17%-kal csökkent egy év alatt a kezdő vállalkozói aktivitás Romániában

2011. február 1. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ennél alacsonyabb arány csoportunkból csak Oroszországban van. Szerencsére az a kevés legalább nem muszájból önállósodik.

Január 19-23 között Washingtonban mutatták be a GEM (Global Entrepreneurship Monitor – Globális Vállalkozásfigyelő) éves konferenciáján a 2010-es GEM Világjelentését, 59 ország kutatóinak részvételével. Az eredményekről dr. Györfy Lehel t, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar magyar tagozatának adjunktusát kérdeztük, aki a Romániát képviselő egyetem kutatójaként és oktatójaként negyedik alkalommal volt jelen az eseményen.

A tavaly ilyenkor már beszéltél nekünk a GEM projektről. Össze tudnád foglalni röviden, hogy mivel foglalkozik a kutatás?

– A GEM a brit London Business School és az amerikai Babson College kezdeményezésében 12 éve működő kutatási hálózat, amely a vállalkozói aktivitást és ennek a gazdasági fejlődéssel való kapcsolatát vizsgálja, évente megismételt kutatásokkal. Románia a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának egyik kutatócsoportján keresztül 2007 óta vesz részt a ma már 59 országra kiterjedő felmérésben.A kutatás egyik legjelentősebb része a Felnőtt Lakossági Felmérés, amely egy kb. 30 oldalas kérdőív lekérdezéséből és az adatok feldolgozásából áll. Romániában tavaly 2200 standard kérdőív került kitöltésre, a mintát az országos szintű reprezentativitás biztosítása mellett a GEM módszertanának megfelelően választották ki.

London, Boston, Santiago de Chile és Washington után jövőben Madridban, majd Kuala Lumpurban kerül sor a világeredmények összehasonlítására. Miért kap nemzetközi figyelmet ez a kutatás?

– A kutatási projekt nemzetközi elismertségét és hitelességét több tényező biztosítja. Egyrészt tavaly már 59 ország olyan felsőoktatási vagy kutatási intézménye képviseltette magát, amelyek megfelelnek a hálózatba történő bekapcsolódás minőségi feltételeinek.

Emellett fontos, hogy létezik egy egységes kutatási módszertan, amely elfogadott a legmagasabb tudományos körökben is. Ez lehetővé teszi az országok közötti összehasonlítást a vállalkozói aktivitás tekintetében.

A GEM-ben szereplő bármely ország képviselője nyugodtan nyilatkozhat úgy az eredményekről, hogy közben nem kell kerülgetnie a lekérdezések körülményeit, vagy azok országos szintű reprezentativitásának kérdését. A nemzetközi tudományos szakmai körök könyörtelenek e tekintetben.

Továbbá mind a vállalkozók, mind a politikum döntéseinek megalapozásához megbízható és részletes információforrást jelenthetnek a kutatás eredményei.

2010-ben 2009-hez viszonyítva milyen változások történtek a romániai kezdő vállalkozói aktivitásban?

– A 2009-es évi 5%-ról tavaly 4,29%-ra csökkent a 18-64 évesek közti kezdő vállalkozók aránya, vagyis azoké, akik aktívan foglalkoznak cégük elindításával, vagy legfennebb három és fél éve vállalkozók. Annak ellenére, hogy arányaiban nagynak mondható a csökkenés, ez még nem jelent szignifikáns különbséget, inkább egy alacsony szint állandósulása jellemző.

Ennél alacsonyabb szintet az alacsony és közepes jövedelmű országok között csak Oroszországban mértek. A megállapodott vállalkozók – akik több mint 3,5 éve aktív vállalkozás tulajdonosai és vezetői – 18-64 éves lakosságból számított aránya szintén visszaesett, a tavalyi 3,16%-ról 2,1%-ra.

Más országokban milyen ez az arány?

– 2010-ben is kimutatható az országok gazdasági fejlettségi szintje, és a kezdő vállalkozói aktivitás közötti U görbe alakú kapcsolat. A részletes excel táblázat itt tölthető le

Az alacsony gazdasági fejlettségi szinthez általában magas kezdő vállalkozói aktivitás társul, magas kényszervállalkozói arány illetve kudarcráta mellett – ez a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan csökken. Az innováció-orientált, magas jövedelmet biztosító országokban az életszínvonal további növekedése általában magasabb kezdő vállalkozói aktivitással is párosul. Itt nagyobb arányt képviselnek a lehetőség-motivált vállalkozók. Ezért az országokat fejlettségi szint szerint külön vizsgáljuk.

Mit takar az alacsony kezdő vállalkozói arány?

– A vállalkozásindítással aktívan próbálkozók, illetve a legfennebb három hónapja vállalkozók 18-64 év közötti lakosokból számított együttes aránya a 2009-es 2,79%-ról 3,25%-ra növekedett, viszont az ennél hosszabb ideje tevékenykedő kezdő vállalkozók részaránya 2,3%-ról kevesebb, mint ennek felére csökkent 2010-ben. Részben a tavalyi alacsony születőben levő vállalkozói arány köszön vissza idén a fiatal vállalkozók mérsékelt arányában. Az idei magasabb születőben levő vállalkozói arány mindenképpen reményt kelt a jövőre nézve.

