Egyre több romániai vállalkozót érdekel az online jelenlét

2011. január 27. – 19:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Dolgozunk, ahelyett, hogy vezetnénk, terveznénk. A többség még mindig érzésből vezeti a vállalkozását” – véli Farkas Levente, a kutatás vezetője.

Az online marketing kétszer annyi vállalkozót érdekel, mint tavaly, a marketingre szánt idejük és energiájuk azonban csak kevesebb, mint 10%-át szánják erre a célra – derült ki a www.marketingiskola.ro által készített felmérésből, amelyben közel 500 vállalkozót kérdeztek meg idei terveikről. Farkas Levente , a portál alapítója mesélt a kutatás fontosabb eredményeiről.

Milyen cégekről van szó?

A marketingszakember elmondása szerint a felmérésben a portálra feliratkozó erdélyi magyar vállalkozók vettek részt, amelyek az éves forgalmuk alapján körülbelül az országos átlagot reprezentálják. A kérdőívet kitöltők 91%-a döntéshozó pozíciót tölt be a cégen belül.

A kutatásban résztvevõ cégek 35%-ának tavalyi éves forgalma kevesebb, mint 40 ezer euró, ugyanekkora arányt képviselnek a 40 és 120 ezer euró közti forgalommal rendelkezõ cégek, 25%-uk 120 ezer és 1 millió euró közti forgalmat bonyolítottak le 2010-ben, és csak 5%-uk rendelkezett 1 millió eurót meghaladó árbevétellel.

Az időbeosztást tekintve több érdekességekre is rámutatott a kutatás. A megkérdezettek közel 40%-a például idejének több, mint 70%-ában dolgozik, ahelyett, hogy az irányítással vagy a vezetéssel foglalkozna. A cégvezetők ugyancsak ekkora arányban, idejük túlnyomó többségében (70%) a jelen problémáit kezelik, ahelyett, hogy a jövőbeli stratégiaalkotásra összpontosítanának. Csak 20% engedheti meg magának, hogy ideje kevesebb, mint 30%-át szánja a napi gondok megoldására.

De nem csak a jelen, a múlt is számos esetben elsőbbséget élvez a jövővel szemben. A megkérdezettek több, mint 50%-a idejének 20%-át fordítja a múlt butaságainak kezelésére, a hibák kijavítására.

A válság második évében az árrést a vállalatok 35%-a nem módosította, csak 10%-uk jelentette ki, hogy nagy mértékben növelte az alkalmazott profitmarzsot. 15%-uk egyértelműen csökkentette, 25%-uk pedig csak kis mértékben mérsékelte az árrést 2010-ben az előző évhez viszonyítva.

Farkas Levente elmondása szerint azok tudták megtartani az árrésüket – és esetenként növelni is – akik nem csupán 1-5%-ot szánnak marketingre. Logikus, hogy ez a réteg optimistább is a jövő kapcsán.

2011: bővülő marketing-költségvetés, kétszeres online jelenlét?

A vállalkozók átlagosan 4 marketingeszközt használnak. Tavaly a megkérdezettek több mint 70%-a folyamodott árkedvezményhez, 40% esetében volt jellemző eszköz a szórólap, szájreklám, illetve az értékesítőknek szánt jutalék. A cégek 25%-a vette igénybe az online marketing által nyújtott lehetőségeket, pusztán egy weboldal azonban nem minősíthető ennek. A nyomtatott sajtó befolyásának zsugorodására utal, hogy csak kb. 10% hirdetett ezen a platformon.

A vállalkozók 40%-a teljes költségvetésének csak 2-5%-át fordítja marketingtevékenységre, 20%-uk esetében ez az arány 5-10%, és csupán 15% szánja kiadásainak több, mint 10%-át marketingre.

Az idei évre vonatkozó tervek alapján szembetűnő növekedés figyelhető meg az online marketing területén: a cégek közel 50%-a szeretné ezt az eszközt igénybe venni, az arány a tavalyi duplája. A többi marketingeszköz használatában nem terveznek jelentős módosítást a vállalatvezetők.

Mindez azért is meglepő, mert a megkérdezettek csak 10%-a tartotta eredményesnek az online marketinget: ugyanekkora arányban voltak elégedettek a szórólappal, rádió vagy TV reklámmal is. Az, hogy mégis az online marketing fele fordulnak, utalhat az internet egyre növekvő, szinte kötelező érvényű szerepére a vállalkozók mindennapjaiban.

Az árkedvezményt egyébként a megkérdezettek fele tartotta eredményesnek, a szájreklám és a kiegészítő szolgáltatások a vállalkozók 35%-a esetében értek el sikereket. Ehhez idomul a tevékenységekre szánt idő is: a cégvezetők közel fele idejének és energiájának kevesebb, mint egytizedét szánja az online marketingre.

Az online marketingeszközök közül a legnépszerűbb az internetes adatbázisokba történő regisztráció, ezt az érintettek 50%-a használja. 30%-uk közösségi oldalakban gondolkodik, egynegyedük hírlevelekben küldi ki az aktuális információkat, bannercserét 20%-uk használ.

Csak előre?

A felmérés többek között arról is árulkodik, hogy a szunnyadó piaci lehetőségek a cégeket terjeszkedésre és bővülésre ösztönzik. A megkérdezettek több, mint 50%-a tervez például idén létszámbővítést, 85%-uk pedig termékskála bővítést, szolgáltatásfejlesztést vetít előre 2011-re.

Farkas Levente szerint a kutatásra elsősorban azért volt szükség, hogy a vállalkozók lássák egymás stratégiáit, illetve, hogy a többiekhez képest hogyan állnak, milyen fejlesztésekre lesz szükségük.

Dolgozunk, ahelyett, hogy vezetnénk, terveznénk – nem is értjük, hogy ez mire jó. Inkább fogjuk meg és haladjunk mentalitás van, mintsem a tervezés, a stratégiaalkotás. Ennek okát a képzetlen munkaerőre és az időhiányra fogjuk, az időhiány fő oka pedig a dupla munka, mert sokat foglalkozunk a múltban elkövetett hibák kijavításával. Ez pedig arra vezethető vissza, hogy nem képezzük sem magunkat, sem a munkatársakat. A többség még mindig érzésből vezeti a vállalkozását, nem beszélhetünk tudatos cégvezetésről – fejtette ki a kutatás vezetője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!