Hogyan találhatnak munkát a Nagyvárad és Debrecen térségében élő romák?

2011. április 1. – 08:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön lezárták azt a határon átnyúló projektet, amely a romák foglalkoztatásának esélyeit növelheti a régióban. Tanulság: van még mit fejlődni.

Március 31-én a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) székhelyén került sor „A romák munkaerőpiaci integrációjának elősegítése a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban” román-magyar határmenti Európai Uniós projekt összegző sajtótájékoztatójára. A 16 hónapos, 2009 decemberében indított projekt vezető partnere a PKE, magyarországi partnere pedig a debreceni Humán Fejlesztők Kollégiuma volt. Az összköltségvetés 105 522 euróra rúgott, a PKE része ebből 54 912 euró volt, amelyből 50 722 euró támogatást, 4190 euró önrészt tesz ki, a Humán Fejlesztők Kollégiumára 50 610 euró jutott, amelyből 45 291 euró támogatás volt, 5319 eurót pedig önrészként teremtettek elő. A tájékoztatón elmondták, hogy a most záruló projekt hangsúlyosan kutatási-fejlesztési jellegű volt, a kiválasztott Bihar és Hajdú-Bihar megyei roma közösségek felmérését követően konkrét megoldásokkal, kezdeményezésekkel segíti a Nagyvárad munkaerőpiaci vonzáskörzetében élő aktív korú roma munkakeresők elhelyezkedését.

Igénykeresés

A projekttel kapcsolatban felkerestük a magyarországi partnert is. A Humán Fejlesztők Kollégiumának (HFK) szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy Nagyváradon és környékén a közelmúltban jelentős infrastrukturális beruházások, munkaerőigényes fejlesztések indultak el. „Miközben a dinamikusan bővülő beruházásoknak magas a munkaerőigényük, a város foglalkoztatási vonzáskörzetében alig változott a hátrányos helyzetű, ezen belül roma származású munkanélküliek foglalkoztatási mutatója. Ennek okait keresve fogalmaztuk meg a projekt célját: felmérni a térségben élő roma származású munkanélküliek foglalkoztathatósági képességét, valamint javaslatokat kidolgozni a hiányzó készségek megszerzésének módjára. A munkaerő természetesen szabadon vándorolhat a határokon át, a legnagyobb problémát a magyarországi romák hiányzó nyelvtudása jelenti” – fogalmazott a szóvivő.

Következő kérdés a hogyan ?

A PKE programvezetőitől megtudtuk, hogy a projekt alapötlete a debreceni partnertől származott, aki a kelet-magyarországi Hosszúpályiban sikeres foglalkoztatási programot valósított meg, ennek köszönhetően roma asszonyoknak számítógépkezelői munkakörben sikerült elhelyezkedniük.

„A Roma Employment projekt kidolgozásánál kerülni próbáltuk a romák munkavállalásával kapcsolatos sablonokat, ezért az első és legfontosabb kutatási komponens a potenciális roma munkavállalók foglalkoztatási képességeinek felmérése volt” – mondták a program koordonátorai. A két határmenti megyéből Biharkeresztesen, Toldon, Fugyivásárhelyen, Köröskisjenőn és Nagyváradon tavaly összesen 300, különböző nemű, életkorú roma származású személyt mértek fel a Vienna Test System képességfelmérő teszt adaptált változatával munkamotiváció, képességek, monotonitás-tűrés, kétkéz-koordináció stb. terén. Ugyanezen a mintán komplex, kérdőíves életminőség-vizsgálatot is készítettek, további kutatási szakaszokat képeztek a szakértői és munkavállalói fókuszcsoportos interjúk és szakmai műhelyek.