Nemek szerint figyelve: az aktív munkakorú férfiak kezdő vállalkozói aktivitása 6,91%-ról 5,13%-ra csökkent, miközben a női kezdő vállalkozói ráta 3,2%-os szinten stagnált. Ha a motivációt nézzük, 2009-cel ellentétben 2010-ben már nem volt jellemző, hogy a kényszervállalkozók aránya tovább növekedjen. Sőt: miközben a lehetőség-motivált vállalkozók száma ugyanakkorra maradt, a kényszervállalkozók arányában csökkenés mutatható ki 2009-hez képest. Egyébként több éve jellemző Romániára, hogy a hasonló fejlettségi szinttel rendelkező országokhoz képest kedvezően alacsony a kényszervállalkozók aránya.

Mennyire jelent rosszat, hogy kevés a kezdő vállalkozó, de kevés köztük a kényszer-motivált?

– A nagyon magas kényszervállalkozói arányok mellett nyilvánvalóan ott van a magas kudarcráta is, és az is igazolt, hogy sokkal ritkábban kerülnek ki a kényszervállalkozók közül olyan vállalkozók, akik gyors növekedésű és innovatív vállalkozásokat működtetnek. Reményt jelent, hogy a vállalkozók nagyobb arányban lehetőség-motiváltak, mint a világ más, hasonló fejlettségű országainak vállalkozói, de nem ajánlott Románia esetében ezt a kezdő vállalkozók összességében alacsony számától teljesen elvonatkoztatva értékelni.

Mindenképpen egy magasabb kezdő vállalkozói aktivitási szint kellene megfeleljen a romániai fejlettségi szintnek. Kelet-európai standardok szerint is még mindig túlzottan erős az alkalmazotti gondolkodásmód. Mivel értelemszerűen az életszínvonal növelése a cél, megvalósítási eszközként sokak számára testhezállóbnak tűnhet például az elvándorlás, mint a vállalkozásindítás. Nyilvánvalóan nem kell mindenkiből vállalkozó legyen, de a számunkra létrehozott munkahelyek és az állami gondoskodás bűvköréből lassan már ki kellene törni.

Milyen jó hírek vannak még?

– Egyértelműen jó hír, hogy a következő öt évben gyors növekedésre számító kezdő vállalkozók aránya a 2009-es 7%-ról 29,3%-ra növekedett, meghaladva a 2008-as évi 20,5%-ot. Ez a növekedés a válsághangulatban kialakult kilátástalanság-érzés feloldására ad reményt.

Világviszonylatban mi történt 2010-ben a kezdő vállalkozói aktivitás tekintetében?

– 2009-ben a válság alatt a kényszer-motivált kezdő vállalkozók aránya világszinten növekedett, a lehetőség-motivált kezdő vállalkozóké pedig csökkent, összességében növekvő kezdő vállalkozói aktivitást eredményezve az alacsony és közepes jövedelmű országokban, és csökkenőt a magas jövedelmű országokban. Világszinten a kezdő vállalkozói aktivitás 2010-ben inkább a tavalyi összkép állandósulásáról, mint annak radikális változásáról szól.

Az alacsony és közepes jövedelmű országok esetében a legmagasabb kezdő vállalkozói aktivitást az afrikai országokban találjuk, amelyeket a latin-amerikai országok követnek. Az ő esetükben tavalyhoz képest növekedett, vagy nem változott a kezdő vállalkozói aktivitási ráta, de a jövedelemszint szerint ugyanebbe a csoportba sorolható ázsiai országokban is növekedést mértünk. Kelet-Európában (Montenegró kivételével) továbbra is alacsony maradt a vállalkozói aktivitás, csupán Bosznia-Hercegovinában növekedett jelentősen a mutató.

Kismértékben csökkent a kezdő vállalkozói aktivitás a magas jövedelmű országok nagy részében, a legnagyobb zuhanás Görögországban volt kimutatható, Izlandon a tavalyi csökkenés után jelentős kezdő vállalkozói aktivitás növekedést figyeltünk meg. A magas jövedelmű országok között kezdő vállalkozói aktivitás tekintetében Izland, Ausztrália, Norvégia és az USA a listavezető.

Miben vagyunk világelsők?

– 2010-ben és 2009-ben is nálunk vélik úgy a vállalkozók a legnagyobb arányban, hogy nehezebb vállalkozást indítani és működtetni, mint az előző évben. Ez összefüggésben van a viszonylag magas kudarctól való félelmi-, és a viszonylag alacsony lehetőségfelismerési rátával is.

Úgy gondolom, hogy gazdaságpolitikai döntéshozóinknak mindenképpen figyelembe kellene venniük ezt az információt a további vállalkozásfejlesztési döntéseiknél, illetve az eddigiek értékelésénél. De azért óvatos lennék azzal, hogy ezt a világelsőséget kizárólagosan a politikum vagy a körülmények számlájára írjam. Látni kell azt is, hogy számos fejlődő afrikai, latin-amerikai, dél-ázsiai országot körözünk le toronymagasan a vállalkozói válságpesszimizmusunkkal. Valóban nem volt könnyű ez a két év sem az alkalmazottaknak, sem a vállalkozóknak, és a gazdasági fejlődés dinamikája sem volt kedvező. De lehetséges, hogy valóban a mi helyzetünk lenne a legrosszabb a világon? El tudom képzelni, hogy a Föld sok más országában sem tökéletesek a körülmények.

A potenciális és kezdő vállalkozóknak fel kell ismerniük, hogy elég ritkán fordul elő Romániában, hogy támogató, példaképekkel teli környezetben indíthasson valaki vállalkozást. Továbbá amiért nálunk még mindig inkább az állam szerepét, a szocializmus örökségét és a munkahelyek sorsát szokták vitatni, nem jelenti azt, hogy a vállalkozásindítás most időszerűtlen, vagy éppen kivitelezhetetlen lenne.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!