Kitöltési útmutató a személyi jövedelemadó bevalláshoz

2011. március 21. – 04:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hírhedt 200-as nyilatkozat kitöltése nem csak első látszatra tűnik bonyolultnak. Könyvelővel nyálaztuk át a rubrikákat.

Számos kérdés merülhet fel a személyi jövedelemadó nyilatkozat kitöltése során. Összegyűjtöttük, sorba rendeztük és megválaszoltuk a legfontosabbakat Kállay Péter könyvelő segítségével.

    Kik kell leadják a nyilatkozatot?

    – Szabadfoglalkozásúak, mint az orvosok, ügyvédek, közjegyzők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, mérlegképes könyvelők stb.

    – Valós pénzmozgást könyvelő egyéni vállalkozók (PFA)

    – Szerzői jogdíjból jövedelmet szerző személyek

    – Ingó- vagy ingatlan javakat bérbe adó személyek- Jogi személlyel nem rendelkező magánszemély-csoportosulások (például családi vállalkozások, együttműködési szerződés magánszemélyek között)- Értékpapír adásvételt bonyolító személyek- Valutákkal határidőre kereskedő személyek- Valós pénzmozgást követő (sistem real) mezőgazdasági tevékenységet végző személyek vagy társulások (ez utóbbi esetében a jövedelemnek az illető személyre eső tulajdonrészét kell bevallani a nyilatkozatban)- Minden olyan bizományi, jutaléki, meghatalmazási, ügynöki, civil szerződések, és könyvvizsgálatból, műszaki szakértői vizsgálatból, jogi szakértői vizsgálatból származó jövedelem esetében, amikor a jövedelem fizetője által viszzatartott adó nem végleges adó (10% volt visszatartva).

      Kik NEM kell leadják?

      – Akik csak bérből, nyugdíjból, külföldről (ezen személyek a 201-es nyilatkozatot kell letegyék), sportnyereményből, szerencsejátékból, osztalékból, kamatból, segélyből, örökségből, ösztöndíjból stb. származó jövedelemmel rendelkeznek

      – Jövedelemnorma (norma de venit) alapján adózó egyéni vállalkozók – kivételt képeznek azok, akik decemberben tették le a becsült jövedelmükről szóló nyilatkozatot, és még nem kapták meg az erre vonatkozó fizetési határozatot (decizie de plată)- Azok a személyek, akik ingó- vagy ingatlan bérbeadással foglalkoznak, de az ebből származó jövedelmet lejben bevételezik, és nem választották ki év elején valós pénzmozgás alapú rendszert (sistem real). Azonban azok a személyek, akik már 6, vagy annál több ingatlant adnak bérbe, még ha lejben is bevételezik az összeget, kötelezőek az előbb említett valós rendszert választani és ennek megfelelően letenni a nyilatkozatot – Amennyiben valakinek szerzői jogdíjból származik jövedelme, de a pénzt biztosító cég visszatartotta már a 16%-os jövedelemadót, nem kell letegye a 200-as bevallást. Idéntől ugyanis ha a cég 16%-ot fizetett a jogdíjas után, a szerződésben pedig le volt szögezve, hogy ez a végleges adó (impozit final), illetve a 205-ös nyilatkozatban is így jelentette le, akkor a kedvezményezettnek már nem kell letennie a 200-as nyilatkozatot – A civil szerződésből jövedelmet szerző személyek, ha a pénzt biztosító cég már visszatartotta a 16%-os jövedelemadót- Továbbá azon személyek, akik a mezőgazdasági terményüket szakosodott begyűjtőknek és ipari feloldogozóknak adják el – ebben az esetben a cégek 2%-os adót tartanak vissza ( 531/2003-as törvény, 74-es cikkely)

        Egyéb rendelkezések a nyilatkozat leadásával kapcsolatban

        – A leadási határidő május 15, aki addig nem adja le, 10-től 100 lejig terjedő büntetésre számíthat- Minden jövedelemforrást külön kell feltüntetni, például különböző ingatlanok bérbeadásából származó bevételeket külön kell kezelni. Kivétel: a szerzői jogdíjas szerződesekből származó jövedelmeket össze lehet vonni és az összeget egy mezőbe írni- Az értékpapír adásvétellel foglalkozó személyek a 200-as nyilatkozat mellett negyedévente le kell tegyék a 225-ös nyilatkozatot is. Ők a bevallásban el kell különítsék a januártól júliusig, illetve a júliustól decemberig szerzett nyereségüket vagy veszteségüket- Szerzői jogdíjasok a 200 mellett a 020 nyomtatványt is le kell tegyék- További hasznos infók itt , és itt .