„Szerveztünk három fókuscsoport-interjút és egy workshopot, ezek elsősorban a romák munkaerőpiaci esélyeiről szóltak. A meghívott szakértők, roma vezetők és munkaadók a roma

népesség alacsony iskolázottságáról, alapvető készségek hiányáról és egy meglehetősen erős munkahelyi diszkriminációról számoltak be. A romákat többnyire köztisztasági vállalatok alkalmazzák, hulladékgyűjtéssel foglalkoznak, építkezési segédmunkákat végeznek. Jellemző a feketemunka, amit elősegít a roma népesség tájékozatlansága: nem ismerik a jogaikat vagy a hivatalos munkaviszony előnyeit” – mondták a PKE projektvezetői.

Lényeges különbségek a határ két oldalán

A magyarországi és a romániai helyzet között markáns eltérések mutatkoztak: a Hajdú-Bihar megyében élő romák életkörülményei sokkal jobbak, életterük a nagyváradi és Nagyvárad környékeiknél kevésbé szegregált, jóval iskolázottabbak, rendelkeznek alapvető munkaerőpiaci jártassággal. A romániai határszélen ugyanakkor erőteljesen elkülönült, jóval hagyománycentrikusabb közösségeket találni, életszínvonaluk rendkívűl alacsony, sokan abszolút szegénységben, riasztó higiéniai körülmények között élnek. „Még mindig sok az írástudatlan illetve a funkcionális analfabéta, sokan még a nyolc általánost sem végezték el, érettségivel rendelkezőket a vizsgált személyek között alig találtunk. A nagymértékben eltérő szocializációs és társadalmi környezet megmutatkozik a vizsgált személyek alkalmasságában is, a biharkeresztesi és toldi közösségekben jelentősen nagyobb a szakmunkára képezhető személyek száma” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Biharkeresztesen és Toldon a felmért 100 résztvevő több, mint 60%-a rendelkezik a munkaerő-piacon szükséges alapkészségekkel (írás, olvasás, számolás, monotónia tűrés, két kéz koordináció, munkamotiváció), így foglakoztathatóságuk elsősorban a munkaerő-piac kínálatától függ. Ők sikeresek lehetnek átképző programokban is. A Nagyváradon és környékén élő romáknak viszont csak kevesebb, mint 30%-a rendelkezik ezekkel a készségekkel, nagy többségük ezeknek az alapkészségeknek a hiányában esélytelen a munkaerő-piacon, még a legalacsonyabb végzettséget, alapkészséget igénylő munkakörökben is. Számukra csupán a felzárkóztató programok elvégzése jelenthet esélyt.

„Nyilvánvaló, hogy a Bihar megyei közösségeket mindenekelőtt alapvető felzárkoztató programokba kell bevonni, és csak ezután érdemes konkrét szakképzési pogramokban gondolkodni” – tette hozzá a PKE szóvivője. A szociológusok végezetül felhívták a figyelmet a komplex, hosszú távú roma programok szükségességére, amelyeknek kulcseleme kellene legyen a kisgyerekkori integratív nevelés és a későbbi adaptációt segítő szocializációs közeg biztosítása, kezdve az óvodai játékok jellegétől, magyar-román gyerekek társaságától, illetve a tanulást támogató szülő magatartásától.

Hovatovább?

A felmérést követően Biharkeresztesen és Nagyváradon a projekt keretén belül állásbörzékre került sor, ezekre főként a foglalkoztatási teszteken részt vett személyek jelentkeztek. A munkavállalók segédmunkásokat kereső köztisztasági- és közterületfenntartási cégek, építkezési vállalkozások voltak. Az állásbörzék mellett a partnerek speciális roma felzárkoztató, alapozó és szakképzési programokat dolgoznak ki, a romák elhelyezkedését segítő foglalkoztatási adatbázist hoznak létre, Debrecenben és Nagyváradon tanácsadó szolgáltatásokat indítanak be.

