Dél-Kelet Ázsia, ahol még virágoznak a dohányültetvények

2011. április 7. – 08:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Könnyű és szabályozatlan piacot jelentenek a térség országai, ahol a dohánymonopóliumok vígan terjeszkednek. Hiszen még kevés nő cigarettázik.

A szabályozások erősítése és a dohányzás elleni kampányok a gazdag országokban fokozatosan visszahúzzák a dohányvállalatok jövedelmét. Azonban az olyan fejlődő államokban, mint Kína és India, a kormányok támogatják a belföldi cégeket a nyugati dohánygyártókkal szemben. A dohányipar számára ezért már csak kevés valódi növekedési potenciállal rendelkező piac maradt, ahol még kihasználható a szabályozás alacsony foka. A következő évszázadban Dél-Kelet Ázsia tűnik a legígéretesebbnek ebből a szempontból.

Indonézia és a Fülöp-szigetek a dohányipar paradicsoma?

A térségen belül Indonézia a 238 millió, és a Fülöp-szigetek a maga 96 millió fős lakosságával valóságos arany tojást tojó tyúkot jelentenek a gyártók számára. Indonéziában rendkívül alacsony a szabályozás mértéke, emellett az ország egyike annak a néhány ázsiai államnak, ahol nem ratifikálták az Egészségügyi Világszervezet erre vonatkozó szerződését. Burjánzik a cigaretta reklámozás, minden negyedik 13-15 éves gyermek dohányzik. Tavaly egy két éves láncdohányos indonéziai gyermekről készült YouTube videó söpört végig nyugaton, felháborodást szítva az egészségügyi lobbicsoportoknál.

Az indonéziai kormányzati bevételek 10%-át a dohánytermesztés és értékesítés adja, és milliók számára teremt munkahelyet. Roger Quarles , a Dohánytermesztők Nemzetközi Szövetségének elnöke kiemelte, hogy a kormány prioritása, hogy ezek a személyek továbbra is megtarthassák állásukat, még ha alacsony képzettségi szinttel is rendelkeznek. A dohányipar zsugorodása tehát a legkevésbé sem kívánt jelenség lenne Indonéziában.

Dohánymonopóliumok uralma

A helyi piacokon a legnagyobb nyugati cégek vannak jelen. A Philip Morris 2005-ben 5 milliárd dollárért vásárolta meg az indonéziai Sampoerna vállalatot, jelenleg pedig a piac 30%-át tartja ellenőrzése alatt. A British American Tobacco 2009-ben vásárolta meg a Bentoel 85%-át 500 millió dollárért. Mindkét vállalat forgalma növekedett tavaly, egy jakartai adatelemző cég pedig bevalotta, hogy egy dohányipari óriás felbérelte, hogy a közösségi oldalakon találja meg az indonéziai „trendsettereket”, akiket majd ösztönözni lehetne a brandjeik népszerűsítésére.

A Fülöp-szigetek piaca szintén ötvözi a növekedést és a gyenge szabályozást. Tavaly a helyi Philip Morris egyesült a Fortune Tobacco val, amely az alacsony és középjövedelmi osztály számára gyártott cigarettát. Jelenleg a két cég az 1,7 milliárd dolláros piac 90%-át uralja.

A forgalmazók növekedési potenciált látnak a női dohányzók alacsony arányában is. Dél-Kelet Ázsiában alig minden tizedik nő cigarettázik, szemben a férfiak 40-70%-os arányával. Vikram Pathania , a London School of Economics professzora szerint ez sokkal nagyobb rést jelent, mint Latin-Amerikában vagy Afrikában. Egy 2009-es, hét dél-kelet ázsiai országra kiterjedő felmérés szerint a Fülöp-szigeteken, Malajziában, Indonéziában és Vietnámban szignifikánsan megnövekedett a 16 év alatti lányok körében a dohányzók aránya. Indonéziában és a Fülöp-szigeteken például a cigarettát kis rúzsos dobozokban árusítják, amelyek így drága kozmetikumok képéhez társítják a dohánytermékeket.

Dél-Kelet Ázsiában viszonylag gyengék a dohányzásellenes lobbicsoportok, ugyanis az nagy vállalatok meghatározó hatalommal bírnak a térségben. A szegénységgel és munkanélküliséggel küzdő országok számára előnyösnek tűnhetnek azok az iparágak, amelyek viszonylag magas bevételt termelnek és sok munkahelyet teremtenek, azonban lassan ezen országok lakosai is felismerik a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kiadások súlyát.

Forrás: The Economist

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!