          Lépésről lépésre

          Személyes adatok

          – Akármikor, akár több évre visszamenőlegesen is leadható a kijavított adónyilatkozat. Ebben az esetben a kitöltésnél X-szel be kell jelölni a „declaraţie rectificativă” mellett található négyzetet – A személyes adatoknál fontos, hogy a bankszámlaszám helyesen legyen megadva, illetve ne változzon gyakran, mert egy esetleges pénzvisszautaláskor ez bonyodalmat szülhet.

            Bevétel-kategória (categoria de venit)

            – A kereskedelmi (comerciale) rubrikát a PFA-sok kell bejelöljék- Amennyiben 5-nél több ingatlant, vagy ingóságot ad bérbe valaki, függetlenül a beszedett díj valutanemétől, a cedarea folosinţei bunurilor calificată în categoria venituri din activităţi independente mezőt kell bejelöljék- A cedarea folosinţei bunurilor rubrikát azok jelölik be, akik valutában bevételezik a bért, illetve akik lejben szabták ki az áraikat, de valós pénzmozgást (sistem realt) választották – A szabadfoglalkozásúak, a szerzői jogdíjasok, a valutakereskedők és a mezőgazdasági tevékenységet végzők a tevékenységükhöz illő rubrikákat kell bejelöljék- Az értékpapír-kereskedők a három feltüntetett időperiódusra kell lebontsák a jövedelmüket

              Nettó jövedelem meghatározásának módja (Determinarea venitului net)

              Valós pénzmozgás (sistem real): a PFA-k, szabadfoglalkozásúak, azok a bérbe adó személyek, akik valós pénzmozgást választottak ki, vagy törvényileg ez vonatkozik rájuk, illetve a mezőgazdasági tevékenységet végző személyek vagy társulások jelölik be. Ezekbe a kategóriákba tartozó személyek egyszerűsített könyvelést vezetnek a jövedelmeikről és a kiadásaikról. Az értékpapír- és valutakereskedők nem kell semmit sem kiválasszanak, mert ők a brókerektől és a befektető térsaságoktól kapott adatok alapján határozzák meg a jövedelmüket. – Átalányköltség (cote forfetare): a szerzői jogdíjból jövedelmet szerző személyek kétféle módon adózhatnak: január 31-ig, vagy a szerződés megkötését követő 15 napig kiválaszthatják, hogy valós pénzmozgás szerint adózzanak. Amennyiben ezt nem teszik meg, átalányköltség szerint adóznak és ezt jelölik be a nyilatkozatban. Valós pénzmozgás esetén a jövedelemszerzéshez közvetlenük kapcsolódó költségek leírhatóak, átalányköltség esetén a bruttó jövedelem 20%-át (júliusig 40%-ot) írhatják le adózandó jövedelmükből, amelynek majd 16%-át kell kifizetni jövedelemadóként. A valutában kapott bérjövedelem szintén az átalányköltség rendszere alá tartozik, amennyiben nem választották ki a valós pénzmozgást. – A jövedelemnorma (norma de venit) szerint csak a fent említett kivételes eset alá tartozó PFA-k adóznak.