„A program elsődleges célcsoportja nem az alacsony iskolázottságú, roma származású munkanélküli, hanem a foglalkoztatáspolitikai döntéshozó. A munkanélküliek elhelyezkedési esélyeit csak korlátozottan növeli a munkahelyek számának növekedése. Hosszabb távon a munkaerő képzése, képességeinek, készségeinek fejlesztése nyújt esélyt a tartós elhelyezkedésre. Ezért tartalmaz a program olyan egyéni képzési, felzárkózási tervet, amely a felmérés eredményeire támaszkodik. A foglalkoztatáspolitikai döntéshozók elé kerülő képzési tematikák bevezetésétől, fejlesztési tervek megvalósításától függ elsősorban a program eredményessége” – hangsúlyozták a magyarországi partnerek.

A romániai szervezők kiemelték, hogy szakképzési területeken olyan foglalkozásokat kerestek, amelyek tudásanyaga viszonylag rövid idő alatt megszerezhető, és kis befektetéssel egyéni vállalkozási formában folytatható. A több szinten folyó készségfejlesztést olyan alapmodul egészíti ki, amely a kulturális felzárkózást segíti. Ez az alapmodul egészségügyi, állampolgári, informatikai, munkavállalói és kulturális kommunikációs ismereteket tartalmaz. Elmondták továbbá, hogy a projektnek nem célja a szakképzési programok megvalósítása, konkrét képzések szervezése, csupán képzési, felzárkóztatási tematikákat dolgoztak ki. Ezeket a szakmai anyagokat egy foglalkoztatási útmutatóban átadják majd olyan illetékes intézményeknek, mint foglalkoztatási ügynökségek, képzési központok, roma szervezetek.

„A projekt távlati céljai között szerepel a régió jelentős roma közösségei életminőségének javítása, megvalósítható és eredményes fejlesztési-képzési stratégia kidolgozásával. A projekt eredményei bizonyítják, hogy a felnőttkorú aktív népességet megcélzó felzárkóztató képzések mellett kulcsfontosságú a gyerekek megfelelő oktatása (3-4 éves kortól) és egy olyan szocializációs környezet biztosítása számukra, ami a társadalmi és munkaerőpiaci integrációt szolgálja. A roma projektek gyakran széteső mozaikjáit is felhasználva komplex, hosszú távú programokat kellene összeállítani, ami túlmutat egy-egy politikai mandátumon vagy kormányzati cikluson” – vonták le a tanulságot a debreceni szervezők.

A 2007-2013-ig tartó Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programra mintegy 248 millió euró áll a két ország rendelkezésére, amely közösségi hozzájárulásból, a résztvevő tagállamok kormányzati hozzájárulásaiból, ill. a pályázók által biztosított önerőből tevődik össze. Ebből 211 millió eurót biztosít az Európai Regionális Fejlesztési Alap, míg a két ország társfinanszírozása megközelítőleg 37 millió eurót tesz ki. A 2007-2013-as programidőszak előkészítése 2006-ban kezdődött, melynek eredményeként az Európai Bizottság 2007 decemberében jóváhagyta a magyar-román operatív programot. A programmegvalósítás során elsőként elkészültek a programot szabályozó, az egyes szereplők feladatait és hatáskörét meghatározó alapdokumentumok, körvonalazódott a menedzsmentért és végrehajtásért felelős intézményrendszer. A program átfogó koordinációjáért az Irányító Hatóság és a román illetőségű Nemzeti Hatóság (Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium) mellett közös szervezetek felelnek, így a program Monitoring illetve Irányító Bizottsága valamint a Technikai Titkárság. Az együttműködési programban magyar részről Szabolcs–Szatmár–Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye vesz részt. Partnereik román részről a következő megyék: Szatmár, Bihar, Arad és Temes.Pályázhatnak többek között állami és önkormányzati intézmények, non-profit szervezetek, kistérségi társulások, fejlesztési ügynökségek, környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, nemzeti parkok, egyetemek, kamarák, alapítványok, egyesületek, turisztikai szervezetek és munkaügyi központok is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!