Hogyan lehet alkalmazott nélkül milliós bizniszt létrehozni?

2011. május 6. – 05:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2009-ben alakult, legnagyobb forgalmat lebonyolító cégek nagyrésze nulla, vagy csak néhány alkalmazottal dolgozik. Az erősen nyereséges cégek pedig egyszer csak eltűntek.

A válság kezdete óta megalakult, nagyforgalmú vállalatok legnagyobb részének hátterében már létező cég áll, vagy tevékenységének mibenléte igencsak megkérdőjelezhető. A Capital összeállított egy toplistát a legnagyobb bevétellel rendelkező frissen alakult cégekről.

Az Országos Cégjegyzék adatai szerint az Asuda Impex a legeredményesebb válság start-up. Ez 2009-ben jött létre Voluntari településen, és csupán öt alkalmazottal, gyümölcs és zöldségtermesztést folytatva 137 millió lejes árbevételt, illetve 51 ezer lejes bruttó nyereséget ért el. Ugyanebben az irodában tevékenykedik még a Bana Trading Logistics SRL is, amely működésének első évében 32 millió lejes forgalmat bonyolított le – nulla alkalmazottal, ugyancsak zöldség- és gyümölcskeresdedelemből. Voluntari település egy másik utcájában van a székhelye a Ramstorg Fruct nak, amely 2009-ben 37 millió lejes árbevételt könyvelt el, mellette tevékenykedik a Maxim Gorki , amely alkalmazott nélkül is képes volt 31 millió lejes forgalmat generálni. A bevétel nagyságának függvényében kialakított 50-es toplistában szereplő vállalatok több mint fele 5-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztat, legtöbbjük pedig nagykereskedéssel, terjesztéssel, közvetítéssel foglalkozik, közkedveltek a zöldség-gyümölcs, gabona, üzemanyag, illetve ipari alapanyag profilok. A Capital összegzése szerint más cégek tevékenysége is kérdőjeleket vethet fel. Például két vállalat ( Acord Financial Trading Exim SRL és Creative Platinum Finance SRL ) székhelye megegyezik, az egyiknek 78,4, a másiknak 78,2 millió lejes árbevétele keletkezett 2009-ben, és egyik sem foglalkoztatott egyetlen személyt sem.

Csoportban könnyebb?

Az utóbb két év tapasztalatai szerint kevés vállalkozó volt hajlandó nagyobb hozzáadott értéket teremtő tevékenységbe belefogni. Egyike ezeknek a Steinel Electronic Curtea de Argeşből, amely 122 millió lejes forgalom mellett 9,8 millió lejes bruttó profitot termelt, átlagosan 750 alkalmazottal. A cég szóvivője szerint szerencséjük van, mert egy német csoporthoz tartoznak, amely átadta a szükséges know-how-t, és átveszi, amit megtermelnek. A brassói Silnef MG 109 millió lejes bevételt szerzett, 400 ezer lejes nyereség mellett. Az eredményét az első évben 282 alkalmazott segítségével érte el. A vállalat az újrahasznosításban dolgozik, egy régóta ebben a szegmensben tevékenykedő csoport tagjaként azonban szintén nem okoz meglepetést a jó eredmény.

Rejtélyes csődök

A topban több olyan cég is szerepel, amelyek röviddel megalakulásuk után csődbe mentek, noha ez eredményeikből nem következett. Kettő mögött a sajtóhírek szerint Liviu Luca , Sorin Ovidiu Vântu üzlettársa áll. A PSV Industries SA -t Ploieştiben, 2009 január 29-én jegyezték be, fő tevékenysége kőolaj és földgáz kitermelésével járó szolgáltatások nyújtása. A Civind Condexpert SA -t ugyancsak január 29-én hozták létre Blejoiban, tevékenysége pedig építőipari szolgáltatásokban merült ki.

A PSV Industries 99%-ban a PSV Company -hoz (régi Petromservice) tartozik, 2009-ben 21,5 millió lejes árbevételét és 2,5 millió lejes bruttó nyereségét 250 alkalmazottal érte el. A Civind Condexpertet szintén a PSV Company tulajdonolja, 2009-ben 33,6 millió lejes forgalmat bonyolított le, 154 ezer lejes nyereséget elkönyvelve, ebben az évben 210 személyt foglalkoztott. A jó eredmények dacára tavaly ősszel, közel egyidőben mind a két vállalat fizetésképtelenné vált, majd csődbe jutott. Hasonlóan érdekes a craiovai Velmig SRL esete is, amely 44,7 millió lejes forgalma és 7,7 millió lejes nyeresége mellett fizetésképtelenné vált. Ugyanígy a Temes megyében márciusban alapított VT Manufacturing Center is 29,6 millió lejes bevétel és 126 ezer lejes nyereség mellett júliusban már lehúzta a rolót, 700 alkalmazottját pedig elbocsátotta. Gazdasági szakemberek szerint ilyen esetekben olyan vállalatokról lehet szó, amelyeket azért hoztak létre, hogy díjakat és kenőpénzt bevételezzenek általuk, majd hirtelen eltüntessék őket. Emellett „szivacscégként” is működhetnek, amelyek egy hazai cégtől felszívják a pénzt, majd egy offshore-hoz utalják azt. Az adóhivatal ugyanis – a Capitalban megszólalt szakértő szerint – kevésbé gyanakvó, ha belföldi pénzátutalásról van szó. Ilyenkor először egy romániai, frissen született céghez küldik a pénzt, amely aztán továbbküldi a határon túlra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!