                Tevékenységi forma (forma de organizare)

                – A nyilatkozat leadására köteles kategóriák egyéni (individual) adófizetők, kivéve, ha családi társulásról (asociere familială) vagy egyéb olyan csoportosulásról van szó, amelyek nem rendelkeznek jogi személyiséggel. Ilyen lehet például ügyvédi irodák esetén a „cabinete grupate”, vagy egyéni vállalkozók által kötött együttműködési szerződések. – Azok a PFA-k kell bejelöljék az átszervezést (reorganizare), akik tevékenységi kört, tehát CAEN kódot változtattak a múlt év folyamán. – Az adóügyi átláthatóság (regimul transparenţei fiscale) alá tartozó ügyvédek és cégfelszámolással és átszervezéssel foglalkozó szakemberek az ehhez tartozó rubrikát jelölik be. Ők kedvezményesen a kettős osztalék- és jövedelemadó helyett csak a 16%-os jövedelemadót kell kifizessenek.

                  Elsődleges tevékenység (obiectul principal de activitate)

                  – Azok kell kitöltsék, akik rendelkeznek CAEN kóddal: PFA-k és szabadfoglalkozásúak. Egy PFA-nak lehet több CAEN-je, egy elsődleges és több másodlagos. Ide az elsődlegest írja be, gond csak az, hogy több CAEN kód esetén, amikor leteszi a becsült jövedelméről szóló nyilatkozatát, akkor a pénzügy az összes CAEN után számolja az adózandó jövedelmet.

                    Székhely / bérbeadott ingóság vagy ingatlan adatai

                    – A bejegyzett székhelyet kell feltüntetni, vagy azt a címet, ahol elsősorban végzi az illető a tevékenységet. Szerzői jogdíjasok, valutások, értékpapírkereskedők akár az otthoni lakcímüket is beírhatják. Mezőgazdasági tevékenység végzésénél az kell szerepeljen, hogy milyen adminisztrációs egységhez tartozik a terület (város, község, falu stb.), bérbe adás esetén a kiadott ingatlan címét, ingóságnál (gépkocsi, traktor, hajó, mezőgazdasági gépek) pedig a típust, gyártási évet, nyilvántartási számot és az alváz sorozatszámát kell megadni.

                      Engedély / társasági szerződés / bérbe adási szerződés

                      – Azok kell kitöltsék, akiknek a tevékenysége be van jegyezve a cégjegyzékhez, ők a kapott okiraton található számot és dátumot kell feltüntessék a nyilatkozatban. Bérleti szerződés esetén a szerződés számát és a megkötés idejét kell szerepeltetni, a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok pedig az együttműködési szerződés iktatási számát kell feltüntessék.

                        A tevékenység kezdésének és végzésének dátuma

                        – Csak abban az esetben kell kitölteni, ha az év folyamán kezdődött, vagy fejeződött be a tevékenység. Bérbeadás esetén a szerződés megkötésének, illetve végének dátumát kell feltüntetni, amennyiben valamelyik a tavalyi év folyamán volt esedékes.

                          Jövedelemmel járó adatok

                          A PFA-k és szabadfoglalkozásúak:

                          – A bruttó, kézhez kapott bevételükből kivonják a leírható költségeket, így megkapják az éves jövedelmet. Ez utóbbi olyan kiadásokat jelent, amelyek közvetlenül hozzájárultak a tevékenység elvégzéséhez, a szabályok megegyeznek a cégek esetében alkalmazottakkal: például üzemanyagköltséget nem lehet elszámolni (néhány kivétellel ), a protokollköltségek csak a nettó jövedelem 2%-ig írhatóak le , szponzorizációra pedig 5%-ot írhatnak le nettó jövedelmükből. Ezen felül leírhatják a társadalombiztosítási járulékokat is az adózandó jövedelmükből. Több infó itt . – A venit net aferent activităţilor cu regim de reţinere la sursă a impozitului rubrikába a fenti mezőből a jövedelem azon részét irjuk át, amelyre a jövedelem kifizetője visszatartotta a 10%-os nem végleges adót. – A veszteségeket (pierdere fiscală anuală/pierdere netă anuală) csak abban az esetben kell kitölteni, ha a kiadások meghaladták a bevételeket. A nyereség (câştigul net anual) mezőt üresen kell hagyni.

