Egyre több romániai vállalkozót érdekel az online jelenlét

2011. január 27. – 19:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Dolgozunk, ahelyett, hogy vezetnénk, terveznénk. A többség még mindig érzésből vezeti a vállalkozását” – véli Farkas Levente, a kutatás vezetője.

Az online marketing kétszer annyi vállalkozót érdekel, mint tavaly, a marketingre szánt idejük és energiájuk azonban csak kevesebb, mint 10%-át szánják erre a célra – derült ki a www.marketingiskola.ro által készített felmérésből, amelyben közel 500 vállalkozót kérdeztek meg idei terveikről. Farkas Levente , a portál alapítója mesélt a kutatás fontosabb eredményeiről.

Milyen cégekről van szó?

A marketingszakember elmondása szerint a felmérésben a portálra feliratkozó erdélyi magyar vállalkozók vettek részt, amelyek az éves forgalmuk alapján körülbelül az országos átlagot reprezentálják. A kérdőívet kitöltők 91%-a döntéshozó pozíciót tölt be a cégen belül.

A kutatásban résztvevõ cégek 35%-ának tavalyi éves forgalma kevesebb, mint 40 ezer euró, ugyanekkora arányt képviselnek a 40 és 120 ezer euró közti forgalommal rendelkezõ cégek, 25%-uk 120 ezer és 1 millió euró közti forgalmat bonyolítottak le 2010-ben, és csak 5%-uk rendelkezett 1 millió eurót meghaladó árbevétellel.

Az időbeosztást tekintve több érdekességekre is rámutatott a kutatás. A megkérdezettek közel 40%-a például idejének több, mint 70%-ában dolgozik, ahelyett, hogy az irányítással vagy a vezetéssel foglalkozna. A cégvezetők ugyancsak ekkora arányban, idejük túlnyomó többségében (70%) a jelen problémáit kezelik, ahelyett, hogy a jövőbeli stratégiaalkotásra összpontosítanának. Csak 20% engedheti meg magának, hogy ideje kevesebb, mint 30%-át szánja a napi gondok megoldására.

De nem csak a jelen, a múlt is számos esetben elsőbbséget élvez a jövővel szemben. A megkérdezettek több, mint 50%-a idejének 20%-át fordítja a múlt butaságainak kezelésére, a hibák kijavítására.

A válság második évében az árrést a vállalatok 35%-a nem módosította, csak 10%-uk jelentette ki, hogy nagy mértékben növelte az alkalmazott profitmarzsot. 15%-uk egyértelműen csökkentette, 25%-uk pedig csak kis mértékben mérsékelte az árrést 2010-ben az előző évhez viszonyítva.

Farkas Levente elmondása szerint azok tudták megtartani az árrésüket – és esetenként növelni is – akik nem csupán 1-5%-ot szánnak marketingre. Logikus, hogy ez a réteg optimistább is a jövő kapcsán.

2011: bővülő marketing-költségvetés, kétszeres online jelenlét?

A vállalkozók átlagosan 4 marketingeszközt használnak. Tavaly a megkérdezettek több mint 70%-a folyamodott árkedvezményhez, 40% esetében volt jellemző eszköz a szórólap, szájreklám, illetve az értékesítőknek szánt jutalék. A cégek 25%-a vette igénybe az online marketing által nyújtott lehetőségeket, pusztán egy weboldal azonban nem minősíthető ennek. A nyomtatott sajtó befolyásának zsugorodására utal, hogy csak kb. 10% hirdetett ezen a platformon.

A vállalkozók 40%-a teljes költségvetésének csak 2-5%-át fordítja marketingtevékenységre, 20%-uk esetében ez az arány 5-10%, és csupán 15% szánja kiadásainak több, mint 10%-át marketingre.

Az idei évre vonatkozó tervek alapján szembetűnő növekedés figyelhető meg az online marketing területén: a cégek közel 50%-a szeretné ezt az eszközt igénybe venni, az arány a tavalyi duplája. A többi marketingeszköz használatában nem terveznek jelentős módosítást a vállalatvezetők.

Mindez azért is meglepő, mert a megkérdezettek csak 10%-a tartotta eredményesnek az online marketinget: ugyanekkora arányban voltak elégedettek a szórólappal, rádió vagy TV reklámmal is. Az, hogy mégis az online marketing fele fordulnak, utalhat az internet egyre növekvő, szinte kötelező érvényű szerepére a vállalkozók mindennapjaiban.

Az árkedvezményt egyébként a megkérdezettek fele tartotta eredményesnek, a szájreklám és a kiegészítő szolgáltatások a vállalkozók 35%-a esetében értek el sikereket. Ehhez idomul a tevékenységekre szánt idő is: a cégvezetők közel fele idejének és energiájának kevesebb, mint egytizedét szánja az online marketingre.

Az online marketingeszközök közül a legnépszerűbb az internetes adatbázisokba történő regisztráció, ezt az érintettek 50%-a használja. 30%-uk közösségi oldalakban gondolkodik, egynegyedük hírlevelekben küldi ki az aktuális információkat, bannercserét 20%-uk használ.

Csak előre?

A felmérés többek között arról is árulkodik, hogy a szunnyadó piaci lehetőségek a cégeket terjeszkedésre és bővülésre ösztönzik. A megkérdezettek több, mint 50%-a tervez például idén létszámbővítést, 85%-uk pedig termékskála bővítést, szolgáltatásfejlesztést vetít előre 2011-re.

Farkas Levente szerint a kutatásra elsősorban azért volt szükség, hogy a vállalkozók lássák egymás stratégiáit, illetve, hogy a többiekhez képest hogyan állnak, milyen fejlesztésekre lesz szükségük.

Dolgozunk, ahelyett, hogy vezetnénk, terveznénk – nem is értjük, hogy ez mire jó. Inkább fogjuk meg és haladjunk mentalitás van, mintsem a tervezés, a stratégiaalkotás. Ennek okát a képzetlen munkaerőre és az időhiányra fogjuk, az időhiány fő oka pedig a dupla munka, mert sokat foglalkozunk a múltban elkövetett hibák kijavításával. Ez pedig arra vezethető vissza, hogy nem képezzük sem magunkat, sem a munkatársakat. A többség még mindig érzésből vezeti a vállalkozását, nem beszélhetünk tudatos cégvezetésről – fejtette ki a kutatás vezetője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!