

Sportolsz?

– Sajnos ritkán van időm, úszni szeretek járni, amikor kitelik az időmből.

Hova mész nyaralni idén nyáron?

– Tervezgetjük. Talán Horvátország.

Milyen nyelveket beszélsz?

– Magyar, román, angol.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!