                            Szerzői jogdíjak

                            – Kétféleképpen adózhatnak: átalányköltsék vagy valós pénzmozgás szerint, ez utóbbi megegyezik a PFA-sok kitöltési útmutatójával. Átalányköltség esetén különbség a leírható költségek szintjén keletkezik. Június 30-ig a leírható általános költségszint a bruttó bevétel 40%-a volt, július 1-től az arány 20%-ra csökkent. Kivételt képeznek a műalkotásokat készítő személyek, akik átalányköltségét 50%-ról 25%-ra csökkentették. A leírható költségeket tehát a következőképpen kell kiszámolni: a júliusig szerzett jövedelem 40%-ához hozzá kell adni a júliustól év végéig szerzett jövedelem 20%-át, így kijön a 2010-re számított leírható költségszint.

                              Bérleti szerződésből származó jövedelem

                              – A bruttó jövedelembe az évre számított bér, a szerződő fél által viselt, de tulajdonosra háruló költségek, a bérlő által kifizetett károk, beruházások tartoznak. Valós pénzmozgás (sistem real) esetén a leírható költségekbe minden igazolható és az ingatlannal/ingósággal kapcsolatok költségek beletartoznak. Átalányköltéges számítás esetén a bruttó bevétel 25%-a leírható. A két sor különbsége adja meg az éves adózandó jövedelmet.

                                A mezőgazdasági tevékenységet valós pénzmozgás alapján végző személyek nyilatkozatának kitöltésére vonatkozó szabályok megegyeznek az egyéni vállalkozókra vonatkozóakkal. Értékpapír-kereskedésből származó jövedelem

                                – Csak az éves nyereség / veszteség (câştig net anual / pierdere netă anuală) mezőket kell kitölteni (4-es és 5-ös sor). Periódusonként külön kell választani a jelzett nyereséget vagy veszteséget, és külön feltültetni, illetve dokumentumokkal alátámasztani a szerepeltetett összegeket.

                                  Határidős valutakereskedelemből származó jövedelem

                                  – Csak az éves nyereség / veszteség (câştig net anual / pierdere netă anuală) mezőket kell kitölteni (4-es és 5-ös sor) a dokumentumokkal hitelesített összegekkel.

                                    A jövedelemadó 2%-ának átruházása

                                    A nyilatkozat két választási lehetőséget kínál: magánösztöndíjként ajánlhatjuk fel az összeget, vagy egy nonprofit szervezetet, alapítványt, egyházat támogathatunk vele.

                                    - Magánösztöndíj (376/2004-es törvény alapján) esetén az év folyamán erre a célra fordított összeg a jövedelemadó 2%-áig terjedő része visszaigényelhető. Például valaki 2010 folyamán 500 lejt adományozott ösztöndíjként, de éves adója 1000 lej, akkor 20 lejt visszakap a kifizetett összegből. Be kell írni a szerződés számát és a megkötés időpontját, a kifizetett összeget, illetve a kifizetést igazoló irat számát. A szerződést és a kifizetést igazoló iratot csatolni kell két példányban (erdeti és másolat) az eredetit helyben a két példány összehasonlitása után visszakapjuk. Ha postán kerül elküldésre, akkor csak a másolatot kell elküldeni.

                                    Nonprofit szervezet, vagy egyház támogatása esetén ( a nyilatkozatban csak egy egyház / nonprofit szervezet támogatható) meg kell adni a szervezet teljes elnevezését, adónyilvántartási számát, bankszámlaszámát. Amennyiben kitöltéskor nem vagyunk biztosak az átutalásra váró összeg nagyságában, üresen lehet hagyni az illető mezőt.

                                    – Hogyha nem kell kitöltenünk 200-as nyilatkozatot – mert mondjuk csak bérből származott jövedelmünk – , akkor az átruházást a 230-as nyilatkozattal tehetjük meg.

                                    – 300 lej értékig, azok akik lakásvásárlásra takaritottak meg (BCR vagy Raiffeisen Banca pentru locuinte), igényelhetik az alapállásuknál megszerzett adóköteles jövedelmüknek a csökkentését, ebben az esetben is szükségesek az igazoló iratok.

                                    A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

                                    Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

                                    Támogató leszek!
                                    Kedvenceink
                                    Kövess minket Facebookon is!